För dig som vill lära mer om säkerhet i välfärdssektorn
Vi erbjuder flera utbildningar som passar dig som vill lära dig mer om hur du bekämpar brott mot välfärdssektorn och vill få ökad kunskap om säkerhet i kommuner och regioner.
Aktuella utbildningstillfällen
Hot, reglering och systematiskt informationssäkerhetsarbete
Kommuner hanterar stora mängder känslig information och är därför attraktiva mål för cyberattacker. Denna föreläsning fokuserar på hur cybersäkerhet påverkar den ekonomiska styrningen, regelefterlevnad och riskhantering.
Viktiga insikter att ha med sig för ekonomer, controllers och ledningen i kampen mot välfärdsbrott.
I denna praktiska och engagerande utbildning/workshop kommer deltagarna att lära sig att identifiera var olika bedrägerier sker inom deras organisationer.
Varje dag nås vi av rapporteringar om hur välfärdssystemet lockar till kriminalitet och brottslighet i kommunerna som tyvärr inte längre förvånar. De kriminella är experter på att nosa upp glipor i systemet och förse sig med resurser och värden som kommunerna sitter på. Trots att vi numera vet hur den kriminella logiken fungerar, har kommunerna inte utvecklat tillräcklig förmåga för att kunna värja sig.
Den 1 juli 2023 fick Sveriges kommuner ett lagstadgat ansvar för det brottsförebyggande arbetet. För att intentionerna med lagen ska införlivas behöver kommunerna vara väl rustade. När Brå i oktober 2022 frågade kommunerna så var det endast 16 procent som upplevde sig i mycket hög grad vara förberedda inför lagstiftning. Men vad är egentligen nytt med lagen? Vad behöver kommunerna göra för att lagen ska få sin fulla effekt? Vad blir skillnaden i förhållande till Polisen, som också har ett brottsförebyggande uppdrag?
Den här digitala introduktionskursen tar upp grunderna kring riskanalysen. Ta chansen och få en introduktion till detta ämne av en av Sveriges främsta experter!
Välfärdsbrotten står för en stor del av de icke önskvärda kostnaderna i våra offentliga organisationer, närmare bestämt ca 20 miljarder kronor. Bland annat sker bedrägerier inom områdena försörjningsstöd, assistansersättning, bostadsbidrag och föreningsbidrag.