Krets 9:s Vårkonferens
Kommunalekonomernas förening (KEF) krets 9 bjuder in till den årligt återkommande konferensen i början av sommaren. Det är en konferens för dig som arbetar både strategiskt och mer direkt kring ekonomiska frågor inom kommun och region. Från lunch till lunch får du lyssna till inspirerande föreläsare och bli uppdaterad med nyheter samt ta del av erfarenheter från aktörer i närområdet.
En hållbar och smartare välfärd
KEF arbetar för att stödja medlemmarna i deras yrkesroller genom att bland annat tillhandahålla kompetensutveckling samt skapa plattformar för nätverkande. KEF:s krets 9 (Västerbotten/Norrbotten) har nöjet att bjuda in till två halvdagar i Luleå. Avsikten med dagarna är att belysa ett antal aktuella ämnen inom kommunal och regional ekonomi, samt dela erfarenheter kring utmaningar i denna region.
Välkommen att ta del av lösningar och arbetssätt för att motverka välfärdskriminalitet och upptäck hur AI kan effektivisera arbetet – två nycklar till en hållbar och smartare välfärd.
Kunskap om välfärdsbrottslighet är viktigt för ekonomer inom offentlig verksamhet för att bättre kunna bidra till att skapa effektiva, rättvisa och hållbara system som gynnar både individer och samhället. AI kan hjälpa ekonomer inom offentlig verksamhet att förbättra effektiviteten, fatta mer informerade beslut och skapa en mer rättvis och hållbar förvaltning av offentliga resurser.
Under dagarna ska vi också ges möjligheten att nätverka med varandra.
Innehåll
Följande föreläsningar/seminarium kommer du att få möjlighet att förkovra dig i:
Välfärdsbrottslighet, otillåten påverkan, infiltration och bakgrundskontroller
Christina Kiernan, SKR, ger oss en lägesbild ur ett nationellt perspektiv med fokus på komplexitet och allvar. Christina kommer också kort att beröra kopplingen till den kriminella ekonomin.
Fredrik Birkeland, PwC, rådgivare till framför allt den offentliga sektorn med särskilt fokus på välfärdsbrottslighet. Fredrik har bland annat varit med och tagit fram checklistan mot välfärdsbrottslighet tillsammans med SKR.
Välfärdsbrottslighet Umeå kommun
Caisa Siikavaara ger oss en inblick om hur Umeå kommun arbetar med säkerhetsfrågor. Caisa kommer att prata om arbetet mot välfärdsbrottslighet, organiserad brottslighet och insiders – det kommunens säkerhetsenhet beskriver som en del av den kriminella ekonomin. Caisa kommer att prata om hur allting hänger ihop och hur kommunen har valt att arbeta med frågorna nu och de kommande åren. Efter föredraget kommer du att få en bättre bild av hur allt hänger ihop.
Vad bör man göra när man upptäcker eller misstänker oegentligheter eller välfärdsbrott?
Lisa Löfgren, PwC, arbetar som forensisk expert inom PwC:s avdelning för Forensic services där hon dagligen arbetar med att utreda misstänkta oegentligheter, mutor, korruption och välfärdsbrott.
AI – med fokus på det mänskliga, inspirationsföreläsning
Charlotte Lindmark, Glugg produktion. AI - fokus på det mänskliga - hur vi behöver använda vårt omdöme än mer, odla vår förmåga att tänka, uppfatta subtila signaler, samarbeta, lyssna och känna av för att kunna möta och använda AI på ett sätt som hjälper och inte stjälper oss.
AI i beslutsfattandet: Så går vi från historiska rapporter till framtida strategier
Janeric Jonsson, Controller, Region Norrbotten berättar hur vi skapar bättre beslut med hjälp av AI.
Analys av kommande behov av hemtjänst, hälso- och sjukvårdsbehov med hjälp av AI
Ensolution har i samarbete med Vetlanda och Helsingborgs kommuner tagit fram en nyskapande AI-modell som beräknar det kommande behovet av hemtjänst- och hälso- och sjukvårdsbehov utifrån de underliggande individernas olika utveckling. Parallellt har en modell för att identifiera brukare för potential till förebyggande insatser tagits fram. Detta medför att verksamheterna kan effektivisera planering och resursfördelning. Flertalet av kommunens verksamheter har liknande utmaningar.
Ensolutions ordförande Andreas Johansson ger sin syn på hur även andra verksamheter i kommunen kan tänka och inspireras. Andreas har arbetat med fler än 150 kommuner och är initiativtagare till Kostnad per brukare-metoden samt stödbehovsmätningsverktyget Kuben.
Program
Dag 1 – 22 maj 2025
11:30 – Uppstartslunch, Lunch serveras från 11.30. Tid för nätverkande.
12:45-13:15 – Inledning och uppstart, KEF kanslichef Niklas Anemo, Kretsordförande Patrick Nystedt samt biträdande Kommundirektör Emma Breheim, Luleå Kommun, hälsar oss Välkomna.
13:15-14:45 – Välfärdsbrottslighet, otillåten påverkan och infiltration, Christina Kiernan, SKR & Fredrik Birkeland, PwC
14:45-15:15 – Fika och nätverkande
15:15-16:00 – Hur arbetar Umeå kommun med välfärdsbrottslighet, Caisa Siikavaara, Säkerhetssamordnare Umeå kommun
16:00-16.15 – Kort paus
16:15-16:45 – Vad bör man göra när man upptäcker eller misstänker oegentligheter eller välfärdsbrott? Hur kan en utredning gå till? Lisa Löfgren, PwC.
16:45-17.00 – Reflektion dag 1 små grupper
19:00 – Gemensam middag
Dag 2 – 23 maj 2025
08:00-08:45 – Inspiration, AI – med fokus på det mänskliga, Charlotte Lindmark, Glugg produktion
08:45-09:30 – Hur vi skapar bättre beslut med hjälp av AI, Janeric Jonsson, controller Region Norrbotten
09:30-10:00 – Fika och nätverkande
10:00-11:00 – AI-prediktion av kommande hemtjänst- och hälso- och sjukvårdsbehov - en modell för fler verksamheter, Andreas Johansson, styrelseordförande på Ensolution och ansvarig för Ensolutions AI-satsning.
11.00-11:15 – Gemensam reflektion
11:15-11:30 – Årsmöte KEF krets 9, Kretsordförande Patrick Nystedt
11:30-11.45 – Sammanfattning och avslutning, KEF kanslichef Niklas Anemo och kretsordförande Patrick Nystedt
12:00- Gemensam lunch
För vem passar evenemanget?
Det är en konferens passar för dig som arbetar både övergripande och på förvaltningsnivå inom kommun och regioner.
Anmälan
Datum och tid
22-23 maj 2025, från lunch till lunch.
Plats
Hotel Savoy, Storgatan 59, Luleå
Pris
Medlem: 2 200 kr, ex. moms
Icke-medlem: 3 200 kr, ex. moms
Boka senast 21 april 2025!
Logi
Ett antal hotellrum finns förbokade på Hotel Savoy.
Boka via bokningslänk nedan: Best Western Plus Hotell Savoy Luleå
Logi ingår ej i konferensavgiften.
Praktisk information
Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället! Antalet platser är begränsat. Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare. Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras.
Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se
Frågor om innehållet
Patrick Nystedt
0910-73 54 78, patrick.nystedt@skelleftea.se
Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.