Vinnare utsedda vid årets Ekonomichefsdagar!

Pristagarna för “Årets insats” och “Årets kommunalekonomiska examensarbete”.

I samband med årets upplaga av Ekonomichefsdagarna i Stockholm, utsågs vinnare av KEF:s utmärkelse “Årets insats” och “Årets kommunalekonomiska examensarbete”. “Årets insats” 2022 tilldelas Kristin Johansson, för hennes arbete med att ta fram en riktlinje för investeringsstyrning.

“Årets kommunalekonomiska examensarbete” 2022 tilldelas denna gång två uppsatser, den ena är skriven av Liza Backlund & Sarah Isacson, den andra uppsatsen är skriven av Isabelle Gustavsson & Karin Hamberg. Stort grattis till alla värdiga vinnare!


Årets insats

Kristin Johansson

Kristin Johansson

KEF tilldelar 2022 utmärkelsen ”Årets insats” till Kristin Johansson, för hennes arbete med att ta fram en riktlinje för investeringsstyrning. Det ekonomiska utrymmet för framtida investeringar är begränsat, vilket ställer krav på prioriteringar och långsiktig planering. Kristin har med hjälp av god kunskap, en gedigen kartläggning och mycket förankring, tagit fram ett förslag till riktlinje för investeringsstyrning.

Riktlinjen bidrar till att ur ett koncernperspektiv stärka planeringsförutsättningarna, skapa underlag för prioritering, tydliggöra beslutsprocesser, bidra till att skapa en ekonomiskt-, socialt- och ekologiskt hållbar kommun och därmed även säkra en god ekonomisk hushållning.

Stort grattis Kristin!

Förslag - Riktlinje investeringsstyrning (pdf)
Av: Kristin Johansson
Riktlinjen ligger som förslag till kommunstyrelsen för beslut i samband med kommande möte i juni 2023.


Årets kommunalekonomiska examensarbete

I år premieras två uppsatser, skrivna av Isabelle Gustavsson & Karin Hamberg samt Liza Backlund & Sarah Isacson.

Hybridarbete – medarbetares upplevelser av att alternera arbetet mellan kontoret och hemmet 

Skriven av: Isabelle Gustavsson & Karin Hamberg 

Juryns motivering

Isabelle Gustavsson & Karin Hamberg 

Juryn tilldelar stipendiet Årets kommunalekonomiska examensarbete till ”Hybridarbete – medarbetares upplevelser av att alternera arbetet mellan kontoret och hemmet” för en välskriven, intressant och högst relevant uppsats för hela den offentliga sektorn. Författarna har gjort en bra, välgrundad och ambitiös genomgång av Hybridarbetets effekter med fokus på organisatorisk och social arbetsmiljö och arbetet har hög aktualitet och en stor praktisk relevans.

Hybridarbete har under pandemin blivit en reell verklighet i alla offentliga organisationer. Uppsatsen beskriver föredömligt hybridarbetets utmärkande drag men även underlättande och försvårande arbetsvillkor vid hybridarbete. Uppsatsen pekar förtjänstfullt ut flexibilitet, kommunikation och ledarskap som tre oumbärliga arbetsvillkor för ett fungerande hybridarbete. Uppsatsen kan tjäna som inspiration till utveckling och bli ett användbart arbetsverktyg i alla organisationer.

Hybridarbete - medarbetares upplevelser av att alternera arbetet mellan kontoret och hemmet (pdf)
Av: Isabelle Gustavsson & Karin Hamberg 


Komponentredovisning inom kommuner

Skriven av: Liza Backlund & Sarah Isacson 

Juryns motivering

Sarah Isacson  & Liza Backlund

Juryn tilldelar stipendiet Årets kommunalekonomiska examensarbete till ”Komponentredovisning inom kommuner – En kvalitativ studie kring komponentredovisningens utmaningar” för en välskriven, intressant och högst relevant uppsats för kommuner och regioner. Författarna har gjort en bra och välgrundad genomgång av ämnet med en bra analys och beskrivning av dilemman och utmaningar kring komponentredovisningen.

Kravet på komponentredovisning infördes 2014 i det regelverk för redovisning som kommuner och regioner. Syftet är att ge kommuners och regioners redovisning en mer rättvisande bild. Uppsatsen belyser kommuners tillämpning av regelverket och pekar på att avsaknad av enhetliga rekommendationer för användning bidragit till att kommuner formulerat egna och därmed huvudsakligen divergerande tillämpningar. Författarna har gjort en intressant och bra analys. Uppsatsen manar till eftertanke kring behovet av riktlinjer i samband med beslut om nytt regelverk och dess påverkan på kommuners och regioners redovisning. Uppsatsen visar samtidigt på hur kontakter och samverkan mellan kommuner har bidragit till att skapa enhetligare tillämpning.

Komponentredovisning inom kommuner (pdf)
Av: Liza Backlund & Sarah Isacson 



Stort grattis till alla värdiga vinnare!



Om utmärkselserna

KEF vill med utmärkelserna väcka studenters intresse för kommunsektorn, dels för att söka jobb inom sektorn men även för att fortsätta att studera eller forska inom kommunal ekonomi och verksamhetsutveckling. Förutom äran får vinnarna för de olika utmärkelserna ett stipendie om 10 000 kr. Läs gärna mer om priserna här: Utmärkelser

Föregående
Föregående

Per-Olof först att bli certifierad kommunalekonom!

Nästa
Nästa

Nytt nummer av tidningen Kommunal Ekonomi ute!