Från lojal tvåa till vidsynt etta

Tema: Riskfylld omvärld

Siffror är inte allt för Årets kommunalekonom. Som regiondirektör i Region Jönköpings län vill Jane Ydman dyka ner under ytan.
– Hur har våra invånare det? Hur likvärdig är tillgången till våra tjänster? I den här rollen har jag fått ett bredare perspektiv, säger hon.


Vätterstranden har alltid legat nära i Jane Ydmans yrkesliv. Nu har vi gått den korta biten från Regionens hus för att porträttera Årets kommunalekonom, men avståndet är inte heller långt till de kommuner och andra arbetsplatser i Jönköpings län där hon samlat erfarenhet av att leda den ekonomiska utvecklingen i politiskt styrda organisationer.

– Det jag lärde mig och såg fungera som ekonomichef i Aneby har präglat mig väldigt mycket. Där förstod jag betydelsen av att vara lösningsorienterad, prata på ett begripligt sätt och att inte krångla till det.

Aneby var en kommun i ekonomisk kris när Jane Ydman började arbeta där 2002. Under sju år slet hon tillsammans med sina fyra medarbetare för att få ordning på siffrorna. Under den fortsatta karriären har antalet medarbetare blivit fler och sedan fyra år tillbaka är Jane Ydman regiondirektör i Region Jönköpings län.

– Att bli regiondirektör innebär att kliva ur sin professionsmiljö och ta det stora breda perspektivet. Det var både omskakade och omtumlande och jag ska vara ärlig med att jag ibland kunde längta tillbaka till den trygga roll jag tidigare hade som ekonomidirektör i regionen. Det tog nästan två år innan jag kände mig hemma i nya rollen, men nu efter fyra år trivs jag jättebra.

ATT VARA ekonomichef och ekonomidirektör beskriver hon som att vara den lojala tvåan.
– Du har insyn i alla frågor och ligger väldigt nära högsta toppen. Du är en del av ledningen, men håller dig samtidigt i din trygga fålla. Kommundirektören eller regiondirektören är den ensamme på toppen. För mig underlättades steget ändå av att jag är fostrad i att även som ekonomichef och ekonomidirektör ta ansvar för helheten och inte bara tänka på ekonomin.

I motiveringen till utmärkelsen Årets kommunalekonom 2024 skriver KEF att Jane Ydman ”långsiktigt och hållbart utvecklat ekonomi- och verksamhetsstyrningen i sin organisation, bland annat genom att vårda och utveckla en sund och positiv organisationskultur med ständiga förbättringar som metod och ledstjärna”.
Kulturen – att ha såväl ekonomiperspektiv som verksamhetsperspektiv och invånarperspektiv– menar Jane Ydman har präglat Region Jönköpings län sedan lång tid tillbaka. Även under landstingseran.
Det var där hon tog sina första steg i yrkeslivet som ekonomiassistent i början av 1990-talet och det var dit hon återkom som ekonomidirektör 2016 efter 15 år som ekonomichef i andra organisationer.

”Kanske bidrar utmärkelsen till att öka
intresset för hur vi arbetar här i regionen.”
— Jane Ydman

– Kulturen att inte låta ekonomin styra helt har överlevt och i den känner jag mig hemma. När jag började på Landstinget i Jönköpings län som 19-åring var det många där som jag såg upp till. Jag tog intryck av hur de jobbade för att angripa de svåra ekonomiska problem som uppstod under krisåren i början av 1990-talet.

ATT LEDNINGSKULTUREN överlevt kan till stor del förklaras med att regionen länge haft en stabil ekonomi, tror Jane Ydman. När Dagens Samhälle hösten 2023 ställde enkätfrågor till regionernas ekonomidirektörer var kollegan Maria Berghem den enda som svarade att några besparingar inte var aktuella under 2024. ”Region Jönköping har en stark finansiell ställning och kan då underbalansera budgeten”, skrev hon och räknade med att ett starkt eget kapital och en soliditet på 28 procent skulle bidra till en budget i balans 2025.
– Beskrivningen håller även idag, men frågar man våra medarbetare ute i verksamheterna så upplever nog många av dem att vi alltid sparar. Bara för att vi har balans och goda finanser på totalen betyder det inte att alla verksamheter har det så. Av våra 550 ekonomiskt ansvariga chefer har vi kanske ett par hundra som kämpar med sin ekonomi, säger Jane Ydman.

TILL DEN organisationskultur hon vårdar hör att inte ta till enkla lösningar som att tillföra mer resurser så fort brister blottläggs i verksamheten.
– Det är lätt att ropa efter mer pengar, men genom att bara tillföra mer resurser till något som i grunden fungerar dåligt lagar man inte det som är trasigt. Strategin att jobba med ständiga förbättringar och stärka kvaliteten grundlades på 1990-talet och det tror är en del av hemligheten bakom den stabila ekonomi vi har idag.

Jane Ydman

Ålder: 52 år.

Familj: Min närmsta familj är maken Pelle, hunden Stina och katten Doris.

Bor: I en liten by som heter Björkenäs, vid sjön Ören öster om Gränna.

Egenskaper som även utmärker mig som chef: Enkel som person med lätt till skratt, jag gillar att göra saker tillsammans med mina kollegor och medarbetare.

Det gör jag gärna på fritiden: Trivs med att vara hemma, vi bor vackert så det tar jag tillvara. Har alltid minst ett ideellt uppdrag,sedan några år är det som kassör i Örserums IK.

Utnämningen till Årets kommunalekonom kom överraskande för Jane Ydman då hon inte längre arbetar uteslutande med ekonomiska frågor. Men hon ser det som att det hon åstadkommit genom åren gett en del ringar på vattnet.
– Kanske bidrar det till att öka intresset för hur vi arbetar här i regionen. Jag tycker att det är bra att finnas med i olika sammanhang och jag gläds när medarbetare vidareutvecklar sig och gör saker som märks i andra delar av landet.

SJÄLV HAR hon under sommaren fyllt på med nya erfarenheter genom att tillsammans med sin man för första gången hyra en husbil. Under en semestervecka gick färden från hemmet utanför Gränna till Dalarna. De hade ambitionen att även hinna med Höga kusten, men tiden blev för knapp.
– Det var oväntat trevligt. Allt gick så långsamt och det fick mig att gå ner i varv. Även vår golden retriever Stina gillade att åka i husbilen.

I några av de många grupper för husbilsentusiaster som finns på sociala medier mötte de en stark gemenskap och nu kanske det även blir ett besök på mässan Elmia Husvagn Husbil i september.

– Jag har bott här i Jönköpingstrakten nästan hela livet utan att gå på den mässan, men nu är jag lite biten. Jag gillar det enkla och att ta dagen som den kommer, så att åka runt i husbil speglar nog mitt sätt att vara ganska bra, säger Jane Ydman.

TEXT: TORBJÖRN TENFÄLT FOTO: STEFAN BOHLIN

Motiveringen för utmärkelsen Årets kommunalekonom finns att läsa i sin helhet här på kef.se: “Hon är Årets kommunalekonom”

 

Gillade du artikeln?

Det här är en artikel ur vår medlemstidning Kommunal Ekonomi, som är landets ledande tidning inom kommunal ekonomi. Du som är medlem får tidningen i brevlådan eller digitalt sex gånger per år. Det går även att prenumerera på tidningen. Läs mer på Tidningen Kommunal Ekonomi.

Föregående
Föregående

Risker omdefinierar det kommunala uppdraget

Nästa
Nästa

SKR: Nöjda med KISA:s första år