Utbildningar
Vi utbildar flera tusen kommunalekonomer varje år. Utforska vårt breda utbud av kurser och evenemang – alltid med rabatt för dig som medlem.
Här nedanför listar vi alla kurser och evenemang som vi erbjuder. Du kan filtrera på olika kategorier eller kursformer för att enkelt hitta det du söker.
Utbildningskalendariet för höstterminen finns även som en folder med klickbara länkar som du kan ladda ner:
Nyfiken på vårterminens kurser? Dessa hittar du här: Kurser VT 2025
Konferens för ekonomer inom omsorg- och socialtjänst
Denna konferens belyser ett antal aktuella ämnen inom verksamhetsstyrning, ekonomistyrning samt redovisning som berör just er grupp. Det gör vi genom att både lyssna till intressanta föredragshållare och samverka i praktiska övningar som ger tid för diskussion med kollegor.
Ny ekonom i regionen
På denna intressanta och mycket omtyckta utbildning för dig som är ny ekonom i regionen ökar du dina kunskaper och får lära dig mer om det som är unikt med att jobba i regional sektor.
Kursens syfte är att ge deltagarna grundläggande kunskaper och orientering om det som är specifikt med att arbeta i en region. Vi kommer att behandla frågeställningar kring associationsrätt, offentligrättsliga regler, kommunal redovisning och ekonomiska frågor.
Räkenskapssammandrag för kommuner, grundkurs
Vill vi nu ge alla som känner behov en bra grundutbildning kring RS, innehåll, ifyllande av blanketterna, förifyllda värden, hur andra arbetar med RS samt hur nyckeltal och rapporterade siffror kommer att användas.
Ny eller blivande ekonomichef
Utbildningen är speciellt framtaget för dig som är ny i rollen som kommunal ekonomichef. Kursen passar också bra för dig som arbetar som biträdande ekonomichef eller som så småningom ska träda in i rollen som ekonomichef. Kursen inriktas i hög grad på kunskaper som är unika för kommunal sektor, vilket gör den särskilt nyttig för dig som kommer från privat sektor.
Personalekonomi och personalfrågor i kommuner och regioner
På denna väldigt givande kurs får du alla nycklar och verktyg som kan vara bra att ha som kommunalekonom gällande personalekonomi och arbetsrätt.
Ekonomi och personal är tillsammans inget annat än riktig verksamhetsutveckling! Vad behöver du då som ekonom ha för kunskap om personalekonomi och personalfrågor för att vara en nyckelspelare i arbetet med att utveckla verksamheten?
Upphandlingskurs för kommunalekonomer, fördjupning
På denna fördjupningskurs i upphandling görs en fördjupad genomgång av de bestämmelser i LOU som påverkar den kommunala upphandlingen. Syftet är att skapa en fördjupad förståelse för upphandling och upphandlingsregelverket, utan att tappa verklighetsförankringen och de konkreta frågor och dilemman man ofta ställs inför.
Skapa uthålligt fungerande processer
Från uppbyggnad av strukturer och förutsättningar till verklig nytta i vardagen
Nyttan av genomtänkta verksamhetsprocesser som fungerar och verkligen används är stor. De flesta organisationer har också tydliga ambitioner att kartlägga, förbättra och implementera processer. Målet är att både öka kundnytta och effektivitet samtidigt som medarbetaren erbjuds ett värdefullt stöd i vardagen. Varje professionell organisation eftersträvar en god förmåga att upprepa sina prestationer, även i detta avseende spelar processer och gemensamma arbetssätt en stor roll.
Leda och styra kommunens verksamhet på ett mer koordinerat sätt
- Hur kan processer avseende ledning och styrning utvecklas.
Att förstå och leda flöden och värdeskapande är ett nödvändigt komplement till den traditionella funktionella ledning och styrningen.
Systemdokumentation och räkenskapsinformation
I Rådet för kommunal redovisnings rekommendation RKR R1 Bokföring tydliggörs vad som är räkenskapsinformation och vilka krav som ställs på dokumentation av redovisningssystemet. Kommunal ekonomernas förening inbjuder nu till en utbildning i ämnet.
LSS-utjämningen: Varför skiljer det sig mellan åren?
LSS utjämning tillkom i början av 00-talet för att motverka den kommunala snedfördelningen avseende kostnader för personer med insatser från lagstiftningen LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) genom att beräkna ett koncentrationsindex. Utjämningen är påverkningsbar och skiljer sig därmed från övriga utjämningssystem som Sveriges kommuner har.
Framgångsrik förändringsledning
Denna kurs är utformad för dig som leder eller är delaktig i förändringsprojekt och vill förstå hur du kan använda förändringsledning för att säkerställa smidigt genomförande och snabbt uppnående av positiva effekter.
Ägarstyrning i kommunala bolag
Ägarstyrning är mer aktuellt än någonsin. Det arbetas runt om i Sverige i många kommuner och regioner med att utveckla lokala modeller för samordning och styrning. Under dagen kommer vi att fokusera hur man styr de kommunala bolagen ur ett antal perspektiv.
Vård- och omsorgsekonomi
I kursen får du en genomgång på djupet av de lagar och föreskrifter som reglerar vård- och omsorgsverksamhet. Du får dessutom insikter om hur din organisation kan sätta upp en effektiv bemanningsplanering och om hur resursfördelningsmodeller kan byggas upp.
Leasing 2023 (e-kurs)
Välfärdssektorns omfattande investeringsvolymer innebär att sektorns låneskuld växer. Ett alternativ till att själv investera kan vara att leasa den aktuella tillgången.
Leaserights stöd till sektorn skapar stora besparingar genom effektiv hantering av leasing- och hyresavtal.
Denna kurs spelades in den 10 februari 2023.
Etik för kommunalekonomer
Etiska frågor tar en del plats i agendan i våra kommuner och regioner. Eftersom det är ett mycket viktigt men svårt område har föreningen valt att göra denna obligatorisk om man vill bli Certifierad kommunalekonom.
Intern kontroll för ekonomer i kommuner och regioner, fördjupningskurs
En god intern kontroll och styrning är en förutsättning för att kunna bedriva en effektiv och säker verksamhet. Frågan är hur vi säkerställer att den interna kontrollen är tillräcklig med digitala verktyg? Hur arbetar vi med välfärdsbrott i våra kontrollsystem?
Arkivering och hantering av räkenskapsinformation
I kursen går vi igenom arkivlagens syften och regler samt redovisningslagens krav på räkenskapsinformation. Vi kommer att gå igenom metoder för att identifiera handlingar inom redovisningen (räkenskapsinformation m.m.).
Finansiering av kommunalt VA
VA-sektorn står inför tuffa utmaningar och har ett stort investeringsbehov. Det handlar om anläggningar som byggdes på 60-talet som behöver renoveras och anpassas till dagens krav, men även nya utbyggnader behöver genomföras.
Den analyserande ekonomen
I denna tvådagarsutbildning tar vi fasta på ekonomens allt bredare roll i att vara ett stöd för ledning och verksamhetsansvariga i utvecklingen och styrningen av verksamheten.
Controllerprogram för investering och exploatering
Det finns idag en stor efterfrågan på controllers med inriktning mot investering och exploatering. Kommunerna fortsätter att investera och att har en omfattande investerings- och exploateringsverksamhet, som är i stort behov av ekonomisk styrning och uppföljning.