
Tidningen Kommunal Ekonomi
Sveriges mest ambitiösa och bästa kommunalekonomiska omvärldsbevakning.
Vår medlemstidning är landets ledande tidning inom kommunal ekonomi. Tidningen Kommunal Ekonomi läses av ekonomer på alla nivåer inom kommuner och regioner, revisorer, politiker, forskare, konsulter och andra som har ett intresse av den kommunala ekonomin.
Tidningen ägs av Kommunalekonomernas förening som organiserar merparten av de ekonomer som jobbar i regioner och kommuner.
Läs tidningen
För att läsa tidningen Kommunal Ekonomi behöver du vara medlem i KEF eller prenumerera på tidningen. Du får tidningen i brevlådan sex gånger per år, men den kan också läsas digitalt – antingen på webben genom att skapa ett konto och logga in på e-tidning.kef.se eller i mobilen via vår app som du kan ladda ner i App Store eller på Google Play. I appen kan du även läsa tidigare nummer av tidningen. Med pushnotiser direkt i din smartphone håller du koll på nyheterna om kommunal ekonomi och offentlig sektor.
Behöver du hjälp med att komma åt tidningen digitalt? Mejla oss på info@kef.se.
Prenumerera
Om du av någon anledning inte vill bli medlem i föreningen så kan du ändå prenumerera på vår tidning. Priset är 600 kr exklusive moms för sex nummer per år. Vi erbjuder två olika val:
Prenumeration på papperstidningen
Du får papperstidningen i brevlådan sex gånger per år.
Beställ en prenumeration på papperstidningen »
Digital prenumeration och personlig kursrabatt
Förutom tidningen får du även en personlig kursrabatt, som motsvarar den rabatt på kurser som medlemmar i KEF erhåller.
Beställ en digital prenumeration på tidningen »
Vill du inte längre ha papperstidningen?
Nu finns möjlighet att endast läsa tidningen digitalt, det vill säga välja bort papperstidningen. Logga in på din medlemssida – här kan du ange att du inte vill ha papperstidningen.
Redaktionen
Kommunal Ekonomis redaktör är Charlotta Marténg, och ansvarig utgivare för tidningen är KEF:s ordförande Samuel Lundqvist. Det redaktionella innehållet planeras av redaktören i samråd med redaktionsrådet som består av Samuel Lundqvist, Henrik Berggren, Inga-Lill Fritsch, Henrik Heyman, Annika Wallenskog, Christina Olsson, Göran Andersson, Mattias Haraldsson, Niklas Anemo och Charlotta Marténg.
Tidningen har också en forskarredaktör, Mattias Haraldsson, som ansvarar för tidningens forskaravdelning. Forskartexterna syftar till läsarnas kunskapsutveckling och ger kommunalekonomiska forskningen en egen arena.
Kontakt
Charlotta Marténg, charlotta@bndkommunikation.se, 070-857 01 24.
Frågor om din prenumeration
Har du frågor om tidningen är du välkommen att kontakta oss på kansliet: info@kef.se eller 072-061 70 90.
Annonsera i tidningen
Sveriges ledande tidning för kommunal ekonomi och styrning distribueras till över
4 800 ekonomer i kommuner och regioner.
Läs utvalda artiklar från tidningen
Koncernredovisning – ett krav för helhetsbilden
Att ställa samman räkenskaper för hela kommunkoncernen hör till redovisningens knepigare uppgifter. Specialisten PerÅke Brunström delar med sig av sina erfarenheter.
Dekan med sinne för hybrider
Hennes pappa var ingenjör på Lunds Energi och gillade inte riktigt styrsystemet som införts där. Det väckte hennes forskarintresse för kommunala bolag och deras tvetydiga mellanställning.
Chat GPT – din portabla digitala assistent
Att AI i form av Chat GPT slog igenom i arbetslivet under fjolåret undgick inte många. Men vad har man egentligen för nytta av verktyget som kommunekonom? KEF:s första kurs i ämnet gav både svar och skapade stort intresse.
Delade meningar om kommunala bolag
Kommunala och regionala bolag är en viktig del av kommunsektorn. Fördelarna är uppenbara, men även nackdelarna är tydliga. Och för ekonomer finns det mycket att intressera sig för.
Ekonomiska reserver med förhinder
En hjälp för kommunerna i tuffa tider eller ett sätt för staten att slippa ta ansvar? Åsikterna om resultatutjämningsreserverna går isär.
”Ekonomin har en otrolig anpassningsförmåga”
Ju mer osäker omvärlden är, desto svårare att göra prognoser. Makroanalytikern Susanne Spector på Nordea ger kommunerna och regionerna rådet att försöka se nyktert på tillvaron och trots allt hålla i det långsiktiga, även i tuffa lägen med inflation och stigande priser.
Oreda när praxis tolkas om
Ett brev från Socialstyrelsen om hur två bidrag ska intäktsredovisas har väckt känslor. RKR:s kanslichef Torbjörn Tagesson är kritisk till att myndigheterna omtolkar praxis precis före bokslutet.
Grumliga statsbidrag försvårar självstyret
Statsbidragen är inte bara en källa till stärkt kommunal ekonomi – utan också till en hel del irritation. – För kommunerna är det nästan omöjligt att se hur staten flyttar pengarna fram och tillbaka, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.
Översvämningar: Vem ska betala?
Efter skyfallen i Gävle 2021 riktar försäkringsbolag ett stort antal regressanspråk mot kommunen och vill ha tillbaka skadebelopp. Anledning: underdimensionerade och dåligt underhållna VA-nät. Återkrav har aktualiserats efter stormen Hans och kommer troligen att bli vanligare framöver.
Upp till bevis för svenska kronan
En av förklaringarna till den svaga kronan är att en felaktig bild av Sverige sprids i omvärlden, anser Annika Winsth, Nordeas chefsekonom. Nu är det upp till ekonomerna och politikerna att ändra bilden och betona att de offentliga finanserna är starka.
Att äga eller inte äga – är det frågan?
I spåren av Samhällsbyggnadsbolagets kräftgång funderar många kommuner på om de ska köpa tillbaka fastigheter som de hyr av bolaget. Hittills har bara en handfull skridit till verket och tiden för att hinna göra en lönsam affär kan vara knapp.
Civilministern hoppas på färre kommuner
Färre kommuner och mer genomtänkta statsbidrag ska stärka den kommunala ekonomin, hoppas civilminister Erik Slottner (KD). – 2040 kan vi ha 200 kommuner, säger han.
Underkända momsregler skapar oreda
Fastighetsaffärer blir svårare att göra på grund av inlåsningar och fördyringar – det blir följden av ett lagförslag med nya regler om hur avdragen moms ska betalas tillbaka.
Samverkan höjer digitaliseringen en nivå
Digitalisering ska rädda kommunsektorn, sägs det. Men det går sakta, och det saknas nationella strategier och funktioner. Ett snabbt genomslag för AI-drivna lösningar visar samtidigt på förändringskraften.
Kreditdirektör och blivande skogsbonde
Nästa sommar räknar Årets kommunalekonom Tomas Werngren med att vara skogsbonde i norra Värmland. Men fram till dess försöker Kommuninvests tidigare vd hitta en lösning för hur bo laget bättre ska passa in i de internationella regelverken.
Underkända momsregler skapar oreda
Fastighetsaffärer blir svårare att göra på grund av inlåsningar och fördyringar – det blir följden av ett lagförslag med nya regler om hur avdragen moms ska betalas tillbaka.
Digitaliserad och piggelin 110-åring
Kommunalekonomer har varit en viktig del av samhällsutvecklingen i städer, kommuner och regioner. När KEF fyller 110 år lyfter vi på hatten för en intresseförening där samhälls- och medlemsnytta varit de främsta drivkrafterna.
Skakig väg fram mot klimatmålet
Klimathotet hänger över oss, inte ens krig i Europa ändrar på det. I kommunsektorn ökar klimatinvesteringar av olika slag, ibland med statlig stöd. Men ofta är det lokala initiativ i verksamheterna som inspirerar mest och ger hopp för framtiden. Regeringen har sagt att klimatmålen står fast, men kommer samtidigt med nya regler som många menar går på tvärs mot målen. Vad innebär egentligen det nya styret och de nya signalerna för kommunsektorns förmåga att stå för sin del av omställningen?
Expedition Holmberg tar ut kursen
Att ställa om till ett hållbart samhälle är en utforskande process, något som brukar rimma illa med ekonomiska styrmedel. John Holmberg, professor och rådgivare åt FN, förklarar hur ekonomer ändå kan bli hjältar snarare än stoppklossar på vägen mot hållbar utveckling.
Behöver regeringen ökad kunskap om kommunal ekonomistyrning?
Proppen om en effektivare ekonomistyrning i kommunsektorn blev en urvattnad historia. Hans Petersson hade hellre sett avskaffat balanskrav och resultatutjämningsreserv för att i stället knyta en flexibel resultatnivå mot god ekonomisk hushållning.