Utbildningar
Vi utbildar flera tusen kommunalekonomer varje år. Utforska vårt breda utbud av kurser och evenemang – alltid med rabatt för dig som medlem.
Här nedanför listar vi alla kurser och evenemang som vi erbjuder. Du kan filtrera på olika kategorier eller kursformer för att enkelt hitta det du söker.
Utbildningskalendariet för höstterminen finns även som en folder med klickbara länkar som du kan ladda ner:
Nyfiken på vårterminens kurser? Dessa hittar du här: Kurser VT 2025
RS tips och pepp
Inför släppet av Räkenskapsblanketten den 22 februari erbjuder vi en målinriktad konferens för effektiv rapportering till SCB. Henrik Berggren, med 25 års erfarenhet inom RS, delar praktiska tips och ger den motivation som behövs för en smidig start.
Narkotika, gängkriminalitet och våld – ett kommunalt ansvar
Den 1 juli 2023 fick Sveriges kommuner ett lagstadgat ansvar för det brottsförebyggande arbetet. För att intentionerna med lagen ska införlivas behöver kommunerna vara väl rustade. När Brå i oktober 2022 frågade kommunerna så var det endast 16 procent som upplevde sig i mycket hög grad vara förberedda inför lagstiftning. Men vad är egentligen nytt med lagen? Vad behöver kommunerna göra för att lagen ska få sin fulla effekt? Vad blir skillnaden i förhållande till Polisen, som också har ett brottsförebyggande uppdrag?
Redovisningschefsprogrammet
En utbildning för dig som är ny eller blivande redovisningschef!
I det här utbildningsprogrammet ger vi dig ökade kunskaper i din viktiga och spännande roll som redovisningschef eller redovisningsansvarig. Givetvis kan du även ha andra ledande roller inom redovisningsområdet.
Redovisning av statsbidrag
Kursen omfattar intäktsredovisning med fokus påstatsbidrag. Enligt Lag om kommunal bokföring och redovisning ska intäkter och kostnader hänförliga till räkenskapsåret tas med, oavsett tidpunkt för betalning. Hur inkomster från bl.a. statsbidrag ska periodiseras regleras inte närmare i lag. En detaljerad reglering av statsbidragens redovisning ges i Rådet för kommunal redovisnings rekommendation 2.
Drift- och investeringsredovisning
I kursen går vi igenom drift- och investeringsredovisningens syften samt de krav som ställs på dessa rapporter i Lag om kommunal bokföring och redovisning samt i Rådet för kommunal redovisnings rekommendation 14 Drift- och investeringsredovisning.
Framtidens kommunalekonom: En dag om AI, nya trender, ny teknik och förändring av arbetslivet
En dag om AI, nya trender, ny teknik och förändring av arbetslivet
Kulturmomsen klurigheter - vad du behöver veta om kulturmoms
Moms i kultursektorn innebär en mängd svåra bedömningar gällande skattepliktiga och skattefria transaktioner eller vilken skattesats som ska användas.
Redovisning av kommunala pensioner för kommuner och regioner
Behöver du lära dig mer om pensionsskuld, pensionskostnader och tryggande av pensionsförmåner? Då är kursen Pensionsekonomins grunder intressant för dig. Den vänder sig framför allt till dig som arbetar med ekonomi- och redovisningsfrågor inom en kommun eller en region.
Utbildningen genomförs tillsammans med vår partner, KPA.
Effektivitetsdagen
KEF arbetar för att stödja medlemmarna i deras yrkesroller genom att bland annat tillhandahålla kompetens-utveckling. Avsikten med ”Effektivitetsdagen”är att belysa olika aspekter på begreppet ”effektivitet”i kommunal sektor.
Finansiell analys av kommuner och regioner
Förutsättningarna för den finansiella analysen av kommuner och kommunkoncerner tenderar att bli alltmer komplex vilket innebär bl.a. pedagogiska utmaningar och krav på utveckling av nya mått. Dagen är tänkt som ett idéseminarium där vi redovisar tankar, idéer och exempel men där vi också gemensamt diskuterar lösningar och behov av utveckling. Deltagarantalet är därför begränsat.
Ekonomi för rektorer
I takt med ett kärvare ekonomiskt läge har det skett en ökad fokusering på den kommunala ekonomin. Parallellt med detta har det också genomförts en decentralisering av det ekonomiska ansvaret. Detta innebär att rektorer i kommuner får lägga en allt större del av sin tid på att hantera ekonomiska frågeställningar.
Koncernredovisning enligt K3
Lär dig koncernredovisning för kommunala koncernbolag enligt K3. Det finns vissa olikheter för när det gäller koncernredovisning enligt K3 och kommunernas sammanställda räkenskaper. Lär dig grunderna i K3 och förstå skillnaden mellan kommunens behov i de sammanställda räkenskaperna.
Tips & Trix i Excel
Häng med Excelexperterna på Infocell in i rutnätets värld. De delar med sig av smarta Exceltips under 45 minuter. Det blir ”gott och blandat” med tips från olika kategorier på olika svårighetsnivåer. Ta del av effektiva tidlösa tips och smarta nyheter i Excel. Webinaret är helt gratis för dig som KEF-medlem.
Räkenskapssammandrag för kommuner, grundkurs
Vill vi nu ge alla som känner behov en bra grundutbildning kring RS, innehåll, ifyllande av blanketterna, förifyllda värden, hur andra arbetar med RS samt hur nyckeltal och rapporterade siffror kommer att användas.
Pensionsekonomins grunder
Behöver du lära dig mer om pensionsskuld, pensionskostnader och tryggande av pensionsförmåner? Då är kursen Pensionsekonomins grunder intressant för dig. Den vänder sig till dig som arbetar med ekonomi- och redovisningsfrågor inom en kommun eller en region.
Redovisning av kommunala pensioner för företag
Välkommen på en utbildning om redovisning av pensionskostnader för dig som arbetar som ekonom på ett kommunalt företag. Under dagen tar vi oss bland annat an ett praktikfall och tittar på redovisningen av pensionshändelser under ett år.
Utbildningen genomförs tillsammans med vår partner, KPA.
Ny eller blivande ekonomichef
Utbildningen är speciellt framtaget för dig som är ny i rollen som kommunal ekonomichef. Kursen passar också bra för dig som arbetar som biträdande ekonomichef eller som så småningom ska träda in i rollen som ekonomichef. Kursen inriktas i hög grad på kunskaper som är unika för kommunal sektor, vilket gör den särskilt nyttig för dig som kommer från privat sektor.
Upphandlingskurs för kommunalekonomer, fördjupning
På denna fördjupningskurs i upphandling görs en fördjupad genomgång av de bestämmelser i LOU som påverkar den kommunala upphandlingen. Syftet är att skapa en fördjupad förståelse för upphandling och upphandlingsregelverket, utan att tappa verklighetsförankringen och de konkreta frågor och dilemman man ofta ställs inför.
Skapa uthålligt fungerande processer
Från uppbyggnad av strukturer och förutsättningar till verklig nytta i vardagen
Nyttan av genomtänkta verksamhetsprocesser som fungerar och verkligen används är stor. De flesta organisationer har också tydliga ambitioner att kartlägga, förbättra och implementera processer. Målet är att både öka kundnytta och effektivitet samtidigt som medarbetaren erbjuds ett värdefullt stöd i vardagen. Varje professionell organisation eftersträvar en god förmåga att upprepa sina prestationer, även i detta avseende spelar processer och gemensamma arbetssätt en stor roll.
Leda och styra kommunens verksamhet på ett mer koordinerat sätt
- Hur kan processer avseende ledning och styrning utvecklas.
Att förstå och leda flöden och värdeskapande är ett nödvändigt komplement till den traditionella funktionella ledning och styrningen.