Välfärdsbrott - heldagsseminarium
Välfärdsbrotten står för en stor del av de icke önskvärda kostnaderna i våra offentliga organisationer, närmare bestämt ca 20 miljarder kronor. Bland annat sker bedrägerier inom områdena försörjningsstöd, assistansersättning, bostadsbidrag och föreningsbidrag.
Många kommuner har under en tid uppmärksammat problemen men klart är att mycket arbete återstår för att komma tillrätta med detta. Frågan är hur gör vi det? Varmt välkomna till en spännande dag med initierade föredragshållare!
Innehåll
Välfärdsbrotten står för en stor del av de icke önskvärda kostnaderna i våra offentliga organisationer, närmare bestämt ca 20 miljarder kronor. Bland annat sker bedrägerier inom områdena försörjningsstöd, assistansersättning, bostadsbidrag och föreningsbidrag. Många kommuner har under en tid uppmärksammat problemen men klart är att mycket arbete återstår för att komma tillrätta med detta. Frågan är hur gör vi det? Varmt välkomna till en spännande dag med initierade föredragshållare!
Program
kl. 10:00-11:00
Kommunekonomer- ett viktigt verktyg mot ekonomisk och organiserad brottslighet
När den organiserade brottsligheten i allt större utsträckning använder sig av företag för att både tömma och infiltrera välfärdssystemen blir personer med ekonomisk kompetens allt viktigare. Det handlar om personer som har förmåga att upptäcka och anmäla ekonomisk brottslighet. Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten, kommer berätta om välfärdsbrott och ekonomisk brottslighet, hur den hotar våra trygghetssystem, och hur den kan upptäckas och förebyggas.
Sara Persson arbetar som brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten. Hon har en lång erfarenhet av att själv granska företag i syfte att motverka välfärdsbrott och kriminell infiltration av välfärdssektorn. Hon har i sin roll på Ekobrottsmyndigheten under flera år arbetat med att stötta privata och offentliga aktörer i hur de kan bidra i arbetet mot ekonomisk och organiserad brottslighet.
kl. 11:10-12:00
Välfärdsbrott mot kommuner
Kommuner utsätts i stor omfattning för välfärdsbrottslighet. Siffrorna varierar men Ekonomistyrningsverket uppskattade att de felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen uppgick till 13,0‒16,3 miljarder kronor under 2021, vilket motsvarar 1,8–2,2 procent av de totala utbetalningarna. Detta är exklusive upphandlingar och markaffärer.
För att bättre kunna förebygga och upptäcka brottslighet krävs bland annat ökade kontroller, bättre avtalsvillkor, fler polisanmälningar och samverkan över myndighetsgränser. Hur arbetar kommunen systematiskt mot välfärdsbrottslighet? Vilka arbetsmetoder finns? Vilka hinder?
Andreas Falk är utvecklingsledare på kommunledningskontoret i Uppsala kommun. Andreas har ansvarat för att ta fram kommunens handlingsplan mot välfärdsbrott och arbetar med myndighetssamverkan och samordning av kommunens arbete mot välfärdsbrott. Han arbetade tidigare på Försäkringskassans strategiska kontrollenhet med riskprofiler och myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet.
Lunch kl. 12:00-13:00
kl. 13:00-14:00
Kommunala erfarenheter av välfärdsbrottslighetsarbetet
Presentationen belyser det praktiska arbetet mot välfärdsbrottsligheten i Sveriges kommuner. Vilka insatser i upphandlingen och uppföljningen används för att motverka välfärdsbrott och hur stort är egentligen behovet av förbättrade kontrollfunktioner? Presentationen belyser även flera spänningar som uppstår i arbetet och förslag på hur kommunerna kan bemöta dessa spänningar.
Cecilia Fredriksson är ekonomie doktor, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och affilierad forskare vid House of Governance and Public Policy vid Handelshögskolan i Stockholm. Cecilia är författare till rapporten Organiseringen av arbetet mot välfärdsbrottslighet i ett kommunalt perspektiv – en redogörelse av begreppet, arbetssätten och kommunens roll (2024).
kl. 14:10-15:00
Så skyddar vi välfärden: Praktiska steg för att motverka välfärdsbrott
För att komma åt välfärdsbrottsligheten krävs ett strukturerat arbete och tydliga prioriteringar. För att bistå kommuner och regioner i arbetet har PwC på uppdrag av SKR tagit fram en checklista "Att förebygga välfärdsbrott – en checklista för kommuner och regioner".
Vi kommer under detta pass att dela med oss av våra erfarenheter och vi kommer att få lyssna till en av PwC:s forensiska experter som arbetar på PwC:s avdelning Forensic Services med att utreda misstänkta oegentligheter, mutor, korruption och välfärdsbrott. Vi kommer få höra om ett avanonymiserat case och gå igenom vad man bör göra när man upptäcker eller misstänker oegentligheter eller välfärdsbrott. Vad är det första man ska göra? Vad behöver man tänka på, särskilt som kommun eller region? Och hur kan en utredning gå till? Dessa frågor kommer vi att diskutera.
Fredrik Birkeland, PwC. Fredrik arbetar som rådgivare till framförallt den offentliga sektorn med särskilt fokus på välfärdsbrottslighet. Fredrik har bland annat varit med och tagit fram checklistan mot välfärdsbrottslighet.
Kursansvarig
Anmälan
Datum och tid
11 december 2025 kl. 10:00-15:00
Plats
Digitalt via Zoom
Pris
Medlem: 4300 kr, ex. moms
Icke-medlem: 5000 kr, ex. moms
Boka senast 10 oktober och få 700 kr i rabatt!
Sista anmälningsdag 4 december 2025!
Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras. Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället!
Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare.
Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se
Frågor om innehållet
Roland Svensson
072-065 00 57
roland.svensson@kef.se
Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra kursen på beställning i din egen organisation.