Hållbar CSRD för kommuner och kommunala företag
En konferensen där vi utforskar de nya kraven och möjligheterna inom hållbarhetsrapportering enligt EU:s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Under denna dag kommer vi att fördjupa oss i hur kommuner och kommunala bolag kan anpassa sig till den ökade transparensen och ansvarstagandet som krävs, samt dela praktiska exempel och strategier för att integrera hållbarhetsaspekter i den kommunala verksamheten. Delta i en givande dialog och ta del av insikter från experter inom området.
Innehåll
Från och med 2024 införs skärpta regler för hållbarhetsrapportering genom det nya EU-direktivet CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Detta innebär att flera kommunala bolag nu, eller inom en snar framtid, kommer omfattas av kravet på att redovisa hållbarhetsdata enligt de nya europeiska standarderna, ESRS (European Sustainability Reporting Standards). Det är därför viktigt för kommuner att förbereda sina bolag på de omfattande förändringar som väntar inom hållbarhetsrapportering och säkerställa att de har rätt system och processer på plats.
De bolag som omfattas av CSRD är de som uppfyller minst två av följande kriterier, enligt Årsredovisningslagen:
1. Mer än 250 anställda
2. En omsättning på över 280 mnkr
3. En balansomslutning på över 550 mnkr
Detta innebär att kommunala bolag som uppfyller dessa kriterier, nu eller i framtiden, kommer att behöva rapportera enligt de detaljerade hållbarhetskrav som fastställs i ESRS (European Sustainability Reporting Standards). Direktivet gäller även för moderbolag i koncerner, vilket kan påverka kommunala koncerner där ett eller flera bolag möter tröskelvärdena.
Med CSRD blir hållbarhetsrapportering mer detaljerad och standardiserad, och innefattar rapportering kring miljö, sociala faktorer och bolagsstyrning. För att möta de nya kraven behöver kommunala bolag förbereda sig och se över sina interna rapporteringsprocesser och system.
Föreläsare
Jenny Theander, PWC, rådgivare inom hållbarhet med fokus på CSRD-implementering. Har tidigare arbetat under många år i Malmöstad med att utveckla hållbarhetsarbetet samt budget- och uppföljningsprocessen.
Thea Brorson, PWC, rådgivare inom hållbarhet med särskilt fokus på klimat- och miljöfrågor samt implementering av CSRD.
Jon Andersson, miljöstrategisk chef i Lunds kommun
Karin Degerfeldt, Hållbarhetsstrateg och Ulrika Öhlund Redovisningschef båda från Skellefteå kommun
Carl Lundahl, Sales Specialist Sustainability och Nicoline Emnell, Team Manager Sustainability Sales Stratsys
Linda Wiman, koncerncontroller på Norrköpings kommuns Bolagsavdelning och ansvarar bland annat för att ta fram Norrköpings Rådhus ABs koncernårsredovisning och har under 1,5 års tid varit projektledare för Norrköping Rådhus AB:s CSRD-process.
Program
kl. 9.30 Inledning
kl. 9.40-10.40
CSRD - Lärdomar, insikter och nästa steg i implementeringsarbetet
Arbetet med CSRD - Corporate Sustainability Reporting Directive - har varit högt på agendan under 2024 och under våren 2025 kommer de bolag som är först ut att rapportera enligt direktivet. Vi kan nu titta tillbaka på2024 och reflektera och dra lärdomar av utvecklingsarbetet såhär långt. Vad har den dubbla väsentlighetsanalysen genererat för insikter och vad kan vi ta med oss i arbetet med ESRS-standarderna? Men vi blickar också framåt för att se vad som blir nästa steg i CSRD-arbetet för många bolag.
Föreläsare:
Jenny Theander och Thea Brorson, PWC
kl. 11.00-12.00
”Därför är Lund miljöbästa kommun"
Vilket arbete ligger bakom Lunds kommuns utmärkelse som bästa miljökommun 2023? Under detta föredrag kommer följande delar att ingå:
Kommunens miljömål
Hållbarhetsredovisning
Klimatneutral stad 2030
Klimatkontrakt 2030
Samverkan kring hållbarhet
Klimatpolitiskt råd
Samverkan med forskning
Koppling ekonomi och miljö–Gröna obligationer och klimatinvesteringsplan
Något om några konkreta miljöprojekt som genomförts i kommunen
Föreläsare:
Jon Andersson miljöstrategisk chef i Lunds kommun
kl. 12-13 Lunch
kl. 13.00-13.45
”En hållbar plats för en bättre vardag”, Skellefteå kommunkoncerns arbete med CSRD. En hållbar plats för en bättre vardag är Skellefteå kommuns vision.
Föreläsare
Karin Degerfeldt och Ulrika Öhlund Skellefteå kommun
kl. 14.00-14.45
Strategisk Hållbarhetsarbete enligt CSRD
Få stöttning i arbetet med allt från dubbel väsentlighetsanalys, GAP-analys enligt ESRS upplysningskrav, datainsamling och strategi till rapportering på ett systematiskt och effektivt sätt. Med hjälp av kuncase från den offentliga sektorn visar Stratsys hur ett digitalt stöd kan underlätta ert hållbarhetsarbete.
Föreläsare
Nicoline Emnell och Carl Lundahl, Stratsys
kl. 15.00-15.45
Norrköping Rådhus ABs CSRD - resa
Processen för att komma i mål med en CSRD rapport i Norrköping Rådhus AB:s årsredovisning för 2025 startade under hösten 2023 och pågår fortfarande.
Detta föredrag beskriver hur processen och de olika arbetsmomenten sett ut i Norrköpings kommuns bolagskoncern med fokus på moderbolaget Norrköping Rådhus AB. Vad har varit mest tidskrävande, skulle processen sett annorlunda ut om den genomförts idag och hur arbetar koncernen med identifierade väsentliga frågor?
Föreläsare
Linda Wiman, Norrköpings kommun
kl. 15.45-16.00 Avslutning
Kursledare
Anmälan
Datum och tid
5 maj 2025 kl. 09:30-16:00
Plats
Digitalt via Zoom
Pris
Medlem: 4 300 kr, ex. moms
Icke-medlem: 5 000 kr, ex. moms
Boka senast 5 mars 2025 och få 700 kr i rabatt!
Sista anmälningsdag 28 april!
Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras. Anmälan är bindande. Om du får förhinder, överlåt din plats till en kollega i stället!
Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få anmälda deltagare.
Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se
Frågor om innehållet
Göran Andersson
072-061 70 60
goran.andersson@kef.se
Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.