Kommunal finansiering i förändring

Stabilitet. Beslut tagna i lugn och ro ger stabilitet när krisen kommer, konstaterar Daniel Nykvist och Sofia Frändberg på Kommuninvest.

En turbulent värld kräver förändringsbenägenhet – men också en genomarbetad finanspolicy. Och att hålla sig till den när krisen kommer.
– Ad hoc-lösningar är sällan lyckade, säger Sofia Frändberg, finansrådgivare på Kommuninvest.


Räntesvängningar, inflation och regulatoriska förändringar skapar en svårnavigerad situation. Lägg till osäkerheten kring president Trumps politik, och riskerna blir många.

– Räntor som sticker, demografiska utmaningar – vi ser det tydligt i våra limitbedömningar och dialoger med kommunerna, säger Daniel Nykvist, chef för rådgivningsgruppen på Kommuninvest.

En genomtänkt finansstrategi är avgörande. Beslut tagna i lugn och ro ger stabilitet när krisen kommer.
— Sofia Frändberg

Kommuninvest deltar på KEF:s konferens Aktuella finansfrågor för kommuner och regioner i juni för att belysa marknadens centrala trender och viktiga lärdomar framåt.

– En genomtänkt finansstrategi är avgörande. Beslut tagna i lugn och ro ger stabilitet när krisen kommer, säger Sofia Frändberg.

Demografin påverkar ekonomin kraftigt. Två tredjedelar av landets kommuner minskar i befolkning, vilket utmanar välfärdsfinansiering och investeringar. Här krävs noggranna befolkningsprognoser och strategiska anpassningar. Samtidigt slår högre räntor igenom i driftbudgetar och investeringskalkyler, vilket tvingar kommuner att omvärdera tidigare beslut.

För ekonomer handlar det om att hålla sig uppdaterade, använda rätt analysverktyg och ha en nära dialog med tjänstemän och politiker.

– Politikerna kan i vissa fall ha tuffa beslut framför sig när de måste omvärdera sina långtidsplaner för investeringar nu när de demografiska förutsättningarna förändrats så snabbt. Riskhantering och scenarioanalyser blir allt viktigare, konstaterar Daniel Nykvist.

De båda betonar vikten av erfarenhetsutbyte, genom samarbete och nätverkande, mellan kommuner.

– Genom att dra nytta av andras lärdomar slipper alla uppfinna hjulet på nytt. Vi ser dagligen goda exempel på det, säger Sofia Frändberg.



Text: Charlotta Marténg, Foto: pressbild

Gillade du artikeln?

Det här är en artikel ur vår medlemstidning Kommunal Ekonomi, som är landets ledande tidning inom kommunal ekonomi. Du som är medlem får tidningen i brevlådan eller digitalt sex gånger per år. Det går även att prenumerera på tidningen. Läs mer på Tidningen Kommunal Ekonomi.

Föregående
Föregående

Systemdokumentation gör dig mindre sårbar

Nästa
Nästa

När tillväxt inte är en självklarhet