Finansprogrammet
Strategisk finansiering och medelsförvaltning
De senaste årens inflationschock och volatil ränte- och börsutveckling, samt omfattande investeringar och tillgångsförvaltning innebär att finansiella frågor blivit ännu mer strategiskt viktiga för kommuner och regioner. För att fatta rätt beslut i olika situationer krävs en förståelse för hur de finansiella marknaderna fungerar.
Utbildningsprogrammet genomförs på distans med avslutning på plats i Stockholm
KEF:s Finansprogram syftar till att ge deltagarna kunskap och förmåga att hantera strategiska frågor kopplat till finansiering och medelsförvaltning. Kursen omfattar fem kurstillfällen samt ett bonustillfälle för den som önskar, mer information finns längre ner på sidan.
Innehåll
Inom Finansprogrammet görs en genomgång av de områden som du behöver behärska för att ansvara för och hantera finansiella frågor i en kommun eller region – skuldförvaltning, hyra och leasing, pensionsskuldsförvaltning och medelsförvaltning. Inom ramen för finansprogrammet kommer du även att få nödvändig kunskap för att kunna göra en översyn av din egen organisations styrdokument inom det finansiella området.
Utbildningsprogrammet arrangeras i samarbete med Riksbanken, Kommuninvest, Leaseright, KPA Pension och Söderberg & Partners.
Detta lär du dig:
Skuldförvaltning och riskhantering i praktiken
Hyra och leasing
Pensionsekonomi
Medelsförvaltning
Föreläsare och kurstillfällen
-
På distans den 6 februari 2025 kl 08:30-12:00
David Vestin är doktor i nationalekonomi och senior rådgivare på avdelningen för penningpolitik på Riksbanken. David har tidigare även arbetat på forskningsavdelningen på ECB.
Fredrik Berg är finanschef i Västerås stad.
-
På distans den 7 mars 2025 kl. 08:30-12:00
Nabil Mouchi är finansrådgivare på Kommuninvest. Nabil har tidigare erfarenhet från bland annat regional och kommunal sektor som finanschef och biträdande ekonomidirektör.
-
På distans den 14 mars 2025 kl. 08:30-12:00
Patrik Stenman är finansrådgivare på Kommuninvest. Patrik har tidigare erfarenhet från finans- och fastighetsbranschen. Han har bland annat arbetat med utlåning och fastighetsvärdering på bank samt haft olika roller inom finansfunktionen på fastighetsbolag.
Claes Brander är CEO och ägare av Leaseright och har arbetat med leasingfrågor i privat och offentlig sektor under ca 30 år.
Tommy Eriksson är senior konsult på Leaseright med kundansvar för ett flertal kommuner och regioner.
-
På distans den 21 mars 2025 kl. 08:30-12:00
Sven Lannhard är chef för pensionsekonomitjänster på KPA Pension.
-
På plats i Stockholm den 10–11 april 2025 (lunch till lunch)
Freys Hotel, Bryggargatan 12.Filip Holmström är ansvarig på Söderberg & Partners för den finansiella rådgivningen till institutioner.
-
På distans 5 februari 2025
KEF genomför ett webbinarie om om metoder för beräkning av borgensavgift i kursen Tema borgensavgift, tillsammans med Kommuninvest respektive Söderberg & Partners.
Deltagande på webbinariet ingår i Finansprogrammet 2025 som en bonuskurs. Du får information och länk till detta webbinarie samt till hela Finansprogrammet ca en vecka innan kursstart.
För vem passar kursen?
Finansprogrammet riktar sig främst till ekonomidirektörer, finanschefer och ekonomer/controllers som ansvarar för eller handlägger finansiella frågor i en kommun eller region. Efter genomgången kurs ska deltagarna ha tillräckliga teoretiska kunskaper för att kunna göra ställningstaganden om lämpliga finansieringsformer i olika situationer.
Praktisk information
Utbildningsprogrammet genomförs vid sammantaget fem tillfällen. De första fyra tillfällena genomförs på distans kl 08:30-12:00. Det avslutande tillfället i programmet är ett fysiskt möte i Stockholm, på Freys Hotel (Bryggargatan 12) som pågår från lunch den 10 april till och med lunch den 11 april 2025, med gemensam middag den 10 april.
I kursen ingår avgiftsfritt deltagaren i KEF:s digitala kurs Tema borgensavgift, den 5 februari 2025.
Du får information och länk till detta webbinarie samtidigt som du får bekräftelse och kursinformation för hela Finansprogrammet, detta skickas ca en vecka innan kursstart. Ingen separat bokning behövs.
Samtliga distansmöten spelas in och finns tillgängliga i efterhand för anmälda deltagare via KEF:s e-kursportal till och med 2025-06-30.
Det kommer även finnas möjlighet att anmäla sig till varje enskilt kurstillfälle. Se separat inbjudan.
Examination
Examination från Finansprogrammet inom ramen för Certifieringsprogrammet, utöver deltagande på kursen, sker genom en inlämningsuppgift där deltagarna till exempel kan reflektera över sina egna styrdokument inom området (Skuldförvaltning, hyra och leasing, pensionsskuldsförvaltning och medelsförvaltning).
Programansvarig
Anmälan
Datum och tid
Fem kurstillfällen med start den 6 februari 2025:
- 6 februari kl.08.30–12.00 – Distans
- 7 mars kl.08.30–12.00 – Distans
- 14 mars kl.08.30–12.00 – Distans
- 21 mars kl.08.30–12.00 – Distans
- 10–11 april (lunch till lunch) – Stockholm, Freys Hotel.
Plats
Digitalt med sista tillfället i Stockholm
Pris
Medlem: 14 900 kr, ex. moms
Icke-medlem: 15 900 kr, ex. moms
Boka senast 8 januari och få 1 000 kr i rabatt!
Sista anmälningsdag 29 januari 2025!
Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras. Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället! Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få anmälda deltagare.
Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se
Frågor om innehållet
Niklas Anemo
076-327 94 40
niklas.anemo@kef.se
Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra kursen på beställning i din egen organisation.