Budgetdagen 2024 (e-kurs)

Det här är en konferens för dig som arbetar med budget och uppföljning, centralt eller på förvaltning. Du får lyssna till inspirerande föreläsare och blir uppdaterad med nyheter.


Den här kursen spelades in den 13 december 2024. 
Kurslängd: 5 timme och 14 minuter. 

Praktisk information

Du tar del av kursen på KEF:s e-kursplatform: ekurser.kef.se. När du beställt kursen får du åtkomst och inloggningsuppgifter till e-kursportalen inom inom 1–2 arbetsdagar. Du har tillgång till beställd kurs i 12 månader.

Innehåll 

På KEF arbetar vi för att stödja medlemmarna i deras yrkesroller genom att bland annat tillhandahålla kompetensutveckling. Syftet med ”Budgetdagen” är att belysa ett antal aktuella ämnen inom kommunal ekonomi, som ger dig möjlighet att skapa en än mer kvalitativ ekonomistyrning med inriktning mot budgetprocess och dokument.

Följande föreläsningar görs under årets budgetdag:

Den ekonomiska utvecklingen på global och nationell nivå

Joel Lundh, Nordea ger oss en bild av hur Nordea ser på en ekonomiska trenderna på global och nationell nivå. 

Framtidens budgetprocess – hur ser den ut?

Hur ser framtidens budgetprocess ut? Vad behöver förbättras för att vi ska bli ännu mer effektiva? Vi får lyssna på tankar och idéer från Henrik Persson, budgetchef i Halmstad kommun, Ken Gunnesson ekonomichef i Ale kommun samt Hans Petersson från KEF och Förvaltningshögskolan.

Samordning av budget och redovisning –hur får man det att fungera?

Therése Hjälmroth, planering- och uppföljningschef och Josefin Leoo, redovisningschef, berättar om hur Motala kommun de senaste åren arbetat med att utveckla samarbetet mellan budget- och redovisningsfunktionerna i det olika budget- och uppföljningsprocesserna i kommunen. Vi får veta lite mer om vilka erfarenheter Motala har gjort under sin resa. 

Ekonomiska förutsättningar för kommuner och regioner

Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR ger dig senaste nytt avseende ekonomiska förutsättningar och skatteprognoser för kommuner och regioner. 

Finns det några magiska budgetlösningar?

Gustaf Kastberg Weichselberger, professor, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet och föreståndare Kommunforskning i Västsverige diskuterar om det finns några magiska budgetlösningar? Budgeten är den mest centrala styrmodellen i regioner och kommuner. Det är också en mycket tidskonsumerande aktivitet. Olika upplägg är bärare av för och nackdelar. Under seminariet kommer några av de erfarenheter som gjorts i en kunskapsöversikt att lyftas fram och diskuteras.

Beyond Budgetering eller dynamisk styrning –något för kommuner och regioner?

Knut Fahlen från EKAN är en erkänd expert inom styrnings- och ledningssystem inom såväl privata som offentliga organisationer.  Han har publicerat flera böcker om Beyond Budgeting, dynamisk styrning och beslut under osäkerhet och risk. Vi får ta del av Knuts tankar kring hur vi i den kommunala sektorn kan tillämpa Beyond Budgeting för en mer dynamisk styrning.

För vem passar evenemanget?   

Det är en konferens passar för dig som arbetar med budget och uppföljning, centralt eller på förvaltning.

Kursledare

Beställning

Längd
5 timme och 14 minuter

Pris
Medlem: 4 300 kr, ex. moms
Icke-medlem: 5 000 kr, ex. moms

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Tekniska frågor
Johanna Lundgren
0720-60 50 22
johanna@kef.se

Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.

Föregående
Föregående

RS inlämning och möjligheter med Rassel

Nästa
Nästa

Pensionsekonomi