Utbildningar
Vi utbildar flera tusen kommunalekonomer varje år. Utforska vårt breda utbud av kurser och evenemang – alltid med rabatt för dig som medlem.
Här nedanför listar vi alla kurser och evenemang som vi erbjuder. Du kan filtrera på olika kategorier eller kursformer för att enkelt hitta det du söker.
Utbildningskalendariet för höstterminen finns även som en folder med klickbara länkar som du kan ladda ner:
Nyfiken på vårterminens kurser? Dessa hittar du här: Kurser VT 2025
Ändrad redovisningsprincip och rättelse av fel (e-kurs)
Detta är en e-kurs om Rådet för kommunal redovisnings ”Rekommendation R12 – Byte av redovisningsprincip, rättelse av fel eller ändring av uppskattningar och bedömningar”.
Kommunalt budget- och prognosarbete – hur Västerås stad utvecklade sina processer
Inspelat webbinarium från Hypergene. Västerås stad har förkortat budgetprocessen med flera månader efter att de infört Hypergene som systemstöd.
Hypergene på 10 minuter
Inspelat webbinarium från Hypergene. I en kort video får du en snabb och övergripande genomgång av de mest centrala delarna av Hypergene.
Ekonomens framtida roll och expertis – i en digital värld med artificiell intelligens
Inspelat webbinarium från Hypergene. I en värld där digitalisering och AI påverkar såväl beslutsfattande som planeringsprocesser påverkas förstås ekonomens roll.
Strategisk förändringsledning för framgångsrika systemimplementationer
Inspelat webbinarium från HerbertNathan & Co. Hur man vid införandet av ett nytt system säkerställer att organisationen börjar arbeta i det nya systemet och anammar nya arbetssätt.
Ekonomisystem – upphandling och marknad (e-kurs)
Inspelat seminarium från HerbertNathan & Co. Vi ger er som står inför upphandling och implementation av nytt ekonomisystem värdefulla råd om marknaden och om hur upphandlingen kan bedrivas effektivt.
Ledarskap för ekonomer
Ekonomens och controllerns roll är i många situationer att vara ledare för processer, system och/eller för andra kollegor. Vad innebär ett gott ledarskap för dig som ekonom/controller och vad kan jag förändra med mitt ledarskap?
Ta kontroll över er verksamhet! Grundkurs i intern kontroll
Har ni den kontroll över verksamheten som kan förväntas av er? Vad krävs för att säkerställa en god intern kontroll?
En god intern kontroll och styrning är en förutsättning för att kunna bedriva en effektiv och säker verksamhet. Ekonomer är viktiga aktörer för utformning, upprätthållande och utvärdering av den interna kontrollen. Den här introduktionskursen tar upp grunderna kring intern kontroll och styrning d.v.s. det som alla ekonomer behöver kunna oavsett arbetsuppgifter.
Redovisningsprogrammet
Utbildningsprogram som ger gedigna kunskaper inom kommunal redovisning.
Redovisningsprogrammet vänder sig till ekonomer som vill lära sig mer om redovisning. Redovisningsprogrammet består av kurser inom certifieringsprogrammet; Av KEF Certifierad kommunalekonom.
Nyfiken på moms? – Grundutbildning för ekonomer
På denna intressanta och mycket omtyckta grundkurs görs en grundläggande genomgång av de bestämmelser i momslagen som påverkar den kommunala momshanteringen.
Nyfiken på moms? Fördjupningsutbildning för ekonomer
På denna intressanta och mycket omtyckta fördjupningskurs görs en djupare genomgång av de bestämmelser i momslagen som påverkar den kommunala momshanteringen.
Kommunal ekonomi
På denna fullspäckade kurs tar vi er igenom alla de delar som är viktiga att kunna som ny i kommunen eller regionen.
Målet med utbildningen att ge en första bredd beskrivning av ämnet ” Kommunal ekonomi” med fokus på några viktiga områden. Den behandlar grundläggande avsnitt som kommunala förutsättningar, den kommunala kompetensen, skatteutjämningssystemet, ekonomistyrning budget, redovisning samt finansiell analys.
Juridik för ekonomer inom investering och exploatering
Inom exploateringsverksamheten kommer ekonomer och controllers i kontakt med avtal och juridik som påverkar redovisningen. Dessutom är det en fördel om avtal och processer anpassas till redovisningen.
Juridik för ekonomer
På denna fullspäckade kurs tar vi er igenom alla de delar som är viktiga att kunna gällande kommunallagen, förvaltningslagen samt offentlighets- och sekretesslagen.
Finansprogrammet
De senaste årens inflationschock och volatil ränte- och börsutveckling, samt omfattande investeringar och tillgångsförvaltning innebär att finansiella frågor blivit ännu mer strategiskt viktiga för kommuner och regioner. För att fatta rätt beslut i olika situationer krävs en förståelse för hur de finansiella marknaderna fungerar.
Fastighetsmoms i kommuner
Moms i fastighetsområdet är ett komplext och svårnavigerat område och en felaktig hantering kan bli kostsam med inlåsningseffekter, räntor och skattetillägg som följd.
Teknikekonomdagen
Vår årligen återkommande konferens med en intressant dag för alla ekonomer inom teknikområdet. Vi kommer att få flera intressanta föreläsningar kring omvärldsfrågor avseende teknikområdet, hur man bygger en oas av innerstaden i Malmö, vad innebär kreativitet för teknikekonomer, aktuella redovisningsfrågor för teknikekonomer samt annat.
Sitt vid ratten och inte i baksätet! - Om att styra verksamheten dit vi vill
Styrning av de kommunala verksamheterna kan vara oerhört utmanande dådet finns otaliga modeller. Begreppen är många, och ofta går det mode i dem - balanserad styrning, kvalitetsstyrning, målstyrning, ekonomistyrning, och nu på senare tid, tillitsbaserad styrning.
Så fungerar de finansiella marknaderna
De senaste årens inflationschock och volatil ränte- och börsutveckling, samt omfattande investeringar och tillgångsförvaltning innebär att finansiella frågor blivit ännu mer strategiskt viktiga för kommuner och regioner. För att fatta rätt beslut i olika situationer krävs en förståelse för hur de finansiella marknaderna fungerar.
Målstyrningens problematik
Den här digitala introduktionskursen tar upp grunderna kring vad som kan vara problematiskt avseende målstyrning. Ta chansen och var med på denna intressanta eftermiddag!