När Kolada inte räcker till
Vad är det som driver eller förklarar kostnader i vård- och omsorgsverksamhet? Vilka underlag har kommunen för att kunna identifiera det och vilka aktiviteter kan en kommun vidta för att förändra sitt kostnadsläge?
Innehåll
Metoden Kostnad Per Brukare är en detaljerad genomlysning av samtliga brukare, insatser, beslut och kostnader i verksamheten som skapar ett material som går att analysera utifrån flera olika perspektiv. Den totala matchningen mellan kostnader och volymer samt valideringen av dessa gör att kommunen kan stämma av hur korrekt kostnaderna redovisas i förhållande till respektive insatsbeslut.
Utöver att matcha alla kostnader till insatser och brukare - och att alla insatser får kostnader och brukare kopplade till sig - så möjliggör materialet också att identifiera vad som påverkar/driver en oönskat hög kostnadsnivå i den eller de aktuella verksamheterna.
Har kommunen en ogynnsam insatsmix, eller genererar myndighetsprocesserna högre volymer än vad budget medger? Dessa frågor, tillsammans med flera andra kan kommunen finna svar på genom Kostnad per brukare. Den standardiserade metoden medför även att kommunen kan jämföra sina kostnader (benchmarking) med såväl andra kommuner som internt mellan de egna enheterna.
Föreläsare
Oskar Lannerhjelm
Oskar kombinerar framgångsrikt kunskaper och erfarenheter från verksamheter inom socialtjänstområdet med kunskaper och kompetens i ekonomi och ekonomistyrning. Oskar arbetar med de flesta frågor riktade mot kommuner och dess verksamheter, även om uppdrag rörande styrning, kostnadskontroll och organisationsutveckling dominerar. Uppdragen innefattar vanligen att på kommun- eller förvaltningslednings uppdrag analysera kostnadsnivå, styrförmåga och utvärdera resultat i verksamheten för att säkra att dessa är ändamålsenliga. Oskar har innan han kom till Ensolution, ansvarat för PwC:s rådgivningsaffär riktad mot kommuner och regioner.
Kursledare
Anmälan
Datum och tid
4 april 2025 kl. 09:00-11:00
Plats
Digitalt via Zoom
Pris
Medlem: 1 900 kr, ex. moms
Icke-medlem: 2 400 kr, ex. moms
Boka senast 7 februari och få 500 kr i rabatt!
Sista anmälningsdag 28 mars 2025
Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras. Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället!
Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare.
Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se
Frågor om innehållet
Roland Svensson
072-065 00 57
roland.svensson@kef.se
Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.