Controllerdagen

Välkommen till Controllerdagen – en heldag för dig som arbetar med verksamhetsutveckling, styrning och ledning inom den kommunala sektorn. Här får du ett unikt tillfälle att fördjupa din kompetens och utveckla dina färdigheter.


Under dagen får du inspiration och konkret kunskap som du kan tillämpa direkt i ditt dagliga arbete. Låt dig inspireras och ta med dig nya verktyg för att driva framgångsrik förändring och effektivitet i din organisation.

Innehåll

Controllerdagen ger dig aktuell kunskap och inspiration till utveckling av styrning och arbetssätt i din organisation.

9.00-9.15

Inledning

9.15-11.00

Bara siffror räcker inte!

För att åstadkomma verklig förbättring och effektivisering behöver vi analysera –och sedan se till att arbetssätt förändras. Vad krävs då?

Föreläsare: Maria Price, kanslichef på Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA)

11.15-12.00

Projekt - till vilken nytta?

När är projektformen lämplig, och vilka utmaningar finns med den i den kommunala verksamheten? Baserat på arbete med ett flertal kommuner och regioner kommer vi att prata om projekt som arbetsform, nyttobegreppet, samt praktiska utmaningar vi arbetat med runt dessa. Detta inkluderar projektmodeller och olika former av styrning och uppföljning.

Föreläsare: Joakim Eriksson, CANEA, Senior managementkonsult & John Saldin, CANEA, Senior managementkonsult.

12-13 LUNCH

13.00-13.45

Vad händer sen – när prislappsmodellen eller andra modeller ger stor ramförändringar mellan åren?

Många kommuner står inför stora förändringar av de ekonomiska ramarna mellan åren påförvaltningsnivå, antingen genom förändringar i volymer eller genom införandet av nya modeller för resursfördelning.
Det ställer krav påorganisationen att anpassa verksamheten till de nya förutsättningarna. Det innebär allt från kommunikation och visualisering till att identifiera var och vad som behöver göras –till ett görande – med åtgärder som ger effekt och resurseffektivitet. I seminariet beskrivs hur kommunerna kan adressera dessa utmaningar. 

Föreläsare: Oskar Lannerhjelm seniorkonsult, Ensolution och Mattias Wald, seniorkonsult, Ensolution

14.00-14.45

Digitala medarbetare i Uppsala kommuns tjänst (RPA)

Hur kan digitala medarbetare avlasta verksamheten i repetitiva arbetsuppgifter? Med Robotic Process Automation (RPA) kan vi få arbete utfört när vi önskar under dygnet och utan risk för slarvfel –om tekniken sköts rätt. Under denna session ger robotutvecklaren Nazmul Bhuiyan sin syn på möjligheter och begränsningar med tekniken samt ett exempel från besparingar inom förskolan. Processledaren Albin Sjöberg bjuder på insikter från arbetsmarknadsförvaltningens RPA-resa.

Föreläsare: Nazmul Bhuiyan och Albin Sjöberg, Uppsala kommun

14.45-15.00

Avslutning

Föreläsare

Maria Price, kanslichef på Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA), som driver databasen Kolada berättar om systematiskt analysarbete och om att få genomslag.


John Saldin
, CANEA, Senior managementkonsult
Fokus på strategi, omvärld, målstyrning och uppföljning. Arbetat med projekt och projektstyrning i över 20 år, både inom offentlig och privat sektor. Älskar att bidra med både nya tankar samt ordning och struktur för att förenkla och förbättra verksamheter.


Joakim Eriksson
, CANEA, Senior managementkonsult
Jurist och ekonom. Fokus påstyrning och befogenheter i offentlig sektor. Har arbetet som kanslichef och kommundirektör men även som förbundsjurist påSKR. Har som konsult bl. a. drivit projekt inom effektivisering, strukturering och utveckling. Håller även utbildningar för SKYREV, förtroendevalda och ledningsgrupper.  


Oskar Lannerhjelm, seniorkonsult Ensolution
Oskar har kunskaper och kompetens i ekonomi och ekonomistyrning, inte minst genom erfarenhet från verksamheter inom socialtjänstområdet.
Oskar arbetar med de flesta frågor riktade mot kommuner och dess verksamheter, framför allt i uppdrag rörande styrning, kostnadskontroll och organisationsutveckling.

Mattias Wald, seniorkonsult Ensolution
Mattias har en lång bakgrund inom ekonomi- och verksamhetsstyrning i kommunal verksamhet i roller som controller och chef för ekonomi- och planeringsavdelning.
Till stor del, både som konsult och i tidigare roller, har Mattias arbetat med att utveckla resurseffektivitet.


Nazmul Bhuiyan
, RPA-utvecklare inom stab it på Uppsala kommun. Började med RPA under pandemin och har erfarenhet av automatisering av arbetsmoment främst inom sjukvård och ekonomi.


Albin Sjöberg, processledare inom arbetsmarknadsförvaltningen Uppsala kommun. Har varit delaktig i utvecklingen av robotar inom ekonomiskt bistånd i Uppsala sedan verksamheten började utforska automationer. Jobbar idag med ett övergripande ansvar från verksamhetens sida för förvaltningens robotar.”


Kursledare

Medverkande

Anmälan

Datum och tid
25 mars 2025 kl. 09:00-15:00

Plats
Digitalt via Zoom

Pris
Medlem: 4 300 kr, ex. moms/person
Icke-medlem: 5 000 kr, ex. moms/person

Boka senast 24 januari 2025 och få 700 kr i rabatt!

Sista anmälningsdag 18 mars!

Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras. Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället!
Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare.

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Frågor om innehållet
Göran Andersson
072-061 70 60
goran.andersson@kef.se

Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.

Föregående
Föregående

Pensionsekonomi

Nästa
Nästa

Äga, hyra eller leasing?