Tidningen Kommunal Ekonomi
Sveriges mest ambitiösa och bästa kommunalekonomiska omvärldsbevakning.
Vår medlemstidning är landets ledande tidning inom kommunal ekonomi. Tidningen Kommunal Ekonomi läses av ekonomer på alla nivåer inom kommuner och regioner, revisorer, politiker, forskare, konsulter och andra som har ett intresse av den kommunala ekonomin.
Tidningen ägs av Kommunalekonomernas förening som organiserar merparten av de ekonomer som jobbar i regioner och kommuner.
Läs tidningen
För att läsa tidningen Kommunal Ekonomi behöver du vara medlem i KEF eller prenumerera på tidningen. Du får tidningen i brevlådan sex gånger per år, men den kan också läsas digitalt – antingen på webben genom att skapa ett konto och logga in på e-tidning.kef.se eller i mobilen via vår app som du kan ladda ner i App Store eller på Google Play. I appen kan du även läsa tidigare nummer av tidningen. Med pushnotiser direkt i din smartphone håller du koll på nyheterna om kommunal ekonomi och offentlig sektor.
Behöver du hjälp med att komma åt tidningen digitalt? Mejla oss på info@kef.se.
Prenumerera
Om du av någon anledning inte vill bli medlem i föreningen så kan du ändå prenumerera på vår tidning. Priset är 600 kr exklusive moms för sex nummer per år. Vi erbjuder två olika val:
Prenumeration på papperstidningen
Du får papperstidningen i brevlådan sex gånger per år.
Beställ en prenumeration på papperstidningen »
Digital prenumeration och personlig kursrabatt
Förutom tidningen får du även en personlig kursrabatt, som motsvarar den rabatt på kurser som medlemmar i KEF erhåller.
Beställ en digital prenumeration på tidningen »
Vill du inte längre ha papperstidningen?
Nu finns möjlighet att endast läsa tidningen digitalt, det vill säga välja bort papperstidningen. Logga in på din medlemssida – här kan du ange att du inte vill ha papperstidningen.
Redaktionen
Det redaktionella innehållet styrs av ett redaktionsutskott med företrädare för såväl KEF som de journalister som producerar tidningen. Redaktionsutskottet välkomnar alla uppslag och förbehåller sig rätten att göra ett urval bland idéerna.
Tidningen har även en forskarredaktör som ansvarar för tidningens forskaravdelning. Forskartexterna syftar till läsarnas kunskapsutveckling och ger kommunekonomiska forskningen en egen arena. Kommunal Ekonomis chefredaktör är Charlotta Marténg.
Kontakt
Charlotta Marténg, charlotta@bndkommunikation.se, 070-857 01 24.
Läs utvalda artiklar från tidningen
”En bra organisation funkar som ett jazzband”
Rädsla är det största hotet mot ett bra ledarskap. Om man är rädd vågar man inte pröva nytt och då utvecklas man inte, vare sig som individ eller som organisation. Det var ett budskap som Roland Svensson hade med sig till en stor skara ekonomer i USA.
En typisk organisation i USA fungerar som en symfoniorkester med en dirigent som enda ledare. Det är ett auktoritärt ledarskap och där finns det en rädsla för att misslyckas. Här i Sverige fungerar vi mer som en jazzorkester, alla som kan ta ett steg framåt och är lämpliga som ledare inom sitt område får leda och spela solo, säger Roland Svensson som är utbildningsledare på KEF.
Kommuner missar elstöd
Tre kommuner och fem regioner går tillsammans miste om 125 miljoner i statligt elstöd. Orsaken är att Skatteverket, med hänvisning till gällande lag och förordning, bedömer att kommunerna i sammanhanget ska klassas som jordbruk.
Sala kommun hade ansökt om ett elstöd på 7,3 miljoner kronor, men fick i slutet av förra året besked att man bara kunde få 2,1 miljoner kronor. Anledningen var att Skatteverket efter att ha tolkat reglerna för stödet klassat kommunen som ”primärproducent av jordbruksprodukter”. En kommun eller ett företag med sådan verksamhet kan enligt reglerna maximalt få 2,5 miljoner i stöd.
Fokus på gleshet och socioekonomi
Mer pengar till små, glesa och ekonomiskt svaga kommuner – mindre till tätbebyggda med hög skattekraft. Robin Hood slår till igen. Eller?
Parlamentariskt sammansatta Utjämningskommittén kom i juli med sitt betänkande efter mer än två års arbete. Enligt utredningens huvudsekreterare Emelie Värja, forskningschef på Kommuninvest, har tiden varit största svårigheten i uppdraget. Kommittén skulle utreda inte bara hela utjämningssystemet, inklusive LSS, utan även de riktade statsbidragen samt hur höga och ökande skattesatser kan motverkas.
Satsning på civilförsvaret kräver miljarder
Finansieringen av civila försvaret är en stor fråga i kommunerna. Beräkningar visar att satsningar i storleksordningen 20 miljarder kronor kan behövas.
I april 2023 tillsatte regeringen utredningen Kommuners och regioners grundläggande ansvar inför och under fredstida kriser och höjd beredskap, som bland annat ska identifiera ansvar och roller inom kommuner och regioner och föreslå effektiva metoder för resursfördelning vid krissituationer.
Stabil grund balanserar framtida risker
Orosmolnen hopar sig över svensk ekonomi, men samtidigt finns en bra grund att bygga vidare från, spår Kommunal Ekonomis fyra framtidsspanare.
– Den nordiska modellen har levererat på topp i flera decennier, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.
Risker omdefinierar det kommunala uppdraget
Svenska kommuner och regioner lever i en alltmer utmanande omvärld. Vem kunde för tio år sedan tänka sig att krigshot, pandemier, cyberattacker och klimatkatastrofer skulle bli en del av sektorns vardagsplanering?
Från lojal tvåa till vidsynt etta
Siffror är inte allt för Årets kommunalekonom. Som regiondirektör i Region Jönköpings län vill Jane Ydman dyka ner under ytan. – Hur har våra invånare det? Hur likvärdig är tillgången till våra tjänster? I den här rollen har jag fått ett bredare perspektiv, säger hon.
SKR: Nöjda med KISA:s första år
Nu är den på plats, standarden för kommunal räkenskapsrevision. De första erfarenheterna är gjorda, och resultatet är blandat och beroende på vem man frågar. Förbättringspotential finnes.
Dyrare revision med KISA
Dyrare revision och inte uppenbart någon förbättrad kvalitet på redovisningen. Det är i korthet resultatet av den enkät som KEF skickat ut till kommunerna om KISA.
Boel Godner i närkamp med välfärdsbrotten
Södertälje har tagit strid mot välfärdsbrottsligheten.
– De som inte är på banan i de här frågorna kommer att få ett iskallt uppvaknande, säger kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).
Redovisningen avslöjar oseriösa aktörer
Att leta i bokföringen är ett effektivt sätt att komma åt välfärdsbrott. Finns brister i ekonomin är det troligt att även vården brister. Rutinerade utredare i Region Stockholm vet att kontroller lönar sig, och avskräcker oseriösa aktörer.
Kriminella flockas runt kassakistan
Kontrollsystem som inte fungerar och bristfälliga avtal ökar risken att kriminella utnyttjar välfärdssektorn för att komma åt offentliga medel. Ingen kommun eller region är förskonad från risken att utsättas för brott.
Koncernredovisning – ett krav för helhetsbilden
Att ställa samman räkenskaper för hela kommunkoncernen hör till redovisningens knepigare uppgifter. Specialisten PerÅke Brunström delar med sig av sina erfarenheter.
Dekan med sinne för hybrider
Hennes pappa var ingenjör på Lunds Energi och gillade inte riktigt styrsystemet som införts där. Det väckte hennes forskarintresse för kommunala bolag och deras tvetydiga mellanställning.
Chat GPT – din portabla digitala assistent
Att AI i form av Chat GPT slog igenom i arbetslivet under fjolåret undgick inte många. Men vad har man egentligen för nytta av verktyget som kommunekonom? KEF:s första kurs i ämnet gav både svar och skapade stort intresse.
Delade meningar om kommunala bolag
Kommunala och regionala bolag är en viktig del av kommunsektorn. Fördelarna är uppenbara, men även nackdelarna är tydliga. Och för ekonomer finns det mycket att intressera sig för.
Ekonomiska reserver med förhinder
En hjälp för kommunerna i tuffa tider eller ett sätt för staten att slippa ta ansvar? Åsikterna om resultatutjämningsreserverna går isär.
”Ekonomin har en otrolig anpassningsförmåga”
Ju mer osäker omvärlden är, desto svårare att göra prognoser. Makroanalytikern Susanne Spector på Nordea ger kommunerna och regionerna rådet att försöka se nyktert på tillvaron och trots allt hålla i det långsiktiga, även i tuffa lägen med inflation och stigande priser.
Oreda när praxis tolkas om
Ett brev från Socialstyrelsen om hur två bidrag ska intäktsredovisas har väckt känslor. RKR:s kanslichef Torbjörn Tagesson är kritisk till att myndigheterna omtolkar praxis precis före bokslutet.
Grumliga statsbidrag försvårar självstyret
Statsbidragen är inte bara en källa till stärkt kommunal ekonomi – utan också till en hel del irritation. – För kommunerna är det nästan omöjligt att se hur staten flyttar pengarna fram och tillbaka, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.