Skolekonomidagar 2025

Skolekonomidagarna är den årliga konferensen och mötesplatsen för alla ekonomer som arbetar med skola och utbildningsfrågor. Vi tar upp flera aktuella ämnen och ger även tid till erfarenhetsutbyte mellan kollegor.


Konferensen genomförs vid två tillfällen för att du skall kunna välja det tillfälle som passar dig bäst!

  • Den 10 och 24 april går konferensen digitalt i Zoom

  • Den 19 och 20 maj går konferensen på plats i Stockholm

Innehåll

KEF arbetar för att stödja medlemmarna i deras yrkesroller genom att bland annat tillhandahålla kompetensutveckling. Avsikten med konferensen är att belysa ett antal aktuella ämnen inom verksamhetsstyrning, ekonomistyrning samt redovisning som berör utbildningsområdet. Det gör vi genom att både lyssna till intressanta föredragshållare och samverka i praktiska övningar som ger tid för diskussion med kollegor.

Föreläsare

Föreläsare på årets Skolekonomidagar är Jessica Svedlund och Madeleine Holm från SKR, Göran Andersson från KEF, Christian Olsson och Mattias Wald från Ensolution, Anders Johansson från Lycksele kommun, Lena Holmdahl som är särskild utredare, Annika Andersson från Göteborgs stad, Erica Lindholm Närlinge från Skolverket, Linnea Holmström Svedin från Skolinspektionen samt Gustav Blomberg från Academedia. Temadagarna leds av Hans Petersson från KEF.

Program

Dag 1 (10 april & 19 maj)

kl. 09:00–09.15

Aktuellt från KEF

Hans Petersson, KEF

kl. 09.15–12.00

Aktuellt från SKR inom utbildningsområdet

Jessica Svedlund och Madeleine Holm från SKR redovisar och diskuterar aktuella ämnen och frågeställningar inom utbildningsområdet, bland annat pågående eller nyligen avslutade utredningar. Väsentliga punkter i budget- och vårpropositionerna tas upp, liksom eventuella nyheter om bidragen till enskilda huvudmän.

kl. 12.00–13.00

Lunch

kl. 13.00–14.00

Rapportering av intäkter och kostnader på skolenhetsnivå

Skolverket och Skolinspektionen har i regleringsbrev fått i uppdrag att genomföra förberedande insatser för insamling, publicering och granskning av ekonomisk information på enhetsnivå utifrån SOU 2016:66. Representanter från myndigheterna kommer presentera vad uppdragen går ut på samt hur det förberedande arbetet sett ut. Erica Lindholm Närlinge från Skolverket och Linnea Holmström Svedin från Skolinspektionen.

kl. 14.00–14.30

Fika

kl. 14.30–15.45

Demografiska förändringar - vilka analyser och anpassningar kan krävas för att ha en skolstruktur med budget i balans och hög kvalitet?

Christian Olsson och Mattias Wald från Ensolution diskuterar utmaningen att anpassa välfärdens erbjudande till befolkningens volymer och behov har kanske aldrig varit större än nu. Befolkningens förändring är en utmanande faktor som dessutom förstärks av att barnafödandet är historiskt lågt. De senaste åren har dessutom variationen i den förväntade befolkningsutvecklingen ökat med kontinuerliga förändringar i prognosarbetet. Sammantaget så ställer den nuvarande situationen stora krav på kommuner att arbeta strategiskt med analys och egna prognoser samtidigt som lösningar på dimensionering av verksamheten bör vara tillräckligt flexibel för att möta okända behov i en ständigt föränderlig framtid.


Dag 2 (24 april & 20 maj)

kl. 09.00–10.00

En nationell skolpengsnorm för ökad likvärdighet (enbart den 20 maj)

Lena Holmdahl är särskild utredare för Utredningen om en nationell skolpengsnorm för ökad likvärdighet. Utredningen har i uppdrag att föreslåen modell för en nationell skolpengsnorm för kommunala och enskilda huvudmän, som tar hänsyn till olika huvudmäns strukturella förutsättningar och behov. Syftet är att genom statlig styrning av finansieringen öka likvärdigheten i den svenska skolan i hela landet. Våren 2025 ska utredningen rapportera uppdraget om förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola och fritidshem. Uppdraget avslutas hösten 2026 med redovisning av uppdraget om gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan. 

Från tio olika till en gemensam resursfördelningsmodell (enbart den 24 april)

2018 bildades Grundskoleförvaltningen i Göteborg Stad från att grundskolan tidigare varit organiserad i 10 olika stadsdelsförvaltningar. Annika Andersson berättar om Göteborgs resursfördelningsmodell inom grundskola, fritidshem och anpassad grundskola. Hur den är utformad, hur den togs emot och vilka reflektioner och lärdomar man har dragit 6 år efter införandet. 

kl. 10.00

Fika


kl. 10.30–11.30

"Ekonomens roll: Att gå från kamrer till stödjande partner"

I en tid där rutinarbete automatiseras och fokus skiftar mot verksamhetsutveckling i kommunerna, står många ekonomer inför en omställning. Hur kan ekonomrollen förändras till en närvarande och värdeskapande stödfunktion som bidrar till ökad kvalitet i kommunernas kärnuppdrag? Anders Johansson, Lycksele kommun

kl. 11.30–12.00

Aktuella frågor inom ekonomistyrning och redovisning

Vad händer inom redovisningen av immateriella och materiella anläggnings-tillgångar? Hur påverkar det utbildningsområdet?  Föreläsning leds av Göran Andersson, KEF

kl. 12.00–13.00

Lunch

kl. 13.00–14.30

Grupparbete kring utformning av resultatrapporter

Hur ser en bra resultatrapport som är skräddasydd för chefen? Vilka krav kan man ställa påen sådan rapport? Finns det bra exempel? Hans Petersson från KEF leder grupparbetet.

kl. 14.30–15.00

Fika

kl. 15.00–16.00

Behovet av samverkan inom skolkommunen – vad önskar och behöver friskolorna?

För en friskola så uppträder kommunen i flera roller: finansiär, konkurrent, tillstånds- och tillsynsmyndighet, hyresvärd, elevs hemkommun med mera. Det finns i Kommunsverige många goda exempel på välfungerande strukturer för samverkan –men även förbättringspotential i vissa delar. Hur ser friskolorna på samarbetet med landets kommuner, utbildningsförvaltningar och politiker? Vi får exempel, perspektiv och förslag från Gustav Blomberg, business controller på Academedia med fokus kommunalekonomi. Academedia har bred och lång erfarenhet av villkoren för friskolor och hur samverkan med kommuner fungerar.

Anmälan – Distans

Datum och tid
10 & 24 april 2025 kl. 09:00-16:00 (Distans)

Plats
Digitalt

Pris
Medlem: 7 400 kr, ex. moms
Icke-medlem: 8 400 kr, ex. moms

Boka senast 9 mars 2025 och få 1000 kr i rabatt!

Sista anmälningsdag 3 april

Anmälan – På plats

Datum och tid
19 & 20 maj 2025 kl. 09:00-16:00 (Stockholm)

Plats
Piperska muren, Scheelegatan 14, Stockholm

Pris
Medlem: 9 000 kr, ex. moms
Icke-medlem: 10 000 kr, ex. moms

Boka senast 31 mars 2025 och få 1000 kr i rabatt!

Sista anmälningsdag 18 april

Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras. För kurstillfället i Stockholm ingår middag i kurspriset.

Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället!
Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare.

Logi
Ev. logi bokas och betalas av deltagare. Piperska Muren har samarbete med Clarion Hotel Amaranten och erbjuder rabatterat pris vid bokning av logi, ange kod: 60472829.

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Frågor om innehållet
Hans Petersson
072-505 29 28
hans.petersson@kef.se


Skräddarsydd utbildning
De flesta av våra kurser och seminarier kan även genomföras på beställning. Om du är intresserad av att genomföra denna utbildning hos er – kontakta oss på info@kef.se.

Föregående
Föregående

Redovisningschefsprogrammet

Nästa
Nästa

Controllerdagen 2024 (e-kurs)