Ägarstyrning i kommunala bolag 

Ägarstyrning är mer aktuellt än någonsin. Det arbetas runt om i Sverige i många kommuner och regioner med att utveckla lokala modeller för samordning och styrning. Under dagen kommer vi att fokusera på hur man styr de kommunala bolagen ur ett antal perspektiv.

Aktuella områden som bl a berörs är Samhälleliga konsekvenser av bolagiseringen, hur långt lojatilitetsplikten går gentemot ägaren, ägarutvärdering - sälja eller behålla samt ett praktiskt case från Linköpings kommun. Dagen är årligen återkommande med olika innehåll vid varje tillfälle.

Program

kl. 09.00-10.00

Allt fler kommunala bolag: vissa fördelar, men också flera avigsidor

Antalet kommunala bolag har ökat kraftig sedan 1970-talet. Varför har utvecklingen ägt rum? Är det för att fördelarna med bolagisering av kommunal verksamhet så stora? Och finns det några oavsedda negativa samhälleliga bieffekter av bolagiseringen –i så fall vilka? I den här föreläsningen sammanfattar Gissur Ó Erlingsson den forskning han bedrivit om kommunala bolag de senaste 10 åren.

Gissur Ó Erlingsson är professor i statsvetenskap och vetenskaplig ledare vid Centrum för kommunstrategiska studier (Linköpings universitet). Han har bl.a. varit redaktör för antologin Kommunala bolag (Studentlitteratur, 2020) samt författat en lång rad vetenskapliga artiklar om ämnet. 

kl. 10:15-11:30

Ägarstyrning i Linköpings kommun

Linköpings kommun är en stor kommun med många kommunala bolag. Kommunen arbetar med en aktiv ägarstyrning där bolagen inkluderas i helheten. Vi får lyssna på ekonomidirektören Peder Brandts tankar kring hur en kommun bör bedriva en aktiv ägarstyrning. Vilka framgångsfaktorer och vilka hinder finns för att skapa en god ägarstyrning, där det inte spelar någon roll om verksamheten bedrivs i förvaltningsform eller bolagsform.

kl. 11:30-12:30 Lunch

kl. 12:30-13:30

Hur långt går lojalitetsplikten gentemot en kommunal ägare?

Kommuner vill gärna att verksamheten, vare sig den bedrivs i förvaltnings- eller företagsform, bedrivs utifrån ett helhetsperspektiv. Ett helhetsperspektiv kan dock innebära nackdelar för vissa organisatoriska enheter. Vi kommer att diskutera detta utifrån perspektivet kommunala företag och då framför allt kommunala aktiebolag.

Beroende på verksamhetsform finns begränsningar och möjligheter utifrån lagstiftning. I kommunala aktiebolag gäller aktiebolagslagen men även kommunallagen har indirekt en viss påverkan eftersom kommunen ska införliva ett antal bestämmelser i sina bolag. Vi kommer att diskutera i vilken mån bestämmelser i aktiebolagslag och kommunallag kan strida mot varandra och hur vi lämpligen bör resonera då exempelvis aktiebolagslagens lojalitetsplikt anförs som argument mot att följa ägarens direktiv. 

Utöver lagstiftning styrs de kommunala företagen ofta genom styrdokument så som ägardirektiv och policies men också genom kommunal representation som ombud på bolagsstämma, ägarmöten m m.  Vad menas exempelvis med att företagen ska följa policies i “tillämpliga delar”? Vad krävs för att styrelseledamöterna ska få ett personligt ansvar för att genomföra kommunens styrning i företagen? Vilka påföljder finns och vilka kan hävda dem?

Hur bör man tänka som ägare till kommunala bolag och vilka hänsynstaganden behöver göras?  Praktiska exempel och rättsfall kommer att belysa dessa frågor.

Joakim Eriksson, ekonom och jurist, Senior managementkonsult.
Joakim har lång erfarenhet av ägarstyrning, dels såsom kanslichef och kommunchef men också som förbundsjurist vid SKR och som konsult på EY. Han har under åren ansvarat för koncernbildningar, effektivitetsutredningar, juridiska förhandlingar samt revision av ägarstyrning och uppsikt gällande kommunala företag. Förutom konsultinsatser håller han även utbildningar för SKYREV, förtroendevalda och ledningsgrupper.
 

kl. 13:30-14:00 Kaffepaus

kl. 14:00-15:00

Ägarutvärdering – sälja eller behålla verksamhet i kommunal regi?

En återkommande fråga i det offentliga Sverige är huruvida olika verksamheter bör behållas i egen regi eller säljas ut. Välinformerade och framgångsrika beslut om detta kräver en nyanserad analys. Här är det viktigt att undersöka både direkta och sekundära effekter, av både ekonomisk och icke monetär karaktär. 

Under denna föreläsning kommer vi belysa dessa frågor ur olika perspektiv:

  • Vilka blir de ekonomiska effekterna för kommunen/bolaget av att sälja respektive behålla verksamheten, på kort och lång sikt? 

  • Hur påverkas andra verksamheter, och kommunen i stort, av att sälja respektive behålla verksamheten?

  • Hur ser man på vikten av att behålla rådigheten över samhällskritiska infrastruktur i offentlig regi, och hur kan det påverka beslutet om försäljning?

Vi kommer visa på hur dessa frågor kan hanteras genom verkliga exempel, där en ägarutvärdering av det kommunala energibolaget Ronneby Miljö och Teknik ges stort utrymme.

John Saldin, MSc, Senior managementkonsult.
Fokus på strategi, omvärld, målstyrning och uppföljning. Arbetat med strategi och omvärld i över 20 år, både inom offentlig och privat sektor. Älskar att bidra med både nya tankar samt ordning och struktur för att förenkla och förbättra verksamheter. Driver strategidelen inom CANEA och arbetar både som konsult och utbildare inom området.
 

Pontus Fryk, PhD, MSc, Senior managementkonsult.
Pontus är områdeschef och seniorkonsult på CANEA:s Stockholmskontor. Han är också ansvarig för CANEA:s satsningsområde Offentlig sektor. Pontus genomför projekt och håller utbildningar, ofta med fokus på strategi, ledarskap, verksamhetsutveckling och organisationsgenomlysning.
 

Kursansvariga

Anmälan

Datum och tid
27 maj 2025 kl. 09:00-15:00

Plats
Digitalt via Zoom

Pris
Medlem: 4 300 kr, ex. moms/person
Icke-medlem: 5 000 kr, ex. moms/person

Boka senast 27 mars 2025 och få 700 kr i rabatt!

Sista anmälningsdag 20 maj!

Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras.
Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället!
Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare.

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Frågor om innehållet
Roland Svensson
072-065 00 57
roland.svensson@kef.se

Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.

Föregående
Föregående

Framgångsrik förändringsledning med stöd av AI

Nästa
Nästa

Krets 9:s Vårkonferens