
Utbildningar
Vi utbildar flera tusen kommunalekonomer varje år. Utforska vårt breda utbud av kurser och evenemang – alltid med rabatt för dig som medlem.
Här nedanför listar vi alla kurser och evenemang som vi erbjuder. Du kan filtrera på olika kategorier eller kursformer för att enkelt hitta det du söker.
Utbildningskalendariet för vårterminens första kurser finns även som en folder med klickbara länkar som du kan ladda ner:
Budgetdagen 2024
Det här är en konferens för dig som arbetar med budget och uppföljning, centralt eller på förvaltning. Du får lyssna till inspirerande föreläsare och blir uppdaterad med nyheter.
Pensionsekonomi 2025
Utöver låneskulden finns ett annat betydande åtagande som välfärdssektorn behöver hantera: pensionsskulden. Hög inflation och ett nytt pensionsavtal har inneburit att sektorns pensionsskulder ökat kraftigt 2023 och 2024.
Controllerdagen 2025
Välkommen till Controllerdagen – en heldag för dig som arbetar med verksamhetsutveckling, styrning och ledning inom den kommunala sektorn. Här får du ett unikt tillfälle att fördjupa din kompetens och utveckla dina färdigheter.
Äga, hyra eller leasing?
Välfärdssektorns omfattande investeringsvolymer innebär att sektorns låneskuld växer. Bör kommuner och regioner finansiera alla investeringar på egen hand eller är det ett klokt alternativ att hyra/leasa en del verksamhetslokalerna och andra tillgångar? Genom denna utbildning ökar din förståelse och kännedom gällande hyres- och leasingavtalens innehåll och dess konsekvenser.
Skuldförvaltning och riskhantering i praktiken
De senaste årens inflationschock och volatil ränte- och börsutveckling, samt omfattande investeringar och tillgångsförvaltning innebär att finansiella frågor blivit ännu mer strategiskt viktiga för kommuner och regioner.
Så fungerar de finansiella marknaderna 2025
De senaste årens inflationschock och volatil ränte- och börsutveckling, samt omfattande investeringar och tillgångsförvaltning innebär att finansiella frågor blivit ännu mer strategiskt viktiga för kommuner och regioner. För att fatta rätt beslut i olika situationer krävs en förståelse för hur de finansiella marknaderna fungerar.
Tema borgensavgift
I två webbinarier, som genomförs i samarbete med Kommuninvest respektive Söderberg & Partners, får vi hjälp med att reda ut begreppen. Du får ta del av olika metoder för att fastställa borgensavgifter/internräntepåslag för bolagen inom er koncern.
Upphandling affärs-/ekonomisystem i offentlig sektor
Hur ser processen ut vid upphandling av ett nytt ekonomisystem, vad måste vi tänka på? Många kommuner och regioner funderar på att upphandla ekonomisystem, trots kärvare tider. Digitaliseringen utvecklas snabbt och nya arbetssätt efterfrågas. Vi ser också att fler och fler kommuner går samman i gemensamma upphandlingar och även gemensamma servicecenter som hanterar drift och förvaltning.
Förslag till nytt kommunalekonomiskt utjämningssystem - allt du borde veta inför ditt remissvar
Idag sker en utjämning av kommunernas inkomster och kostnader inom ramen för systemet för kommunalekonomisk utjämning. Systemet uppfattas av många som omfattande och svårförståeligt. Under sommaren kom ett nytt förslag till utjämning. I SOU 2024:50 ”Nätt och jämnt - likvärdighet och effektivitet i kommunsektorn” presenterad Utjämningskommittén 2022 sitt förslag till förändrat system. Detta har nu gått ut på remiss till samtliga kommuner och regioner.
Aktuella redovisningsfrågor 2024
Kraven på den kommunala redovisningen har blivit tydligare, men också mer omfattande i och med den nya lagen om kommunal bokföring och redovisning trädde i kraft 2019. Tillsammans med Rådet för kommunal redovisning uppdaterade rekommendationer innebär det att det finns en hel del att åtgärda och ta ställning till i redovisningen och i utformningen av årsredovisningen.
Excel- och Officepaket
Vi erbjuder förmånliga priser på Infocells e-kurser inom Excel och Officepaketet. Pedagogiska videofilmer och digital kurslitteratur ger två alternativ till inlärning och problemlösning.
Fler resurser och bättre ekonomi med hjälp av AI – en del av bemanningsekonomin
Är det en ny väg eller får det plats i den förändringsresa som redan påbörjats? Vi kliver in i en ny värld som kan liknas vid ett paradigmskifte där gamla sanningar och kulturer ifrågasätts samtidigt som det operativa arbetet inte kan sättas på paus. Det här är en inspelad kurs från den 12 april 2024.
Systematisk omvärldsanalys för framtidssäkrat beslutsfattande och innovation
Snart sagt alla ägnar sig åt omvärldsbevakning, men knappt var fjärde kommun har en omvärldsanalys ”väl integrerad i verksamhetsplaneringen” (Kairos Futures nätverk offentlig sektor, enkät våren 2022).
Dygnsvila –11 nya problem eller en möjlighet?
I oktober införs nya regler i Sverige för att uppfylla EU:s minikrav om 11 timmars vila per 24-timmarsperiod. Framförallt kommer detta att påverka planeringen av bemanningsscheman inom våra kommuner och regioner. Under denna halvdagkonferens kommer du att få lyssna på praktiska erfarenheter kring schemläggning både idag och imorgon inom vård- och omsorg. Vi belyser problematiken både ur ett effektivitets-och ekonomiskt perspektiv.
Energikrisen – andra vintern
Kommuner och regioner behöver förhålla sig till samhällsutvecklingen i stort i samband med planering av verksamhet och ekonomi men även för att bli bättre på att navigera i nuet. Detta mot bakgrund av flertalet chocker som påverkat vårt samhälle under senare tid, såsom pandemi, energikris, krig i vårt närområde, hög inflationstakt med mera. Detta ställer allt större krav på verksamheten i kommuner och regioner, och får påverkan på de ekonomiska förutsättningarna. Samtidigt finns det många långsiktiga trender som påverkar sektorn.
Svensk ekonomi och utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden
De senaste åren har de ekonomiska chockerna avlöst varandra och delar av ekonomin är under stor press. Samtidigt har arbetsmarknaden visat överraskande motståndskraft. Susanne Spector från Nordea kommer att ge en översikt över den senaste utvecklingen och utmaningarna för den svenska ekonomin. Detta webbinarie är en unik möjlighet att få insikter om den svenska ekonomin och arbetsmarknadens utveckling från en erfaren expert inom området.
Invandring och integration
Invandring och integration är en av våra viktigaste samhällsfrågor idag. De ekonomiska och sociala konsekvenserna av en omfattande invandring är stora. Om integrationen inte lyckas blir den negativa påverkan på samhället kännbar. Hur ser nuläget inom kommunsektorn vad gäller migrationen och dess konsekvenser? Hur ser lösningarna ut som kan göra slut på utanförskapet?
Kompetensutmaningen, orsaker och lösningar
Kommuner och regioner behöver förhålla sig till samhällsutvecklingen i stort i samband med planering av verksamhet och ekonomi men även för att bli bättre på att navigera i nuet. Detta mot bakgrund av flertalet chocker som påverkat vårt samhälle under senare tid, såsom pandemi, energikris, krig i vårt närområde, hög inflationstakt m.m. Detta ställer allt större krav på verksamheten i kommuner och regioner, och får påverkan på de ekonomiska förutsättningarna. Samtidigt finns det många långsiktiga trender som påverkar sektorn.
Leasing 2023
Välfärdssektorns omfattande investeringsvolymer innebär att sektorns låneskuld växer. Ett alternativ till att själv investera kan vara att leasa den aktuella tillgången.
Leaserights stöd till sektorn skapar stora besparingar genom effektiv hantering av leasing- och hyresavtal.
Denna kurs spelades in den 10 februari 2023.
RS tips och pepp
Den 22 februari släpptes Räkenskapsblanketten för rapportering till SCB. Det gäller att snabbt vara på och börja jobba med blanketten. Det gäller att snabbt vara på och börja jobba med blanketten. I den här inspelade föreläsningen ger vi lite snabba tips samt lite pepp för att starta, om du inte redan har börjat.