Utbildningar
Vi utbildar flera tusen kommunalekonomer varje år. Utforska vårt breda utbud av kurser och evenemang – alltid med rabatt för dig som medlem.
Här nedanför listar vi alla kurser och evenemang som vi erbjuder. Du kan filtrera på olika kategorier eller kursformer för att enkelt hitta det du söker.
Utbildningskalendariet för höstterminen finns även som en folder med klickbara länkar som du kan ladda ner:
Nyfiken på vårterminens kurser? Dessa hittar du här: Kurser VT 2025
Framgångsrik förändringsledning
Denna kurs är utformad för dig som leder eller är delaktig i förändringsprojekt och vill förstå hur du kan använda förändringsledning för att säkerställa smidigt genomförande och snabbt uppnående av positiva effekter.
Ägarstyrning i kommunala bolag
Ägarstyrning är mer aktuellt än någonsin. Det arbetas runt om i Sverige i många kommuner och regioner med att utveckla lokala modeller för samordning och styrning. Under dagen kommer vi att fokusera hur man styr de kommunala bolagen ur ett antal perspektiv.
Vård- och omsorgsekonomi
I kursen får du en genomgång på djupet av de lagar och föreskrifter som reglerar vård- och omsorgsverksamhet. Du får dessutom insikter om hur din organisation kan sätta upp en effektiv bemanningsplanering och om hur resursfördelningsmodeller kan byggas upp.
Leasing 2023 (e-kurs)
Välfärdssektorns omfattande investeringsvolymer innebär att sektorns låneskuld växer. Ett alternativ till att själv investera kan vara att leasa den aktuella tillgången.
Leaserights stöd till sektorn skapar stora besparingar genom effektiv hantering av leasing- och hyresavtal.
Denna kurs spelades in den 10 februari 2023.
Etik för kommunalekonomer
Etiska frågor tar en del plats i agendan i våra kommuner och regioner. Eftersom det är ett mycket viktigt men svårt område har föreningen valt att göra denna obligatorisk om man vill bli Certifierad kommunalekonom.
Intern kontroll för ekonomer i kommuner och regioner, fördjupningskurs
En god intern kontroll och styrning är en förutsättning för att kunna bedriva en effektiv och säker verksamhet. Frågan är hur vi säkerställer att den interna kontrollen är tillräcklig med digitala verktyg? Hur arbetar vi med välfärdsbrott i våra kontrollsystem?
Arkivering och hantering av räkenskapsinformation
I kursen går vi igenom arkivlagens syften och regler samt redovisningslagens krav på räkenskapsinformation. Vi kommer att gå igenom metoder för att identifiera handlingar inom redovisningen (räkenskapsinformation m.m.).
Finansiering av kommunalt VA
VA-sektorn står inför tuffa utmaningar och har ett stort investeringsbehov. Det handlar om anläggningar som byggdes på 60-talet som behöver renoveras och anpassas till dagens krav, men även nya utbyggnader behöver genomföras.
Krets 1 – Färre barn föds: hur påverkas verksamheterna av detta?
Barnafödandet minskar, barnkullarna krymper. Hur påverkas kommunernas verksamhet för barn av dessa befolkningsförändringar? Hur påverkas ekonomin och skolpengen – och vad kommer det nya utjämningssystemet att innebära för skolområdet?
Den analyserande ekonomen
I denna tvådagarsutbildning tar vi fasta på ekonomens allt bredare roll i att vara ett stöd för ledning och verksamhetsansvariga i utvecklingen och styrningen av verksamheten.
Controllerprogram för investering och exploatering
Det finns idag en stor efterfrågan på controllers med inriktning mot investering och exploatering. Kommunerna fortsätter att investera och att har en omfattande investerings- och exploateringsverksamhet, som är i stort behov av ekonomisk styrning och uppföljning.
Konferens för ekonomer inom kultur- och fritidsområdet
Den årliga konferensen för alla ekonomer som arbetar med kultur- och fritidsfrågor. Vi har ett varierande innehåll med flera aktuella ämnen. Vi ger även tid till erfarenhetsutbyte mellan kollegor. Även i år genomför vi konferensen på distans.
RS tips och pepp (e-kurs)
Den 22 februari släpptes Räkenskapsblanketten för rapportering till SCB. Det gäller att snabbt vara på och börja jobba med blanketten. Det gäller att snabbt vara på och börja jobba med blanketten. I den här inspelade föreläsningen ger vi lite snabba tips samt lite pepp för att starta, om du inte redan har börjat.
Moms i samband med exploateringsverksamhet
Det sker mycket byggande och exploatering i Sverige, både i stora och små kommuner. Det finns dock många aspekter som måste beaktas i en kommun. En av dem är hur momsen ska hanteras. Hur ska momsen hanteras i kommunen och hur påverkas den av externa aktörer. Först görs en liten genomgång om de aktuella grunderna i momssystemet och sedan går Skatteverket igenom regler och exempel huvuddelen av tiden.
Avstämning av balanskonto - i praktiken
Utbildningen ger kunskaper om hur din kommun kan stämma av olika balanskonton. Det finns många balanskonton som kan stämmas av på olika sätt. Vi kommer att fokusera på balanskonto för kundfordringar, leverantörsskuld, in-/utbetalningar samt vilka anvisningar och rutiner kommun kan ha, för att få en stabil ekonomiadministration.
Redovisning av finansiell verksamhet
Lär dig grunderna i redovisning av finansiell verksamhet. Rådet för kommunal redovisning rekommendationer utgör en viktig vägledning i redovisningen av den finansiella verksamheten.
Materiella och immateriella anläggningstillgångar samt bidrag till infrastruktur
Välkommen till en fördjupande utbildning som utforskar viktiga aspekter av redovisning av materiella och immateriella anläggningstillgångar samt bidrag till infrastruktur. Denna kurs är skräddarsydd för att ge dig en robust förståelse för de lagar och rekommendationer som formar ekonomiska beslut och investeringar i kommuner och regioner.
Utveckla årsredovisningen och delårsrapporten
Utbildning kring hur man utvecklar och uppdaterar sin kommun eller regions årsredovisning och delårsrapport. Utbildningen vänder sig till ekonomer som arbetar med att utveckla årsredovisningen och delårsrapporten.
Redovisning av leasing
Lär dig grunderna i redovisning av leasing. Rådet för kommunal redovisning har både rekommendation och en idéskrift hur redovisningen av leasing ska gå till. Hur ska du redovisa finansiella och operationella leasingavtal? Hur är det med hyror?
Intern redovisning och kalkylering
Nuvärdesberäkning behövs att kunna redovisa sina hyres-/leasingavtal korrekt. Dessutom är självkostnad viktigt att kunna räkna rätt på. Det påverkar ersättningar inom de mjuka sektorerna, men även inom de tekniska verksamheterna. Den interna redovisningen spelar stor roll i kommunerna.