För dig som är nyfiken på moms
Vi erbjuder ett antal grundläggande och fördjupande kurser för dig som kommer i kontakt med momsfrågor som beslutsfattare eller handläggare i kommuner och regioner.
Nyfiken på moms? Fördjupningsutbildning för ekonomer
Nyfiken på moms? Grundutbildning för ekonomer
Kommunen som byggföretag och omvänd moms
Moms i samband med exploateringsverksamhet
Aktuella utbildningstillfällen
Härmed bjuder vi in till en spännande och informativ dag där vi fokuserar på kommuners behov av ett effektivt koncernredovisningssystem. Under dagen kommer vi att belysa hur sammanställda räkenskaper och koncernredovisningar i bolag kan förbättras med hjälp av olika programvaror, och vi ger en översikt av marknadens mest relevanta system.
Under detta seminarium går Ensolution igenom hur ni kan använda den nya uppdateringen av Rassel för utfall 2024 för en effektiv inlämning av RS. Alla steg gås igenom i detalj, och vi delar även med oss av övriga tips och tricks inför RS utfall 2024.
Utöver låneskulden finns ett annat betydande åtagande som välfärdssektorn behöver hantera: pensionsskulden. Hög inflation och ett nytt pensionsavtal har inneburit att sektorns pensionsskulder ökat kraftigt 2023 och 2024.
Välfärdssektorns omfattande investeringsvolymer innebär att sektorns låneskuld växer. Bör kommuner och regioner finansiera alla investeringar på egen hand eller är det ett klokt alternativ att hyra/leasa en del verksamhetslokalerna och andra tillgångar? Genom denna utbildning ökar din förståelse och kännedom gällande hyres- och leasingavtalens innehåll och dess konsekvenser.
De senaste årens inflationschock och volatil ränte- och börsutveckling, samt omfattande investeringar och tillgångsförvaltning innebär att finansiella frågor blivit ännu mer strategiskt viktiga för kommuner och regioner.
Temadagen ger dig som deltagare översiktlig kunskap kring hur du hittar bland alla nyckeltal och hur du med hjälp av Kolada kan analysera dina resultat.
De senaste årens inflationschock och volatil ränte- och börsutveckling, samt omfattande investeringar och tillgångsförvaltning innebär att finansiella frågor blivit ännu mer strategiskt viktiga för kommuner och regioner. För att fatta rätt beslut i olika situationer krävs en förståelse för hur de finansiella marknaderna fungerar.
I två webbinarier, som genomförs i samarbete med Kommuninvest respektive Söderberg & Partners, får vi hjälp med att reda ut begreppen. Du får ta del av olika metoder för att fastställa borgensavgifter/internräntepåslag för bolagen inom er koncern.
Redan 2003 kom den första versionen av RKR R5 Redovisning av leasingavtal men det är efter att det regelverket uppdaterats 2023 och att revisorer krävt att det ska följas som många kommuner nu agerar. Tiego har utvecklat ett systemstöd för leasing enligt K3, IFRS 16 och RKR R5 och kommer dela med sig av sina erfarenheter.
Hur ser processen ut vid upphandling av ett nytt ekonomisystem, vad måste vi tänka på? Många kommuner och regioner funderar på att upphandla ekonomisystem, trots kärvare tider. Digitaliseringen utvecklas snabbt och nya arbetssätt efterfrågas. Vi ser också att fler och fler kommuner går samman i gemensamma upphandlingar och även gemensamma servicecenter som hanterar drift och förvaltning.
Vi har nöjet att bjuda in er till en erfarenhetskonferens om Räkenskapssammandraget (RS), där fem kommuner som framgångsrikt lämnar in RS i tid och blir godkända av SCB innan sista inlämningsdatum kommer att dela med sig av sina erfarenheter och arbetssätt.
Många kommunala/regioners ekonomiavdelningar förlorar mycket tid och lägger mycket resurser på Excel-lösningar för koncernrapporteringen, trots att det finns effektiva system på marknaden. Samtidigt har man inte haft tid att dra igång en process att upphandla ett system även om det skulle behövas.
Kraven på den kommunala redovisningen har blivit tydligare, men också mer omfattande i och med den nya lagen om kommunal bokföring och redovisning trädde i kraft 2019. Tillsammans med Rådet för kommunal redovisning uppdaterade rekommendationer innebär det att det finns en hel del att åtgärda och ta ställning till i redovisningen och i utformningen av årsredovisningen.
KEF:s utbildning om styrning och ledning av kommunala bolag erbjuder en möjlighet för både ägar- och bolagsrepresentanter att fördjupa sina kunskaper om de specifika villkor som styr kommunala bolag.
En halvdagskurs som utforskar grunderna i de fiansiella formlerna i excel som är nödvändiga för beräkning vid redovisning av avsättningar och finansiell leasing inom nuvärdesberäkning. Kursen utgår från praktiska exempel och där excel kan hjälpa till.
Materiella anläggningstillgångar och hur de ska redovisas styrs av RKR R4. Ibland kan dock det vara bra att fundera på vad man kan lära av andra.
Inför släppet av Räkenskapsblanketten den 21 februari erbjuder vi en målinriktad konferens för effektiv rapportering till SCB. Henrik Berggren, med 25 års erfarenhet inom RS, delar praktiska tips och ger den motivation som behövs för en smidig start.
En utbildning för dig som är ny eller blivande redovisningschef!
I det här utbildningsprogrammet ger vi dig ökade kunskaper i din viktiga och spännande roll som redovisningschef eller redovisningsansvarig. Givetvis kan du även ha andra ledande roller inom redovisningsområdet.
Kursen omfattar intäktsredovisning med fokus påstatsbidrag. Enligt Lag om kommunal bokföring och redovisning ska intäkter och kostnader hänförliga till räkenskapsåret tas med, oavsett tidpunkt för betalning. Hur inkomster från bl.a. statsbidrag ska periodiseras regleras inte närmare i lag. En detaljerad reglering av statsbidragens redovisning ges i Rådet för kommunal redovisnings rekommendation 2.
I kursen går vi igenom drift- och investeringsredovisningens syften samt de krav som ställs på dessa rapporter i Lag om kommunal bokföring och redovisning samt i Rådet för kommunal redovisnings rekommendation 14 Drift- och investeringsredovisning.
Moms i kultursektorn innebär en mängd svåra bedömningar gällande skattepliktiga och skattefria transaktioner eller vilken skattesats som ska användas.
Förutsättningarna för den finansiella analysen av kommuner och kommunkoncerner tenderar att bli alltmer komplex vilket innebär bl.a. pedagogiska utmaningar och krav på utveckling av nya mått. Dagen är tänkt som ett idéseminarium där vi redovisar tankar, idéer och exempel men där vi också gemensamt diskuterar lösningar och behov av utveckling. Deltagarantalet är därför begränsat.
Lär dig koncernredovisning för kommunala koncernbolag enligt K3. Det finns vissa olikheter för när det gäller koncernredovisning enligt K3 och kommunernas sammanställda räkenskaper. Lär dig grunderna i K3 och förstå skillnaden mellan kommunens behov i de sammanställda räkenskaperna.
Vill vi nu ge alla som känner behov en bra grundutbildning kring RS, innehåll, ifyllande av blanketterna, förifyllda värden, hur andra arbetar med RS samt hur nyckeltal och rapporterade siffror kommer att användas.
Utbildningen är speciellt framtaget för dig som är ny i rollen som kommunal ekonomichef. Kursen passar också bra för dig som arbetar som biträdande ekonomichef eller som så småningom ska träda in i rollen som ekonomichef. Kursen inriktas i hög grad på kunskaper som är unika för kommunal sektor, vilket gör den särskilt nyttig för dig som kommer från privat sektor.
I Rådet för kommunal redovisnings rekommendation RKR R1 Bokföring tydliggörs vad som är räkenskapsinformation och vilka krav som ställs på dokumentation av redovisningssystemet. Kommunal ekonomernas förening inbjuder nu till en utbildning i ämnet.
LSS utjämning tillkom i början av 00-talet för att motverka den kommunala snedfördelningen avseende kostnader för personer med insatser från lagstiftningen LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) genom att beräkna ett koncentrationsindex. Utjämningen är påverkningsbar och skiljer sig därmed från övriga utjämningssystem som Sveriges kommuner har.
Välfärdssektorns omfattande investeringsvolymer innebär att sektorns låneskuld växer. Ett alternativ till att själv investera kan vara att leasa den aktuella tillgången.
Leaserights stöd till sektorn skapar stora besparingar genom effektiv hantering av leasing- och hyresavtal.
Denna kurs spelades in den 10 februari 2023.
I kursen går vi igenom arkivlagens syften och regler samt redovisningslagens krav på räkenskapsinformation. Vi kommer att gå igenom metoder för att identifiera handlingar inom redovisningen (räkenskapsinformation m.m.).