Momsfördelar kan urholka systemet
Momsfrågan ska inte avgöra vilken driftsform en kommun väljer. Därför finns systemet med momskompensation. Men lösningen kan utnyttjas på ett sätt som riskerar att urholka momssystemet för kommuner, varnar experten Christina Grape på PwC.
Momsfrågan ska inte avgöra vilken driftsform en kommun väljer. Därför finns systemet med momskompensation. Men lösningen kan utnyttjas på ett sätt som riskerar att urholka momssystemet för kommuner, varnar experten Christina Grape på PwC.
Kommuner har möjlighet att bolagisera verksamheter och därefter upphandla tjänster från det kommunala bolaget.
– Men syftet bakom en sådan bolagisering bör inte vara ett momsupplägg. Bolagiseringen bör drivas av andra faktorer, säger Christina Grape, rådgivare på PwC med lång erfarenhet av skatterådgivning åt kommuner.
Christina Grape
Bakgrunden är att kommuner har dubbla momssystem. Momspliktig verksamhet ska redovisas i enlighet med momslagens (2023:200) bestämmelser. Det innebär att en kommun ska lägga moms på momspliktiga transaktioner och har rätt att göra avdrag för moms på kostnader kopplade till dessa försäljningar. Samtidigt bedriver kommuner främst verksamhet som är undantagen från moms, till exempel social omsorg och utbildning. För dessa verksamheter redovisas inte moms, men kommunen kan få ersättning för momskostnader.
För privata aktörer ser det annorlunda ut. De som bedriver momsfria verksamheter måste kostnadsföra momsen på sina kostnader, utan möjlighet till avdrag eller ersättning. Om en kommun väljer att upphandla sådana tjänster från en privat aktör i stället för att bedriva verksamheten i egen regi, måste den privata aktören få täckning för sina momskostnader.
– Då blir det sannolikt dyrare för kommunen att upphandla tjänsterna än att bedriva dem i egen regi, säger Christina Grape.
FÖR ATT undvika att momsfrågan ska styra beslutet om att upphandla tjänster eller driva verksamheten själv finns ett system med momskompensation. Genom detta kan en kommun kompensera en privat aktör för de kostnader som ej avdragsgill moms innebär. Syftet är att uppnå konkurrensneutralitet mellan upphandlade tjänster och verksamhet i egen regi. Momskompensation är dock primärt avsedd som ett skydd för privata aktörer som bedriver momsfria verksamheter.
Möjligheten att erhålla momskompensation gäller även vid upphandling från kommunala bolag. Genom att bolagisera exempelvis omsorgsverksamhet kan kommunen som helhet få en ekonomisk fördel genom momskompensation.
– Men det kan knappast vara syftet med systemet med momskompensation, säger Christina Grape.
HON MENAR att när en kommun bolagiserar verksamhet för att få ekonomiska fördelar genom momskompensation riskerar det att urholka momssystemet för kommuner.
Christina Grape varnar för att detta kan leda till strängare lagstiftning:
– Ett sådant beteende kan medföra förändringar som troligen kommer att vara till nackdel för andra privata aktörer. Risken är att lagstiftaren ser anledning att ändra reglerna om systemet utnyttjas på ett sätt som inte var avsett.
Har det funnits tecken på att en ändring av lagstiftningen är på väg?
– Nej, jag har inte fått några sådana signaler, men jag resonerar ur ett generellt perspektiv. Om ett system utnyttjas på ett sätt som inte var avsett finns alltid en risk att det ses över och förändras.
Vad skulle bli följden av en sådan lagstiftning?
– I det här fallet tror jag att risken främst skulle vara nackdelar för de bolag som levererar tjänster till kommunerna. Om möjligheten till momskompensation tas bort vid upphandlade tjänster finns risken att kommunerna väljer att bedriva verksamheten i egen regi i stället för att upphandla. Det skulle i sin tur minska de privata aktörernas möjligheter att erbjuda motsvarande tjänster, avslutar Christina Grape.
Text: Björn Dickson, Foto: Mostphotos
Gillade du artikeln?
Det här är en artikel ur vår medlemstidning Kommunal Ekonomi, som är landets ledande tidning inom kommunal ekonomi. Du som är medlem får tidningen i brevlådan eller digitalt sex gånger per år. Det går även att prenumerera på tidningen. Läs mer på Tidningen Kommunal Ekonomi.