Tänk som en tjuv! – Ett sätt att försvara sig mot bedrägerier och korruption
Viktiga insikter att ha med sig för ekonomer, controllers och ledningen i kampen mot välfärdsbrott.
Bakgrund och Mål
Kostnaden för bedrägeri, korruption och ekonomisk brottslighet är enorm och ofta dold. På global nivå uppskattas den uppgå till cirka 6 procent av världens BNP – och Sverige är sannolikt inget undantag. Än värre är att bedrägeri oftast upptäcks först efter att betydande skada redan har skett, och den breda allmänheten samt den offentliga sektorn är ofta de största offren.
En sannolik anledning till denna höga kostnad och sena upptäckt kan vara att vi litar för mycket på våra befintliga skydd, policyer, rutiner och formella kontrollsystem, samtidigt som vi förlitar oss på ett fåtal interna "bedrägeriexperter" för att ta hand om problemet. Dessutom lägger vi delvis för stor vikt vid interna förövare och inte tillräcklig uppmärksamhet på den enorma skada som orsakas av oetiska leverantörer av tjänster, entreprenörer, samarbetspartners och kunder som utnyttjar systemet. Men det ÄR fortfarande möjligt att förebygga denna typ av brott. Flera kommuner och regioner har under de senaste åren arbetat med att förhindra välfärdsbrott av olika slag. Vad som fortfarande är oklart är dock: när bedragare lyckas ta sig förbi skyddet – vilket de gör regelbundet – vems ansvar är det att upptäcka och stoppa dem i tid?
I denna praktiska och engagerande utbildning/workshop kommer deltagarna att lära sig att identifiera var olika bedrägerier sker inom deras organisationer. Dessutom hur man upptäcker den tidigt och stoppar den. Kursen är uppbyggd kring en realistisk berättelse om en ”typisk”, men fiktiv, svensk kommun som tillhandahåller alla relevanta offentliga tjänster. De korta träningsmomenten baseras på denna kommun och ger deltagarna en intressant och erfarenhetsbaserad inlärning.
Viktiga insikter
Bedrägeri och korruption avdramatiserat: De "sju grundläggande mönstren"
Lär dig vad bedrägeri kostar våra kommuner och hur vi kan förhindra och upptäcka brottslingarna genom "tänk-som-en-tjuv"-metoden
Hur man följer pengarna och upptäcker tecken på bedrägeri i ett tidigt skede
Lär känna vilken "typ" av bedrägeridetektiv DU är
Bygga självförtroende: Vikten av teamwork och ledarskap – hur vi alla kan bidra till att visa bedragarna vägen ut
Ledarskapets/självledarskapets roll i dessa processer
Innehåll
Bedrägeri, korruption och andra former av felaktigt beteende avdramatiserat och vad det innebär för vår organisation
Vikten av starkt ledarskap i kampen mot bedrägeri
Vikten av intern kontroll, hur det fungerar i praktiken och dess samverkan med tidig upptäckt
Hur man tillämpar "Tänk som en tjuv"-metoden och fokuserar på de bedrägerier som kostar oss mest – ofta redan idag
Bygga en dynamisk bedrägeriprofil för vår kommun och använda den direkt
"Upptäck bedrägerier": Korta, strukturerade och realistiska övningar som tränar deltagarna att analysera de viktigaste pengaflödena och identifiera sannolika fall av bedrägeri
Hur man tolkar och presenterar sina upptäckter med ett "bästa-fall – värsta-fall"-tänk
Teamworkets roll i att lösa och eliminera kostnaden för bedrägeri, lära av erfarenheter, förbättra kontroller och undvika långa utredningar, interna konflikter samt onödigt dyra externa resurser
Föreläsare
Nigel Iyer har ägnat över 30 år åt att upptäcka och utreda bedrägerier och korruption i olika delar av världen. Han är en engelsk auktoriserad revisor, dramatiker och datavetare samt grundare av företaget B4. Utöver detta har Nigel genomfört hundratals högt uppskattade och praktiska utbildningar inom detta område för chefer, revisorer och offentliga organisationer över hela världen.
Roland Svensson har 25 års erfarenhet av att arbeta med intern kontroll och styrning samt ledarskap i den kommunala sektorn. Han har skrivit 4 böcker i ämnena styrning, intern kontroll och riskanalys. Dessutom är Roland en uppskattad föreläsare i dessa ämnen och har genomfört utbildningar och föredrag i mer än 150 kommuner, alla regioner, flera kommunala bolag samt i flera länder.
Anmälan
Datum och tid
20 november 2025 kl. 09:00-12:00
Plats
Digitalt via Zoom
Pris
Medlem: 2 500 kr, ex. moms
Icke-medlem: 3 000 kr, ex. moms
Sista anmälningsdag 13 november 2025
Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras. Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället!
Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare.
Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se
Frågor om innehållet
Roland Svensson
072-065 00 57
roland.svensson@kef.se
Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.