Skolekonomidagar 2024

Skolekonomidagarna är den årliga konferensen och mötesplatsen för alla ekonomer som arbetar med skola och utbildningsfrågor. Vi tar upp flera aktuella ämnen och ger även tid till erfarenhetsutbyte mellan kollegor.


Konferensen genomförs vid två tillfällen för att du skall kunna välja det tillfälle som passar dig bäst!

  • Den 11–12 april går konferensen digitalt i Zoom

  • Den 23–24 maj går konferensen på plats i Stockholm

Innehåll

KEF arbetar för att stödja medlemmarna i deras yrkesroller genom att bland annat tillhandahålla kompetensutveckling. Avsikten med konferensen är att belysa ett antal aktuella ämnen inom verksamhetsstyrning, ekonomistyrning samt redovisning som berör utbildningsområdet. Det gör vi genom att både lyssna till intressanta föredragshållare och samverka i praktiska övningar som ger tid för diskussion med kollegor.

Föreläsare

Föreläsare på årets skolekonomidagar är Jessica Svedlund från SKR, Hans Petersson från KEF och Förvaltningshögskolan, Tobias Ljung från Infocell, Camilla Eriksson från RKA, Maria Axelsson från Skolverket och Christan Olsson från Ensolution, Temadagarna leds av Hans Petersson och Göran Andersson från KEF.

Program

Aktuellt från SKR inom utbildningsområdet

Jessica Svedlund och Madeleine Holm från SKR redovisar och diskuterar aktuella ämnen och frågeställningar inom utbildningsområdet, bland annat pågående eller nyligen avslutade utredningar. Väsentliga punkter i budget- och vårpropositionerna tas upp, liksom eventuella nyheter om bidragen till enskilda huvudmän.

Effektivisera arbetet med hjälp av AI

Med AI rätt använt har vi stora möjligheter att förbättra våra processer. Det gäller allt ifrån att lösa en klurig Excelformel, sammanfatta längre texter, utföra dataanalyser eller skapa en rolig karikatyrbild av chefen. Vi får lyssna till Tobias Ljung från Infocell.

Kolada – för jämförelser och analys inom skolans område

I databasen Kolada finns en mängd nyckeltal för att följa upp skolans område. Den här stunden tittar vi på effektivitetsindexen inom förskola, grundskola och gymnasieskola. Hur beräknas indexen och vad säger de? Hur kan indexen användas för verksamhetsutveckling? Camilla Eriksson projektledare på RKA visar hur du kan använda indexen och annan statistik i Kolada för jämförelser och analys.

Grupparbete resursfördelningsmodeller

Nätverkande i form av grupparbete är ett viktigt inslag på skolekonomidagarna. I år diskuteras viktiga frågeställningar som dyker upp när vi arbetar med resursfördelningsmodeller. Pia Kron från Sundbybergs stad och Hans Petersson från KEF leder grupparbetet.

PISA – hur fungerar det? (Endast den 12 april)

Med jämna mellanrum genomförs den internationella kunskapsmätningen PISA runt om i svenska skolor. När resultaten publiceras leder det ofta till debatt och politiska förslag på förändringsarbete. Men hur genomförs studien? Och vad kan vi egentligen säga utifrån resultatutvecklingen i PISA? Maria Axelsson, projektledare för PISA och undervisningsråd på Skolverket, ger en presentation av hur processen kring PISA ser ut samt ger en övergripande bild av den kunskapsutveckling vi haft för svenska 15-åringar sedan PISA startade år 2000.

Resurseffektiva kommuner - framgångsfaktorer (Endast den 24 maj)

Ensolution har under våren 2023, på uppdrag av Svenskt Näringsliv, intervjuat ett antal kommuner för att granska vilka framgångsfaktorer som kan leda till att kommunens verksamhet i bl a grundskolan styrs resurseffektivt. Under denna föreläsning får ni lyssna på Christian Olsson som varit en av granskarna i studien. Föreläsningen kommer att kretsa kring rapportens slutsatser med koppling till mer konkreta observationer inom studien och andra delar av Ensolutions arbete med Sveriges kommuner.

Framtidens ekonomi- och verksamhetsstyrning i kommuner

Hur ser framtidens ekonomi – och verksamhetsstyrning ut i kommuner? Vad behöver utvecklas inom budgetprocessen, resursfördelning samt analys och uppföljning de närmaste 10 åren? Hur påverkar detta politikerns, chefens och ekonomens roll framöver? Hans Petersson från KEF blickar in i framtiden.

Aktuella frågor inom ekonomistyrning och redovisning

Vad händer inom redovisningen av immateriella och materiella anläggnings-tillgångar? Hur påverkar det utbildningsområdet?

Detaljprogram

Den 11 april och 23 maj

08:30 Samling med kaffe (endast 23 maj i Stockholm)

09:00 Aktuellt från KEF, Hans Petersson, KEF

09:15 Aktuellt från SKR inom utbildningsområdet, Jessica Svedlund och Madeleine Holm, SKR

12.00 Lunch

13:00 AI och Chat GPT, Tobias Ljung Infocell

15:00 Rast

15.20 -16.00 AI och Chat GPT forts. Tobias Ljung Infocell

Den 12 april och den 24 maj

09:00 Grupparbete kring resursfördelnings-modeller utifrån några viktiga frågeställningar, Hans Petersson, KEF & Pia Kron, Sundbybergs Stad

10:20 Rast

10:40-11.40
Vad är PISA (endast den 12 april)

Resurseffektiva kommuner - framgångsfaktorer inom styrning och ledning (endast den 24 maj)
Maria Axelsson, Skolverket, Christian Olsson, Ensolution

11:45 Aktuella ekonomistyrnings- och redovisningsfrågor, Göran Andersson, KEF

12:00 Lunch

13:00-14:30 Kolada – för jämförelser och analys inom skolans område, Camilla Eriksson, RKA

14.30 Rast

15:00 Framtidens ekonomi- och verksamhetsstyrning i kommuner, Hans Petersson och Göran Andersson från KEF

16.00 Avslutning

Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras.

Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället!
Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare.

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Frågor om innehållet
Hans Petersson
072-505 29 28
hans.petersson@kef.se


Skräddarsydd utbildning

De flesta av våra kurser och seminarier kan även genomföras på beställning. Om du är intresserad av att genomföra denna utbildning hos er – kontakta oss på info@kef.se.

Föregående
Föregående

Redovisningschefsprogrammet

Nästa
Nästa

Controllerdagen 2024 (e-kurs)