Äga, hyra eller leasing? (e-kurs)

Välfärdssektorns omfattande investeringsvolymer innebär att sektorns låneskuld växer. Bör kommuner och regioner finansiera alla investeringar på egen hand eller är det ett klokt alternativ att hyra/leasa en del verksamhetslokalerna och andra tillgångar? Genom denna utbildning ökar din förståelse och kännedom gällande hyres- och leasingavtalens innehåll och dess konsekvenser.


Den här kursen spelades in den 1 mars 2024.

Kurslängd: 3 timmar och 14 minuter.

Du tar del av kursen på KEF:s e-kursplatform: ekurser.kef.se. När du beställt kursen får du åtkomst och inloggningsuppgifter till e-kursportalen inom inom 1–2 arbetsdagar. Du har tillgång till beställd kurs i 12 månader.

Innehåll

Leasing ingår som del tre av fem i KEF:s utbildningsprogram inom det finansiella området Finansprogrammet – Strategisk finansiering och medelsförvaltning. Inom finansprogrammet görs en genomgång av de områden som du behöver behärska för att ansvara för och hantera finansiella frågor i en kommun eller region – skuldförvaltning, hyra och leasing, pensionsskuldsförvaltning och medelsförvaltning.

Finansprogrammets avsnitt om äga, hyra och leasing arrangeras i samarbete med Kommuninvest och Leaseright. Leaseright är en oberoende aktör med en stor andel av sina kunder i offentlig sektor. Leaserights stöd till sektorn skapar stora besparingar genom effektiv hantering av leasing- och hyresavtal.

Det finns även möjlighet att anmäla till hela utbildningsprogrammet som sammantaget består av fem utbildningstillfällen med start 2024-01-25. De första avsnitten i programmet går att ta del av i efterhand via KEF:s lärplattform. Är du intresserad av att delta i hela programmet skickar du ett mejl till info@kef.se.

Detta lär du dig:

  • Hur ska man tänka och räkna på om organisationen bör äga eller hyra sina verksamhetslokaler?

  • Hur kan man, i en analys av både resultat- och balansräkning, ställa äga- och hyraalternativen mot varandra?

  • Finansiering genom leasing – generell överblick

  • Investeringskalkylen – möjliggör förmånlig finansiering och korrekt redovisning

  • Tydlig inköpsmetodik, där leasing är en komponent

  • Vikten av kontroll/uppföljning/avtalsförvaltning över tid

  • Leverantörens möjlighet att förädla en affär (med ”praktiska exempel”)

  • Kort om Finansiell leasing – klassificering och redovisning

Är du främst intresserad av kunskap om redovisningsfrågor när det gäller hyra/leasing så är detta inte kursen för dig - sök då istället på kef.se efter vår kurs om ”Redovisning av leasing”.


För vem passar kursen?

Kursen riktar sig främst till ekonomidirektörer, finanschefer och ekonomer/controllers som ansvarar för eller handlägger finansiella frågor i en kommun eller region.

Föreläsare

Patrik Stenman är finansrådgivare på Kommuninvest. Patrik har tidigare erfarenhet från finans- och fastighetsbranschen. Han har bland annat arbetat med utlåning och fastighetsvärdering på bank samt haft olika roller inom finansfunktionen på fastighetsbolag.

Claes Brander är CEO och ägare av Leaseright och har arbetat med leasingfrågor i privat och offentlig sektor under ca 30 år.

Tommy Eriksson är senior konsult på Leaseright med kundansvar för ett flertal kommuner och regioner.

Kursledare

Beställning

Längd
3 timmar och 14 minuter

Pris
Medlem: 2900 kr, ex. moms
Icke-medlem: 3100 kr, ex. moms

Praktisk information
Gällande mervärdesskatt tillkommer. Alla kostnader faktureras.

Administrativa frågor
Eva Virtanen
072-061 70 90
info@kef.se

Tekniska frågor
Johanna Lundgren
0720-60 50 22
johanna@kef.se

Skräddarsydd utbildning
Kontakta oss om du är intresserad av att genomföra detta seminarium på beställning i din egen organisation.

Föregående
Föregående

Pensionsekonomi 2024 (e-kurs)

Nästa
Nästa

Skuldförvaltning och riskhantering i praktiken 2024 (e-kurs)