Certifierad kommunalekonom
De universitets- och högskoleutbildningar som finns inom ekonomi är i första hand inriktade mot den privata sektorn. Vi på KEF har därför tagit fram ett kunskapspaket för ekonomer och controllers som jobbar med ekonomi i kommunal sektor.
Certifieringsprogrammet består av två delar – grundläggande och fördjupade kunskaper. För att erhålla titeln Av KEF Certifierad kommunalekonom måste du godkännas på båda.
Den privata respektive kommunala sektorn har många likheter vad gäller ekonomisk planering och redovisning, men också många olikheter. De mest anmärkningsvärda olikheterna gäller bland annat redovisningsfrågor, där den kommunala sektorn har en egen redovisningslag.
Kommuner har även två olika momssystem att förhålla sig till. Kommunerna jobbar dessutom på kommuninvånarnas uppdrag och målet är verksamhet, inte vinst. Det finns därmed fler lagar som berör anställda inom en kommun, än för anställda i privata företag.
Varför ska man certifieras?
Genom programmet får arbetsgivare och medarbetare stöd för att planera, utveckla och underhålla sin kompetens. Certifieringsprogrammet ger dig ett bevis på dina kunskaper efter en genomförd utbildning. Att vara certifierad kommunalekonom ger dig som ekonom en konkurrensfördel vid rekrytering och löneförhandling.
Hur fungerar det?
Du väljer själv hur du vill lägga upp just din väg till att bli certifierad. Programmet består av två delar:
» Grundläggande kunskaper
» Fördjupade kunskaper
I den första delen, grundläggande kunskaper, ingår nio olika kunskapsområden. Du väljer själv om du vill gå någon av de utbildningar som ingår i certifieringsprogrammet, eller om du vill studera på egen hand, innan kunskaperna valideras genom kunskapstest.
I den andra delen, fördjupade kunskaper, väljer du valfria fördjupningskurser som erbjuds inom certifieringsprogrammet. För att bli godkänd krävs deltagande i minst nio dagars utbildning samt att du blir godkänd på tillhörande examination, som sker genom kunskapstest eller en inlämningsuppgift.
Certfifieringen förutsätter att du sedan tidigare har en examen motsvarande kandidatexamen, inklusive ett examensarbete inom området ekonomi. Har du inte ett examensarbete tillkommer även ett projektarbete, som omfattar nio dagar, med tillgång till handledare.
Validera dina kunskaper
När du känner dig redo att kontrollera dina kunskaper genomför du ett kunskapstest – antingen efter en genomförd kurs eller fristående. Det görs digitalt, på valfri dag och tid.
Boka kurs
Priser
Aktuella priser finns under respektive kurs.
Boka kunskapstest
Priser
När du går en kurs inom programmet ingår kunskapstestet. Ytterligare kunskapstest kostar 500 kr/styck för våra medlemmar.
Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se
Frågor om innehållet
Roland Svensson
072-065 00 57
roland.svensson@kef.se