CSRD – ett nytt kapitel för kommunala bolag
Nu ska hållbarhetsinformation behandlas lika noga och strukturerat som finansiell information. Anledningen förkortas CSRD och i vissa kommuner är arbetet redan i full gång.
Kanske har du hört akronymen CSRD i olika sammanhang, men vad innebär den egentligen? När EU tar krafttag för hållbarheten påverkas de kommunala bolagens redovisning.
I takt med att klimatfrågan blivit alltmer akut och hållbarhet är en självklar del av samhällets mål skärper EU kraven på företag och offentliga aktörer att redovisa hur de arbetar med hållbarhet.
Ett av de viktigaste stegen i denna riktning är CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive, som just nu håller på att omforma hur företag och kommunala bolag ska rapportera om sitt hållbarhetsarbete.
CSRD KAN ses som ett krafttag från EU för att driva på transparens och ansvarstagande när det gäller miljö, sociala aspekter och bolagsstyrning, de tre områdena som går under benämningen ESG (Environmental, Social samt Governance). Revisions och rådgivningsföretaget PwC förklarar begreppet så här:
Checklista
För de kommunala bolag som omfattas av CSRD är förberedelserna avgörande. Här är några konkreta steg som kan underlätta övergången:
Gör en kartläggning: Identifiera vilka delar av verksamheten som berörs av CSRD, och gör en plan för hur rapporteringen ska anpassas.
Implementera rätt teknik och system: Att ha system som samlar in, hanterar och rapporterar ESG-data är en viktig del för att uppfylla CSRD krav.
Utbilda och engagera personalen: Hållbarhetsarbetet måste drivas av hela organisationen. En informerad och engagerad personal är en grund för att lyckas.
Sök samarbete: Många andra kommunala aktörer och offentliga organisationer står inför samma utmaningar. Genom att samarbeta och utbyta erfarenheter kan ni dra nytta av varandras insikter och resurser.
”Inom begreppet ryms många hållbarhetsfrågor som berör företag, organisationer och samhället. Under ’E’ finns frågor som rör klimatförändringar, Net Zero, grön el, utsläppspolicyer etc. ’S’ innefattar områden som jämställdhet, mångfald, mänskliga rättigheter, arbetsmiljö och jämlikhet. ’G’ behandlar ämnen inom bolagsstyrning som hållbarhetsredovisning, due diligence, affärsmodeller, strategier, transformationer, regelverksefterlevnad och visselblåsarsystem.”
CSRD är en direkt fortsättning på det tidigare regelverket NFRD, Non-Financial Reporting Directive, som varit grunden för hållbarhetsrapportering i Europa. Men trots att NFRD var ett steg i rätt riktning har kraven inte ansetts tillräckliga för att matcha de ambitiösa klimatmål som EU:s medlemsländer har satt upp, nämligen att EU ska vara klimatneutralt år 2050. Klimatlagen anger också att EU ska minska sina nettoutsläpp med minst 55 procent till 2030 jämfört med 1990 års utsläpp.
Därför införs nu CSRD, med ett syfte att utvidga och fördjupa hållbarhetsrapporteringen. CSRD innebär alltså skärpta krav och riktlinjer som ska garantera att hållbarhetsinformation behandlas lika allvarligt och strukturerat som finansiell information. Och det är inte bara privata företag som omfattas. I vissa fall träffas även offentligt ägda bolag, däribland kommunala bolag, av det nya regelverket. Det här innebär att många kommunala bolag nu behöver förbereda sig för att införa en systematisk hållbarhetsredovisning, en betydande förändring som kommer att kräva både nya rutiner och ett nytt tänk kring vad det innebär att vara transparent och hållbar.
FÖR KOMMUNALA bolag innebär CSRD att de nu måste:
Integrera hållbarhet i kärnverksamheten: Hållbarhet ska inte längre ses som en isolerad fråga, utan något som påverkar och styr affärsstrategin.
Rapportera enligt nya europeiska standarder (ESRS): ESRS, eller Europeiska standarder för hållbarhetsredovisning, är de specifika riktlinjer som anger vad som ska redovisas och hur det ska redovisas.
Stärka förtroendet genom transparens: Genom att visa upp sin hållbarhetspåverkan på ett strukturerat sätt kan kommunala bolag bidra till ökad transparens och minska risken för greenwashing.
TEXTER: CHARLOTTA MARTÉNG ILLUSTRATION: LASSE WIDLUND
Gillade du artikeln?
Det här är en artikel ur vår medlemstidning Kommunal Ekonomi, som är landets ledande tidning inom kommunal ekonomi. Du som är medlem får tidningen i brevlådan eller digitalt sex gånger per år. Det går även att prenumerera på tidningen. Läs mer på Tidningen Kommunal Ekonomi.