Utbildningar
Vi utbildar flera tusen kommunalekonomer varje år. Utforska vårt breda utbud av kurser och evenemang – alltid med rabatt för dig som medlem.
Här nedanför listar vi alla kurser och evenemang som vi erbjuder. Du kan filtrera på olika kategorier eller kursformer för att enkelt hitta det du söker.
Utbildningskalendariet för höstterminen finns även som en folder med klickbara länkar som du kan ladda ner:
Nyfiken på vårterminens kurser? Dessa hittar du här: Kurser VT 2025
Finansprogrammet
De senaste årens inflationschock och volatil ränte- och börsutveckling, samt omfattande investeringar och tillgångsförvaltning innebär att finansiella frågor blivit ännu mer strategiskt viktiga för kommuner och regioner. För att fatta rätt beslut i olika situationer krävs en förståelse för hur de finansiella marknaderna fungerar.
Fastighetsmoms i kommuner
Moms i fastighetsområdet är ett komplext och svårnavigerat område och en felaktig hantering kan bli kostsam med inlåsningseffekter, räntor och skattetillägg som följd.
Teknikekonomdagen
Vår årligen återkommande konferens med en intressant dag för alla ekonomer inom teknikområdet. Vi kommer att få flera intressanta föreläsningar kring omvärldsfrågor avseende teknikområdet, hur man bygger en oas av innerstaden i Malmö, vad innebär kreativitet för teknikekonomer, aktuella redovisningsfrågor för teknikekonomer samt annat.
Sitt vid ratten och inte i baksätet! - Om att styra verksamheten dit vi vill
Styrning av de kommunala verksamheterna kan vara oerhört utmanande dådet finns otaliga modeller. Begreppen är många, och ofta går det mode i dem - balanserad styrning, kvalitetsstyrning, målstyrning, ekonomistyrning, och nu på senare tid, tillitsbaserad styrning.
Så fungerar de finansiella marknaderna
De senaste årens inflationschock och volatil ränte- och börsutveckling, samt omfattande investeringar och tillgångsförvaltning innebär att finansiella frågor blivit ännu mer strategiskt viktiga för kommuner och regioner. För att fatta rätt beslut i olika situationer krävs en förståelse för hur de finansiella marknaderna fungerar.
Målstyrningens problematik
Den här digitala introduktionskursen tar upp grunderna kring vad som kan vara problematiskt avseende målstyrning. Ta chansen och var med på denna intressanta eftermiddag!
Målstyrning i praktiken
På denna fullspäckade kurs tar vi er igenom de komponenter som bör vara med i en fungerande målstyrningsprocess.
Konferens – Långsiktig ekonomisk planering
Den demografiska utvecklingen leder till en ökad andel äldre och en ökad försörjningskvot som kommer att leda till ökade kostnader, effektiviseringar och/eller minskad ambitionsnivå–allt fler ska försörjas av färre! På detta seminarium går vi därför in på hur man kan arbeta rent praktiskt med den långsiktiga ekonomiska planeringen.
Kommunal ekonomi för politiker
I takt med ett kärvare ekonomiskt läge sker en ökad fokusering på den kommunala ekonomin. Parallellt med detta har det också genomförts en decentralisering av det ekonomiska ansvaret.
Kartläggning och digitalisering av ekonomiprocesser
Våga utmana invanda arbetssätt!
En väl genomförd processkartläggning visar vilka arbetssätt verksamheten har och var det finns potential till förbättringar ur ett kund-, medborgar- och effektivitetsperspektiv. En processkartläggning är en stabil grund för vidare utveckling av verksamheten och ett viktigt steg i digitaliseringen.
Kartlägga processer
Skapa processkartor som inspirerar och används.
I kursen lär du dig att skapa inspirerande processkartor som hjälper din organisation att arbeta på bästa sätt, men också hur du lyckas med själva kartläggningsarbetet.
Grundläggande riskanalysarbete
Den här digitala introduktionskursen tar upp grunderna kring riskanalysen. Ta chansen och få en introduktion till detta ämne av en av Sveriges främsta experter!
Grundläggande intern kontroll
Den här digitala introduktionskursen tar upp grunderna kring intern kontroll. Ta chansen och få en introduktion till intern kontroll av en av Sveriges främsta experter!
Exploateringsavtal, avtalsrätt och VA
Inom exploateringsverksamheten kommer ekonomer och controllers i kontakt med exploateringsavtal och juridik som påverkar redovisningen. Vi går igenom grunderna i VA lagstiftningen
Ekonomi och redovisning för projektledare i exploatering och investering
Det finns ett stort behov att få ut de ekonomiska förutsättningarna och reglerna till projektledare och chefer som sysslar med investeringar. Denna kurs förklarar de ekonomiska reglerna och hur de påverkar investering och exploatering.
Bemanningsekonomi
På denna väldigt givande kurs får du alla nycklar och verktyg du behöver för en smart och genomtänkt bemanning. OBS! Det är inte en kurs i personalekonomi.
Jämför och analysera resultaten med Kolada, grundkurs
Temadagen ger dig som deltagare översiktlig kunskap kring hur du hittar bland alla nyckeltal och hur du med hjälp av Kolada kan analysera dina resultat.
Sammanställda räkenskaper, grundkurs
De flesta kommuner måste upprätta sammanställda räkenskaper för kommunen och ett eller flera koncernföretag. Kursen riktar sig främst till dig som praktisk ska vara delaktig i upprättande av de sammanställda räkenskaperna.
Upphandlingskurs för kommunalekonomer
På denna fullspäckade kurs tar vi er igenom alla de delar som är viktiga att kunna av gällande upphandlingslagstiftning. Kursen utgör även en del av det basutbud som krävs för att bli certifierad kommunalekonom.
Utveckla mätsystem för verksamhetens processer
Dagens organisationer mäter och följer upp många olika mått, men det är inte alltid detta vägleder lärande och utveckling av verksamheten. För mycket kraft läggs på insamling av data och för lite på att dra nytta av och agera på den information som data kan ge. Att mäta verksamhetens processer, sedda som värdeskapande strukturer, erbjuder en effektiv väg till att förstå vilka viktiga mått som kan använda för att utveckla värdeskapande.