
Utbildningar
Vi utbildar flera tusen kommunalekonomer varje år. Utforska vårt breda utbud av kurser och evenemang – alltid med rabatt för dig som medlem.
Här nedanför listar vi alla kurser och evenemang som vi erbjuder. Du kan filtrera på olika kategorier eller kursformer för att enkelt hitta det du söker.
Utbildningskalendariet för vårterminens första kurser finns även som en folder med klickbara länkar som du kan ladda ner:
Kommunicera ekonomi så att alla förstår det
Ekonomiska begrepp användas allt mer i verksamheten och vi förväntar oss att ha en viss förståelse om ord inom ekonomi. Personalen känner sig osäker på dess betydelse och innebörd. Du vet att mer kunskap skulle gör att de känner sig tryggare i ekonomiska diskussioner och när det behövs tas beslut. Hur kan du som ekonom hjälpa personalen?
Hållbarhetsstyrning
Hur tar vi hållbarhetsarbetet till nästa nivå? PwC har tillsammans med SKR tagit fram rapporten “Kommunal hållbarhetsstyrning - för invånarnas bästa”. Med utgångspunkt i rapporten diskuterar vi vidare kring hur vi kan hantera kort- och långsiktighet i styrningen, hållbarhetsrapporteringens betydelse, vad nya krav på rapportering inom näringslivet får för betydelse för kommunerna och hur vi kan bidra till en sammanhållen styrning.
Prognos, teknik och rapportering
Att göra kvalitativa ekonomiska prognoser och kunna rapportera dessa på ett pedagogiskt och lättfattligt sätt till kommunens beslutsfattare har blivit allt viktigare i takt med en vikande kommunal ekonomi. På denna workshop får vi lyssna till hur ett sex kommuner och regioner både centralt och på nämnd nivå arbetar med att ta fram sina prognoser och rapporterar de är till olika beslutande organ.
Styrning och ledning av kommunala bolag
KEF:s utbildning om styrning och ledning av kommunala bolag erbjuder en möjlighet för både ägar- och bolagsrepresentanter att fördjupa sina kunskaper om de specifika villkor som styr kommunala bolag.
Kommunalekonomisk utjämning
Idag sker en utjämning av kommunernas inkomster och kostnader inom ramen för systemet för kommunalekonomisk utjämning. Systemet uppfattas av många som omfattande och svårförståeligt.
Ekonomen som ledare
Ekonomer som ledare inom kommunal sektor blir mer och mer strateger i bygget av framtidens välfärd. Denna roll blir än viktigare framöver! Behovet att förstå omvärlden och kunna navigera strategiskt bland trender och tendenser kommer avgöra mycket.
Ekonomi för lönehandläggare
I denna kurs kommer vi att fokusera på att utveckla och stärka kontrollen i hantering av löner, vilket är en avgörande del i ekonomiarbetet inom alla kommuner.
Nuvärde och internränta: En finansiell tidsresa
En halvdagskurs som utforskar grunderna i de fiansiella formlerna i excel som är nödvändiga för beräkning vid redovisning av avsättningar och finansiell leasing inom nuvärdesberäkning. Kursen utgår från praktiska exempel och där excel kan hjälpa till.
Fler resurser och bättre ekonomi med hjälp av AI – en del av bemanningsekonomin
Är det en ny väg eller får det plats i den förändringsresa som redan påbörjats? Vi kliver in i en ny värld som kan liknas vid ett paradigmskifte där gamla sanningar och kulturer ifrågasätts samtidigt som det operativa arbetet inte kan sättas på paus.
Mellanchefsprogrammet
KEF har tillsammans med Per Andersson från Romeo&Julia AB tagit fram ett helt nytt koncept för att rusta mellanchefer för sitt komplexa men spännande uppdrag som mellanchefer. Dessa två dagar är späckade med intressanta föredrag och diskussioner. Dagarna lämpar sig även väl för att genomföra hemma hos er om ni så önskar.
ChatGPT i praktiken - Få ut så mycket som möjligt av din AI-assistent
ChatGPT är ett AI-baserat verktyg som - när det används på rätt sätt - kan hjälpa dig att effektivisera ditt dagliga arbete på ett sätt som inte tidigare har varit möjligt. I denna fortsättningskurs går vi lite mer på djupet inom GPT och utforskar möjligheter att automatisera fler delar av det dagliga arbetet.
Komponentindelning samt omprövning av nyttjandetid och restvärde, workshop
Materiella anläggningstillgångar och hur de ska redovisas styrs av RKR R4. Ibland kan dock det vara bra att fundera på vad man kan lära av andra.
RS tips och pepp
Inför släppet av Räkenskapsblanketten den 21 februari erbjuder vi en målinriktad konferens för effektiv rapportering till SCB. Henrik Berggren, med 25 års erfarenhet inom RS, delar praktiska tips och ger den motivation som behövs för en smidig start.
Redovisning av statsbidrag
Kursen omfattar intäktsredovisning med fokus påstatsbidrag. Enligt Lag om kommunal bokföring och redovisning ska intäkter och kostnader hänförliga till räkenskapsåret tas med, oavsett tidpunkt för betalning. Hur inkomster från bl.a. statsbidrag ska periodiseras regleras inte närmare i lag. En detaljerad reglering av statsbidragens redovisning ges i Rådet för kommunal redovisnings rekommendation 2.
Drift- och investeringsredovisning
I kursen går vi igenom drift- och investeringsredovisningens syften samt de krav som ställs på dessa rapporter i Lag om kommunal bokföring och redovisning samt i Rådet för kommunal redovisnings rekommendation 14 Drift- och investeringsredovisning.
Framtidens kommunalekonom: En dag om AI, nya trender, ny teknik och förändring av arbetslivet
En dag om AI, nya trender, ny teknik och förändring av arbetslivet
Kulturmomsen klurigheter - vad du behöver veta om kulturmoms
Moms i kultursektorn innebär en mängd svåra bedömningar gällande skattepliktiga och skattefria transaktioner eller vilken skattesats som ska användas.
Krets 3: Retorik och hjärnan för ekonomer
Välkommen till en inspirerande utbildning om retorik och hjärnan! Oavsett om du talar inför enskilda personer eller en större grupp är din presentation en möjlighet att påverka. Men hur ser du till att ditt budskap inte bara når fram – utan också stannar kvar? I denna utbildning får du praktiska verktyg för att stärka din retoriska förmåga, förstå hur hjärnan hanterar information och skapa presentationer som gör skillnad.
Systematisk omvärldsanalys för framtidssäkrat beslutsfattande och innovation
Snart sagt alla ägnar sig åt omvärldsbevakning, men knappt var fjärde kommun har en omvärldsanalys ”väl integrerad i verksamhetsplaneringen” (Kairos Futures nätverk offentlig sektor, enkät våren 2022).
Dygnsvila –11 nya problem eller en möjlighet?
I oktober införs nya regler i Sverige för att uppfylla EU:s minikrav om 11 timmars vila per 24-timmarsperiod. Framförallt kommer detta att påverka planeringen av bemanningsscheman inom våra kommuner och regioner. Under denna halvdagkonferens kommer du att få lyssna på praktiska erfarenheter kring schemläggning både idag och imorgon inom vård- och omsorg. Vi belyser problematiken både ur ett effektivitets-och ekonomiskt perspektiv.