Narkotika, gängkriminalitet och våld – ett kommunalt ansvar

Den 1 juli 2023 fick Sveriges kommuner ett lagstadgat ansvar för det brottsförebyggande arbetet. För att intentionerna med lagen ska införlivas behöver kommunerna vara väl rustade. När Brå i oktober 2022 frågade kommunerna så var det endast 16 procent som upplevde sig i mycket hög grad vara förberedda inför lagstiftning. Men vad är egentligen nytt med lagen? Vad behöver kommunerna göra för att lagen ska få sin fulla effekt? Vad blir skillnaden i förhållande till Polisen, som också har ett brottsförebyggande uppdrag?


Under detta pass kommer vi diskutera vad den nya lagstiftningen innebär, men också lyfta de erfarenheter PwC har på området och särskilt belysa hur välfärdsbrottslighet och den grovt organiserade brottsligheten hänger samman. Hur tar sig välfärdsbrottsligheten sig uttryck? Hur kan man stärka närvaron av kontroll? Hur påverkar den organiserade brottsligheten värderingen på kommunkoncernens fastigheter? Och hur ska man bäst organisera det brottsförebyggande arbetet? Vi ser fram emot intressanta och givande diskussioner som direkt berör ekonomifunktionen, ekonomer och controllers.

Föreläsare

Fredrik Birkeland arbetar sedan år 2015 påPwC:s specialistenhet för offentlig sektor, med ett fokus på kommunal sektor. Fredrik arbetar med frågor som relaterar till välfärdsbrottslighet, otillåten påverkan samt hot och våld ur ett arbetsmiljöperspektiv. Fredrik har bland annat tillsammans med SKR tagit fram en checklista för hur man kan arbeta för att förebygga och upptäcka välfärdsbrottslighet. Fredrik har även modererat seminarier på temat välfärdsbrottslighet samt det brottsförebyggande arbetet i såväl Almedalen som på PwC:s ESG- och hållbarhetsdag. 

Moa Lindunger leder PwC:s team som arbetar med samhällssäkerhet i offentlig sektor. Hon är ekonom som arbetat flertalet år inom socialtjänstens förebyggande verksamheter i nära strategisk och operativ samverkan med polis för att förebygga brott.
Idag arbetar Moa rådgivande gentemot kommunledning i frågor som rör organisering, styrning och ledning av brottsförebyggande ansvar och arbete samt även i frågor som rör socialt förebyggande arbete och en mer hållbar ekonomi i socialtjänstens verksamhetsområden. 

Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras. Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället!
Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare.

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Frågor om innehållet
Roland Svensson
072-065 00 57
roland.svensson@kef.se

Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.

Föregående
Föregående

Skuldförvaltning och riskhantering i praktiken 2024 (e-kurs)

Nästa
Nästa

Redovisningschefsprogrammet