Välfärdsbrott - heldagsseminarium
Välfärdsbrotten står för en stor del av de icke önskvärda kostnaderna i våra offentliga organisationer, närmare bestämt ca 20 miljarder kronor. Bland annat sker bedrägerier inom områdena försörjningsstöd, assistansersättning, bostadsbidrag och föreningsbidrag.
Många kommuner har under en tid uppmärksammat problemen men klart är att mycket arbete återstår för att komma till rätta med detta. Frågan är hur gör vi det?
Varmt välkomna till en spännande dag med initierade föredragshållare och forskare!
Innehåll
9:00-9:50
Förebyggande riskhantering och intern kontroll kopplat till välfärdsbrott
För att komma åt välfärdsbrottsligheten krävs ett strukturerat arbete och tydliga prioriteringar. För att bistå kommuner och regioner i arbetet har Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, tagit fram konkreta stödmaterial. Som ett led i detta har ett team på PwC på uppdrag av SKR tagit fram ett verktyg i form av en checklista, "Att förebygga välfärdsbrott – en checklista för kommuner och regioner” I dagens seminarium resonerar vi kring två av punkterna i checklistan.
Konkret metod för att arbeta förebyggande med riskhantering och intern kontroll för att minska risken för välfärdsbrott. Praktisk metod för att få med sig verksamheten i att arbeta förebyggande med frågorna.
Föreläsare: Jakob Bundgaard, PwC - specialist på förebyggande riskhantering och intern kontroll med över 25 års erfarenhet inom området.
Vad gör man när man upptäcker eller misstänker oegentligheter eller välfärdsbrott?
I denna del går vi igenom vad man bör göra när man upptäcker eller misstänker oegentligheter eller välfärdsbrott. Vad är det första man ska göra? Vad behöver man tänka på, särskilt som kommun eller region? Och hur kan en utredning gå till? Dessa frågor får vi svar på under denna del.
Föreläsare: Fredrik Birkeland, PwC arbetar som rådgivare till offentlig sektor med särskilt fokus på välfärdsbrottslighet. Fredrik har bland annat varit med och tagit fram checklistan mot välfärdsbrottslighet tillsammans med SKR, granskat flera kommuner och regioners arbete samt genomfört utbildningsinsatser på området. Fredrik har även modererat flertalet seminarier om välfärdsbrottslighet, bland annat i Almedalen.
kl. 10:00-11:00
Att arbeta kommunövergripande med välfärdsbrott
Hur Sollentuna kommun arbetar mot välfärdsbrott. Detta inkluderar hela spannet från politisk- till handläggarnivå. Utmaningarna med att gå från ett tillitsbaserat system, ändra på arbetssätt som kan innebära ”merjobb”och att personal kan utsättas för risker. Vad är konsekvenserna om vi inte arbetar med dessa frågor?
Föreläsare: Karin Gibson är socionom och folkhälsovetare. Har arbetat många år inom statlig myndighet och kommun, både i Sverige och utomlands, och därigenom fått en bred kunskap om hur välfärdssystemet fungerar men även påvilket sätt det kan utnyttjas felaktigt. Arbetar idag som trygghetsstrateg med brottsförebyggande frågor påkommunövergripande nivåi Sollentuna kommun.
kl. 11:15-12:15
Hur kan oegentligheter i offentlig verksamhet hanteras?
Alla organisationer, oavsett storlek, löper risken att ställas inför utmaningar relaterade till oegentligheter, och konsekvenserna sträcker sig långt utöver enbart finansiella påfrestningar. Det är därför viktigt att förståvilka strategier som finns för att identifiera, förebygga och hantera oegentligheter. Under denna session kommer agendan att kretsa kring följande:
Oegentligheter i Sverige: En översikt av aktuella trender relaterade till oegentligheter inom offentlig sektor.
Det förebyggande arbetet: Hur kan organisationer inom offentlig sektor implementera effektiva strategier för att förebygga och minimera risken för oegentligheter?
Vad bör ske när det gått snett? Trots det förebyggande arbetet kan oegentligheter inträffa och det är därför viktigt att ha riktlinjer för interna utredningar, samarbete med myndigheter och åtgärder för att bland annat återställa förtroendet hos allmänheten och säkerställa att risken för att det sker på nytt reduceras.
Föreläsare: Max Kollberg arbetar på Stratsys sedan 2021 och är där ansvarig för ansvarig för bolagets produkter för riskhantering, internkontroll och informationssäkerhet. Max har tidigare erfarenhet från rådgivningsuppdrag och verksamhetsrevision inom offentlig sektor, där han bland annat fokuserade på granskning av internkontroll, oegentligheter och långsiktiga finansiella analyser.
kl. 12:15-13:15 Lunch
kl. 13:15-14:15
Nacka kommuns arbete mot välfärdsbrott och otillåten påverkan
Under 2023 påbörjades arbetet med att kartlägga av kommunens arbete mot välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan. Kartläggningen analyserades och ett förslag på en åtgärdsplan presenterades och som ligger till grund för kommunens arbete mot välfärdsbrott och otillåten påverkan. Jag kommer att berätta hur arbetet kartläggningen genomfördes, lite av resultatet och hur arbetet framåt upplagt och vad min roll i det hela innebär.
Föreläsare: Emrah Ercin arbetar som säkerhetsstrateg i Nacka kommun. Ett av hans arbetsområden är välfärdsbrottslighet och otillåten påverkan samt hot och våld mot förtroendevalda och tjänstepersoner. Innan Nacka kommun arbetade Emrah som säkerhetssamordnare på Kulturförvaltningen inom Stockholms stad i 5 år och innan dess som ämnes- och yrkeslärare i religion och historia samt bevakning och säkerhet i ca 7 år och parallellt inom samma organisation som väktarutbildare.
kl. 14:30-15:30
Vem gör man affärer med
Få vill ha ökad kontroll, men de flesta vill att det ska vara bra, enkelt och tryggt i vardagen. Vi tror på att fokusera på de goda krafterna, använda erfarenheter och såklart dagens möjlighet av tekniska och kunskapsdrivna hjälpmedel. Vem gör man affärer med kan vara en leverantör, en hyresgäst, en förening eller en kund. Men också en individ med kopplingar till en verksamhet.
Följ med på en föreläsning om de triviala och i viss mån filosofiska, men också med konkreta förslag på vad man kan göra i sin verksamhet för att det ska bli så bra som önskat. Vi följer en verksamhet där vi med gemensamma krafter får fram goda beslutsunderlag.
Föreläsare: Lars Fyhr –grundare av Refero , Prifero och Verifiero. Partner med KEF.
Kursansvarig
Anmälan
Datum och tid
11 december 2024 kl. 09:00-15:30
Plats
Digitalt via Zoom
Pris
Medlem: 4600 kr, ex. moms
Icke-medlem: 5600 kr, ex. moms
Boka senast 25 oktober och få 1000 kr i rabatt!
Sista anmälningsdag 4 december 2024
Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se
Frågor om innehållet
Roland Svensson
072-065 00 57
roland.svensson@kef.se
Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra kursen på beställning i din egen organisation.