Tema borgensavgift
Två webbinarier om metoder för beräkning
Innehåll
De flesta kommuner tecknar borgen för lån som de kommunala bolagen tar upp. Det finns även ett antal kommuner där all upplåning sker centralt genom en internbank där de sedan vidareutlånar till bolagen. Oavsett struktur så måste kommunen ta ut en borgensavgift eller ett internräntepåslag för att förhålla sig till regelverk såsom EU:s statsstödsregler.
Det finns exempel där Konkurrensverket, Skatteverket och EU-kommissionen ställt frågor till kommuner hur de hanterar frågan. Det är med andra ord viktigt att det finns en metodik avseende borgensavgifter och internräntepåslag. Från myndighetshåll saknas det dock i hög grad praktiskt användbara riktlinjer hur det ska beräknas och tillämpas, annat än att avgiften/påslaget ska vara marknadsmässig och att bolagens upplåning således sker till marknadsmässiga villkor.
kl 10:00-12:00
Vägledning från Sveriges Allmännytta, SKR och Kommuninvest
Medverkande:
David Ljung, utlånings- och rådgivningschef på Kommuninvest
Sofia Frändberg, finansrådgivare på Kommuninvest
Viktor Johansson, analytiker på Kommuninvest
kl 13:30-14:30
Söderberg & Partners-modellen
Medverkande:
Klas Norlin är rådgivare till institutioner på Söderberg & Partners och arbetar primärt med kommuner och regioner avseende frågor kring skuldförvaltning.
Olof Stavenberg är senioranalytiker på Söderberg & Parters och har utvecklat en modell för borgensavgifter som idag används av över 90 kommuner och ca 300 kommunala bolag.
Detta lär du dig
I två webbinarier, som genomförs i samarbete med Kommuninvest respektive Söderberg & Partners, får vi hjälp med att reda ut begreppen. Du får ta del av olika metoder för att fastställa borgensavgifter/internräntepåslag för bolagen inom er koncern.
För vem?
Webbinarierna riktar sig främst till ekonomidirektörer, finanschefer och ekonomer/controllers som ansvarar för eller handlägger finansiella frågor i en kommun eller region.
Kursansvarig
Anmälan
Datum och tid
5 februari 2025 kl. 10:00-14:30
Plats
Digitalt via Zoom
Pris
Medlem: 1 900 kr, ex. moms
Icke-medlem: 2 400 kr, ex. moms
Sista anmälningsdag 29 januari 2025
Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras. Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället!
Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare.
Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se
Frågor om innehållet
Niklas Anemo
076-327 94 40
niklas.anemo@kef.se
Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.