Ägarstyrning i kommunala bolag 

Ägarstyrning är mer aktuellt än någonsin. Det arbetas runt om i Sverige i många kommuner och regioner med att utveckla lokala modeller för samordning och styrning. Under dagen kommer vi att fokusera på hur man styr de kommunala bolagen ur ett antal perspektiv. 

Aktuella områden som bl a berörs är hur man organiserar sig utifrån ett ägarstyrningsperspektiv när en stor batterifabrik etablerar sig i kommunen, aktiv ägarstyrning samt några reflektioner kring om vi ska ha en kommunal utdelningspolicy. Tanken är att varva teori och praktik för att ge dig som deltagare inspiration att på hemmaplan ytterligare utveckla er koncern- och ägarstyrning. Dagen är årligen återkommande med olika innehåll vid varje tillfälle.

Program

9:45-10:45

Kommunala bolagets särart

  • Introduktion - det kommunala bolagets särart visavi kommunen

  • Rollfördelning i styrningen, hur ser den ut?

  • Styrdokument och forum för dialog

  • Case från verkligheten 

11:00-12:00

Kommunal utdelningspolicy

Kommuner har länge organiserat verksamheter i kommunala bolag. Antalet kommunala bolag har dock påsenare tid ökat snabbt. Över 300 bolag har tillkommit under det senaste decenniet. Med ett ökat antal bolag ökar möjligheten till, och eventuellt betydelsen av, utdelning från de kommunala bolagen. Statistik från SCB indikerar att det handlar om miljardbelopp årligen. Mattias Haraldsson kommer att berätta om fynd i en studie som handlar om motiv, ambitioner, principer och mål för utdelning i de centrala kommunala styrdokumenten. Studien genomförs i samarbete med KEFU vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet. 

12:00-13:00 Lunch

13:00-14:15

Att skapa förutsättningar för nyetableringar i en kommun

I augusti 2022 annonserade Volvokoncernen etableringen av en stor batterifabrik i Mariestad. Denna utveckling symboliserar en viktig milstolpe för Mariestad, som nu står i centrum för den industriella omställningen mot ett klimatneutralt samhälle. Projektet förutspår skapandet av cirka 3 000 nya jobb, vilket inte bara gynnar den lokala ekonomin utan ocksåbanar väg för befolkningsökning och behovet av 7 000 nya bostäder. Vi får lyssna påföreträdare från Mariestads kommun som diskuterar hur man ur ägarstyrningsperspektiv organiserar sig för att möta framtiden.

14:45-15:45

Ägarstyrning i Burlövs kommun

Burlövs kommun är en expansiv kommun med kommunala bolag. Kommunen arbetar med en aktiv ägarstyrning där bolagen inkluderas i helheten. Vi får lyssna påekonomichefen Ola Nybergs tankar kring hur en kommun bör bedriva en aktiv ägarstyrning. Vilka framgångsfaktorer och vilka hinder finns för att skapa en god ägarstyrning där det inte spelar någon roll om verksamheten bedrivs i förvaltningsform eller bolagsform.

Föreläsare

Charlie Winde har flerårig erfarenhet av juridisk rådgivning och verksamhetsrevision till kommuner, regioner och offentligägda bolag . Han är specialiserad inom kommun- och förvaltningsrätt, bolagsrätt och ägarstyrningsfrågor samt samverkan mellan offentliga aktörer.

Mattias Haraldsson, ekonomiedoktor, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan, Lunds universitet. Mattias forskningsintresse berör kommunal ekonomi, redovisning och koncernstyrning. 

Ola Nyberg, ekonomichef i Burlövs kommun.

Företrädare för Mariestads kommun.

Kursansvariga

Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras.
Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället!
Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare.

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Frågor om innehållet
Roland Svensson, utbildningsledare
072-065 00 57
roland.svensson@kef.se

Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.

Föregående
Föregående

Framgångsrik förändringsledning

Nästa
Nästa

Vård- och omsorgsekonomi