Landsbygdens återkomst (e-kurs)

De senaste åren har vi sett en utveckling där urbaniseringen till landets storstäder delvis stannat av. Höga bostadspriser och bostadsbrist, gängkriminalitet och pandemins effekter är några av faktorerna bakom trenden som går mot utflyttning från framförallt Stockholm.

Samtidigt finns en tydlig rörelse mot hållbarhet, även i det egna livet. Det gäller att vårda det egna ekonomiska, sociala och fysiska kapitalet. Den långvariga pandemin har tagit utvecklingen ett steg till. Allt fler distansarbetare som flyttat ut till sommar/vinterboendet vill inte flytta hem. Vilka möjligheter ger de här trenderna till små och mindre kommuner, på det vi brukar kalla landsbygden? Studio Kommunal Ekonomi hälsar välkommen till ett webbinarie med medverkande och inbjudna gäster bland publiken i ”den digitala studion”.

Detta webbinarie spelades in den 18 juni 2021.


Kursinnehåll

Vad gör en liten kommun attraktiv?

  • Vad betyder kommunens ekonomiska förutsättningar för dess förmåga att driva lokal utveckling?

  • Vad finns det för hinder – interna och externa – för att driva lokal utveckling?

  • Stirrar kommunpolitiker – och vi andra – sig för blinda på traditionella tillväxtbegrepp?

  • Hur omvandlar vi livsstilstrender till stark kommunal ekonomi?

Att leva enklare, med fler mänskliga kontakter och nära naturen har inneburit en ny grön våg: 

”Att flytta ut till landet, odla sin egen middag och rädda fallfärdiga hus har aldrig varit trendigare. Gröna vågen 2.0 hägrar – en rörelse här för att stanna.”
Tidningen Elle, april 2020   

”Det nya paradigmet är att folk inte längre bara flyttar dit jobben finns, utan dit man allra helst vill bo – och skapar jobben där.” 
Kjell Häglund, SVD februari 2021  

Medverkande

Emelie Värja, forsknings- och utbildningschef på Kommuninvest. Emelie har koll på de parametrar som styr en kommuns ekonomi. Hon medverkade förra året i en rapport om att små kommuner (ofta på landsbygden) bör kompenseras ytterligare för sämre ekonomiska förutsättningar.

Albin Algotson, doktorand och statsvetare, verksam vid centrum för kommunstrategiska studier. Medförfattare till rapporterna ”Mot en ny lokal utvecklingspolitik? Om svenska kommuners arbete för en stärkt lokal attraktionskraft” och ”Att vara en krympande kommun.”

Mattias Frithiof, sektionschef för Samhällsutveckling på konsultföretaget WSP och ansvarig för rapporten Regionernas kamp, en rapport som har ambitionen att förklara utvecklingen i landets kommuner utifrån hårda fakta. 

Fredrik Rakar, verksamhetscontroller i Degerfors kommun och ordförande i Degerfors IF. Globetrottern Fredrik gav sig själv 300 000 kronor i husbudget, fattade ett planerat rationellt beslut - och hamnade i Degerfors! Idag säger han om små kommuner: ”Vi finns vi räknas. Och inte bara det – vi är framtiden!

Thomas Pettersson är ”programledare” för Studio Kommunal Ekonomi. Thomas är mångårig redaktör för KEF:s tidning Kommunal Ekonomi. 2018 tilldelades Thomas priset Guldspaden för bästa undersökande journalistik för sitt arbete med mordet på Olof Palme som innebar att ”Skandiamannen” blev ett viktigt spår för Palmeutredarna.

Niklas Anemo, kanslichef i KEF, är ”sidekick” till Thomas i den digitala studion. Niklas har 25 års erfarenhet från ledningsarbete i kommunal sektor, senast som ekonomichef i Ulricehamns kommun.

Praktisk information

Kursen är förinspelad och du tar del av innehållet digitalt, när det passar dig. När du beställt kursen får du åtkomst och inloggningsuppgifter till e-kursportalen inom 1-3 dagar. Du har tillgång till kursen i 12 månader från beställningsdatum. Kursen tar du del av på KEF:s e-kursplatform: ekurser.kef.se

Beställning

Längd
2 timmar och 20 minuter

Pris
Medlem: 1 200 kr, ex. moms
Icke-medlem: 1 400 kr, ex. moms

Faktureringsfrågor
Anne-Marie Westin
0720-60 50 10
info@kef.se

Tekniska frågor
Johanna Lundgren
0720-60 50 22
johanna@kef.se

Föregående
Föregående

Likviditetshantering i praktiken 2022 (e-kurs)

Nästa
Nästa

Har vi en ändamålsenlig redovisning? (e-kurs)