Skolekonomidagar 2023 (e-kurs)

Det här är den inspelade konferensen Skolekonomidagarna, den årliga konferensen och mötesplatsen för alla ekonomer som arbetar med skola och utbildningsfrågor.


Konferensen genomfördes den 11–12 maj 2023.
Kurslängd: 9 timmar och 5 minuter.

Du tar del av kursen på KEF:s e-kursplatform: ekurser.kef.se. När du beställt kursen får du åtkomst och inloggningsuppgifter till e-kursportalen inom inom 1–2 arbetsdagar. Du har tillgång till beställd kurs i 12 månader.

Innehåll

KEF arbetar för att stödja medlemmarna i deras yrkesroller genom att bland annat tillhandahålla kompetensutveckling. Avsikten med konferensen är att belysa ett antal aktuella ämnen inom verksamhetsstyrning, ekonomistyrning samt redovisning som berör utbildningsområdet. Det gör vi genom att både lyssna till intressanta föredragshållare och samverka i praktiska övningar som ger tid för diskussion med kollegor.  

Program

Klicka på respektive område för att läsa mer.

Dag 1

  • kl. 9.15 – 12.00

    Mona Fridell och Annika Hellewell från SKR redovisar och diskuterar aktuella ämnen och frågeställningar inom utbildningsområdet, bland annat pågående eller nyligen avslutade utredningar. Väsentliga punkter i budget- och vårpropositionerna tas upp, liksom eventuella nyheter om bidragen till enskilda huvudmän

    Mona Fridell och Annika Hellewell, SKR

  • kl. 13.00–15.00

    Hur Sundbybergs stad har utvecklat arbetet med ekonomistyrning hos stadens rektorer. Att gå från ”strutsbeteende” till ekonomisk medvetenhet och ansvar. Vad har vi som controllers kunnat utveckla och bidra med för att hjälpa rektorerna att nå förvaltningens ekonomiska mål.

    Hur bygger vi en struktur där vi tillsammans med rektorer, verksamhetschefer- och strateger når en samsyn kring alla våra resultat, ekonomiska likväl som personal och verksamhet. Finns det nyckeltal att ta hjälp av? Kan vi jämföra oss med varandra? Vad händer när man inte har en ekonomi i balans?

    Pia Kroon och Ida Liljeros från Sundbybergs stad ger sina synpunkter på ovanstående frågeställningar.

  • kl. 15.15 – 16.30

    Vi får i detta föredrag lyssna på företrädare från Skolinspektionen kring hur de arbetar med olika inspektionsformer. Vi får höra mer om tillsyn och kvalitetsgranskning.

    Företrädare för Skolinspektionen

Dag 2

  • kl. 9.00 – 10.45

    En omdiskuterad fråga de senaste åren har varit att statens styrning av kommuner bidrar till onödig och ökad administration för de kommunala tjänstemännen. Särskilt skolan har pekats ut som en sektor där statens styrning har inneburit att det administrativa arbetet har kraftigt ökat för ekonomer och rektorer.

    Anders Ivarsson Westerberg på Södertörns högskola har studerat detta område för Statskontorets räkning. Han redovisar och diskuterar sina slutsatser.

    Anders Ivarsson Westerberg, Södertörns högskola

  • kl. 11.00 – 12.00

    Beslut om att äga eller hyra fastigheter tas ofta på övergripande nivå i kommunen. Vad händer ute på förvaltningen? Vi går igenom några frågor som påverkar ekonomin ute på förvaltningen. Kommer det att påverka ditt arbete?

    Göran Andersson, KEF

  • kl. 13.00 – 15.15

    Lär dig en beprövad metod för att hålla rent i Inkorgen. Dessutom lär du dig använda verktygen för att spara tid i Outlook. Med bra struktur och kunskap i Outlook slipper du lägga en massa onödig tid på att leta och städa. Du får verktygen för att själv kunna styra flödet bland dina meddelanden som kommer in.

    Anna-Karin Petrusson från Infocell lär oss mer.

  • 15.15 – 15.45

    Många uttrycker att 2023–2024 blir ett stålbad för offentlig sektor, detta som ett direkt led av omvärldens all osäkerhet, kostnadsökningar och generella åtstramningar. Parallellt med detta ställs stora krav på att ge rätt stöd till elever som verkligen behöver det. Hur kan man på bästa sätt samverka mellan Ekonomi, HR och Skolledare för att tillsammans skapa goda förutsättningar i skolan. Företrädare från Stratsys kikar på viktiga dialoger, rutiner och nyckeltal för att klara uppdraget!

  • kl. 15.45 – 16.00

    Vad händer inom redovisningen av intäkter och materiella anläggningstillgångar? Hur påverkar det utbildningsområdet?

    Hans Petersson och Göran Andersson från KEF

Beställ

Plats
På egen hand

Längd
9 timmar och 5 minuter

Pris
Medlem: 7 100 kr, ex. moms
Icke-medlem: 8 100 kr, ex. moms

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Tekniska frågor
Johanna Lundgren
0720-60 50 22
johanna@kef.se


Skräddarsydd utbildning

De flesta av våra kurser och seminarier kan även genomföras på beställning. Om du är intresserad av att genomföra denna utbildning hos er – kontakta oss på info@kef.se.

Föregående
Föregående

En förändrad räkenskapsrevision: Vad kommer det att innebära för din organisation?

Nästa
Nästa

Skolekonomi