Hantera osäkerheter i investeringsprocessen

Om riskanalyser i större investeringsprojekt. Budgetavvikelser i samband med investeringsprojekt förekommer ofta, frågan är hur vi undviker dessa i största möjliga mån?


Kursinnehåll

Problem med kostnadsavvikelser i projekt inträffar relativt ofta. Frågan är vad det beror på och vad vi kan göra åt det. Det kan vara allt från politiska (icke) beslut till en dåligt underbyggd projekterings- och investeringsprocess. Detta kan leda till oerhörda merkostnader och det finns exempel på kulturhus som blivit 10 gånger dyrare än vad som budgeterats, vilket självfallet måste undvikas.

För att möjliggöra en större träffsäkerhet i investeringsprocessen vill KEF erbjuda en kurs där en introduktion till Successivprincipen presenteras som du kan använda som komplement till traditionell kalkylering för att öka säkerheten i din kalkylering och budgetering. Successivprincipen är en metod för helhetsbedömning av projekt med avseende på tids- och kostnadsramar där både risker och möjligheter värderas inkluderat projektmiljöns omvärldsfaktorer.

Du lär dig bl a följande:

  • Du kommer att lära dig Successivprincipen och denna metod bygger på följande fyra principer:
    Acceptera osäkerheten - Framtiden är osäker. Identifiera, värdera och eliminera osäkerheter
    Statistisk beräkningsteknik - Statistiska beräkningsmetoder för sannolikhetslära används för alla beräkningar. Kostnadsposter bedöms med min-, max-, och troligtvärde
    Top-down teknik - Alla kostnadsbedömningar görs uppifrån och ner. Osäkra poster bryts successivt ner till mera detaljerade bedömningar
    Generella osäkerheter - (t ex konjunkturer, opinioner etc) analyseras skiljt från grundkalkylen

  • Begreppsdefinitioner. Osäkerhet, risk, möjligheter, standardavvikelse, normalfördelning etc

  • Genomgång av processen. Förberedelser, sammansättning av projektgrupp, moderatorns roll, deltagarens roll, resultatet inklusive åtgärdslista

För vem passar kursen?

Kursen riktar sig i första hand till dig som arbetar med kalkylering och/eller är delaktiga i, ekonomer som arbetar med projektering- och investeringsprocessen på central nivå, förvaltningsnivå eller på verksamhetsnivå i kommuner och regioner. Du kan med fördel ta med dig din kollega (byggledare, projektledare, projekteringsledare, assistenter i projekterings- eller investeringsskedet eller din mellanchef) till utbildningen.

Föreläsare

Föreläsare är Thomas Lillskogen, Projektkvalitet AB. Thomas har erfarenhet av genomförda projekt baserade på Successivprincipen i bland annat följande kommuner; Norrköping, Linköping, Botkyrka, Falköping samt Stockholms stad.

Kursledare är även chefen för Tekniska kontoret i Norrköping, Leif Lindberg, som arbetar med att säkerställa att Norrköpings kommuns investeringar håller budgeten.

Kursledare

Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras.

Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället!
Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare.

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Frågor om innehållet
Roland Svensson
072-065 00 57
roland.svensson@kef.se

Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra kursen på beställning i din egen organisation.

Föregående
Föregående

I huvudet på en omsorgsekonom

Nästa
Nästa

Grundläggande riskanalysarbete