Dyrare revision med KISA

Tema: Revision

Dyrare revision och inte uppenbart någon förbättrad kvalitet på redovisningen. Det är i korthet resultatet av den enkät som KEF skickat ut till kommunerna om KISA.


När KISA, den kommunala standarden för räkenskapsrevision, nu har varit i skarpt läge i ett år och tillämpats för första gången ska den också utvärderas. SKR och branschorganisationen FAR gör sina utvärderingar och KEF har å sin sida gjort en enkät som man skickat ut till landets alla kommuner.

Av 290 kommuner har 99 valt att medverka. Svarsfrekvensen är enligt Göran Andersson, utbildningsledare på KEF och ansvarig för enkäten, acceptabel och ger en bild av hur KISA uppfattats i kommunerna.

Syftet med KISA har bland annat varit att skapa en tydlighet för de sakkunniga som utför sin granskning men också för de förtroendevalda som ger uppdraget till yrkesrevisorerna samt att kommunernas redovisning ska bli mer jämförbar. Frågan är då hur kommunernas ekonomifunktioner uppfattat första året med KISA och implementeringen av den nya standarden?

– Enligt svaren vi har fått in kan vi konstatera att många upplever att de inte fått tillräckligt med information om KISA för att kunna utföra sitt uppdrag på bästa sätt. Även om det har informerats om KISA från olika håll verkar informationen inte helt ha nått fram, säger Göran Andersson.

EKONOMIFUNKTIONERNA UPPLEVER också att arbetsbördan kring revisionen har ökat och de efterfrågar mer utbildning kring KISA, ett utbildningsansvar som enligt respondenterna i enkäten till stor del ligger på yrkesrevisorerna.

Enkäten visar att redovisningschefer/redovisningsansvariga samt ekonomichefer/ekonomidirektörer i störst utsträckning är de som är införstådda med de grundläggande förutsättningarna för utförandet av en revision enligt KISA.

”Kostnaden för revisionen har ökat med 25 procent i snitt.”
— Göran Andersson, KEF

Något som kanske inte är helt överraskande. Det som däremot har överraskat Göran Andersson i arbetet med att sammanställa enkäten är att så många uppgett att de upplever att redovisningen inte blivit bättre, trots KISA.

– Av respondenterna säger 76 procent att de inte märkt någon skillnad och att KISA varken påverkat kvaliteten i redovisningen eller årsredovisningen. Endast 4 procent har svarat att redovisningen och årsredovisningen påverkats till det bättre med anledning av KISA:s införande, säger Göran Andersson.

I ENKÄTEN ställs också frågor om kostnaden för revisionen. Inför införandet av KISA diskuterades om standarden skulle medföra ökade revisionskostnader för kommunerna, särskilt då fastpriser inte längre kan användas vid upphandlingarna av revisionen.

– Det vi kan se i vår enkät visar att revisionen har blivit dyrare, framför allt handlar det då om kostnaden för sakkunniga revisorer. Kostnaden för revisionen har ökat med 25 procent i snitt, säger Göran Andersson.

TEXT: CHARLOTTA MARTÉNG

Gillade du artikeln?

Det här är en artikel ur vår medlemstidning Kommunal Ekonomi, som är landets ledande tidning inom kommunal ekonomi. Du som är medlem får tidningen i brevlådan eller digitalt sex gånger per år. Det går även att prenumerera på tidningen. Läs mer på Tidningen Kommunal Ekonomi.

Föregående
Föregående

SKR: Nöjda med KISA:s första år

Nästa
Nästa

Boel Godner i närkamp med välfärdsbrotten