Kostnadsanalys och kalkylering
– Verktyg och metoder för att förstå, förklara och påverka kommunens resursanvändning
Den här utbildningen riktar sig till ekonomer och controllers som arbetar nära kommunal verksamhet och söker nya sätt att använda ekonomisk information i analys och styrning.
Innehåll
Vi utgår från praktiska behov: Hur ser vi vad som driver våra kostnader? Hur fördelar vi resurser mer träffsäkert? Hur bygger vi beslutsunderlag som håller – även i osäkra lägen?
För att besvara de frågorna går vi igenom flera typer av kostnadsanalys, och visar hur olika kalkylmodeller kan användas i olika sammanhang:
Kostnad per brukare och självkostnad – vanliga mått, men ofta missförstådda.
Processdriven kostnadsanalys – ett sätt att synliggöra vad som faktiskt förbrukar resurser.
Investeringsbedömning och livscykelkostnad (LCC) – hur man värderar satsningar över tid.
Scenarioanalys – hur man arbetar med konsekvenser innan beslut fattas.
Spendanalys – hur man identifierar påverkbara kostnader i inköp och drift.
Vi diskuterar också vanliga utmaningar och hur man kommer vidare i sin roll: Vilken typ av analys passar var? Vad kräver förankring? Vad kan man börja med direkt? Vilken datakvalitet och struktur krävs?
Utbildningen kombinerar metodik, exempel och reflektion – med målet att ge deltagarna större precision, trygghet och genomslag i sitt arbete med kostnadsanalys.
Föreläsare
Kent Stenstrand
Kent är partner på Claesson & Partners och har lång erfarenhet av att utveckla ekonomi- och controllerfunktioner i både privat och offentlig sektor. Han har lett ett stort antal projekt inom områden som styrmodellutveckling, effektivisering, Shared Service och kostnadsanalys – ofta med fokus på att koppla ekonomi närmare verksamhet och strategi.
Alfred Berg
Civilingenjör inom Industriell Ekonomi med en master inom innovation och strategisk affärsutveckling. På Claesson & Partners har Alfred främst arbetat med utveckling av ekonomifunktioner, inom både privat och offentlig sektor.
Jakob Sandberg
Jakob har en bred erfarenhet från ett stort antal konsultprojekt i några av Sveriges största organisationer, där han har fokuserat på att utveckla och optimera affärsstödjande funktioner inom ekonomi, HR, IT och inköp. Hans arbete omfattar bland annat att sätta upp och förbättra Shared Service Centers, samt att införa effektiva lösningar för automation och AI.
Robert Ljungfalk, Moderator
Robert har flerårig erfarenhet som controller och rådgivare inom kommunal styrning, med särskilt fokus på digitalisering, verksamhetsutveckling och innovation. Han har arbetat med flera kommuner och regioner i frågor som rör kostnadsanalys, analysmodeller och datadrivet beslutsstöd.
Kursansvarig
Anmälan
Datum och tid
10 juni 2025 kl. 08:30-12:00
Plats
Digitalt via Zoom
Pris
Medlem: 1900 kr, ex. moms
Icke-medlem: 2300 kr, ex. moms
Sista anmälningsdag 3 juni 2025
Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras. Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället!
Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare.
Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se
Frågor om innehållet
Hans Petersson
072-505 29 28
hans.petersson@kef.se
Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.